placki ryżowe z owsianką

pozostała owsianka ryżowa? Nie ma znaczenia-upiecz z niego naleśniki! Rzadko zdarza się, aby którekolwiek z dzieci lubiły płatki mleczne. Ale naleśniki jedzą absolutnie wszystko. Przygotuj je z owsianki, nikt nie zgadnie, że jest obecny w kompozycji. Rumiane, słodkie, bardzo smaczne naleśniki-wspaniałe śniadanie dla dzieci i dorosłych!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis Tygodnia 24 lutego-1 marca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 25 % 16 g
węglowodany 68 % 44 g
333 kcal
IG: 5 / 72 / 23

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj jedzenie. Lepiej jest wziąć owsiankę nie świeżo ugotowaną, ale wczoraj. Jeśli jest słodki, zmniejsz ilość cukru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż owsiankę do miski. Rozbij do niego jajko, dodaj sól i cukier.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mieszaj, aż będzie gładkie, jajko powinno się całkowicie wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Usuń skórkę z jabłka i zetrzyj ją na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj starte jabłko i mąkę do ciasta. Dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej patelnię. Wlej na niego olej roślinny, lekko go kalcynuj. Rozłóż placki łyżką stołową, lekko je spłaszczając.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smaż placki z obu stron na złoty kolor. Przed każdą partią wlej olej na patelnię - w ten sposób naleśniki będą bardziej rumiane i smaczniejsze. Podawaj placki na gorąco ze śmietaną.

nie spodziewałem się, że polubimy te placki! Są pyszne! I to prawda, że nie można od razu określić, z czego są zrobione.
ugotowałem je z owsianki z mleka ryżowego, którą ugotowałem w powolnej kuchence. Ale możesz gotować owsiankę w tradycyjny sposób-na kuchence. A w niektórych przepisach takie naleśniki są wykonane z resztek gotowanego ryżu, który był dodatkiem.
ryż, z którego gotuje się owsiankę, nie powinien być gotowany na parze, w przeciwnym razie nie skleja się i ciasto nie wyjdzie.
jabłko nie może być dodawane, ale daje dużo soczystości. Razem z jabłkiem radzę dodać trochę cynamonu, będzie pyszny.
rodzynki będą również dobrym dodatkiem do naleśników.
jeśli owsianka nie była pierwotnie słodka, możesz włożyć starty ser do ciasta. Wtedy nie musisz wkładać cukru.
takie naleśniki smażone na roztopionym maśle są szczególnie smaczne. Uzyskuje się je z cienką, chrupiącą, aromatyczną skórką.
jeśli owsianka jest bardzo gęsta, rozcieńczyć ją niewielką ilością mleka lub kefiru przed upieczeniem naleśników.
naleśniki z owsianki ryżowej najlepiej podawać ze śmietaną, są już bardzo słodkie, dżem lub dżem będą zbędne. Lub możesz nie wkładać cukru do ciasta. Zobacz według własnych upodobań.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal / 100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy