skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj jedzenie. Lepiej jest wziąć owsiankę nie świeżo ugotowaną, ale wczoraj. Jeśli jest słodki, zmniejsz ilość cukru.
Krok 2:
Włóż owsiankę do miski. Rozbij do niego jajko, dodaj sól i cukier.
Krok 3:
Mieszaj, aż będzie gładkie, jajko powinno się całkowicie wymieszać.
Krok 4:
Usuń skórkę z jabłka i zetrzyj ją na grubej tarce.
Krok 5:
Dodaj starte jabłko i mąkę do ciasta. Dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Rozgrzej patelnię. Wlej na niego olej roślinny, lekko go kalcynuj. Rozłóż placki łyżką stołową, lekko je spłaszczając.
Krok 7:
Smaż placki z obu stron na złoty kolor. Przed każdą partią wlej olej na patelnię - w ten sposób naleśniki będą bardziej rumiane i smaczniejsze. Podawaj placki na gorąco ze śmietaną.
nie spodziewałem się, że polubimy te placki! Są pyszne! I to prawda, że nie można od razu określić, z czego są zrobione.
ugotowałem je z owsianki z mleka ryżowego, którą ugotowałem w powolnej kuchence. Ale możesz gotować owsiankę w tradycyjny sposób-na kuchence. A w niektórych przepisach takie naleśniki są wykonane z resztek gotowanego ryżu, który był dodatkiem.
ryż, z którego gotuje się owsiankę, nie powinien być gotowany na parze, w przeciwnym razie nie skleja się i ciasto nie wyjdzie.
jabłko nie może być dodawane, ale daje dużo soczystości. Razem z jabłkiem radzę dodać trochę cynamonu, będzie pyszny.
rodzynki będą również dobrym dodatkiem do naleśników.
jeśli owsianka nie była pierwotnie słodka, możesz włożyć starty ser do ciasta. Wtedy nie musisz wkładać cukru.
takie naleśniki smażone na roztopionym maśle są szczególnie smaczne. Uzyskuje się je z cienką, chrupiącą, aromatyczną skórką.
jeśli owsianka jest bardzo gęsta, rozcieńczyć ją niewielką ilością mleka lub kefiru przed upieczeniem naleśników.
naleśniki z owsianki ryżowej najlepiej podawać ze śmietaną, są już bardzo słodkie, dżem lub dżem będą zbędne. Lub możesz nie wkładać cukru do ciasta. Zobacz według własnych upodobań.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal / 100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g