naleśniki na serwatce są puszyste bez jajek

przewiewny, apetyczny, budżetowy, niesamowicie pyszny! Naleśniki na serwatce, nawet bez jajek, są bardzo bujne i przewiewne. Do naleśników potrzebujesz niedrogich produktów, serwatka pozostała po ugotowaniu twarogu jest idealna. Nawet początkująca gospodyni poradzi sobie z tym przepisem!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 16 % 9 g
węglowodany 74 % 42 g
268 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić naleśniki na serwatce bez jajek? Przygotuj niezbędne składniki. Będziesz potrzebował bardzo małego zestawu produktów. Serwatka może być używana zarówno zakupiona, jak i domowa, pozostała po ugotowaniu twarogu lub sera. Jeśli serwatka jest słona, nie dodawaj soli do naleśników.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Lekko podgrzej Serum. Dodaj cukier i szczyptę soli, wymieszaj, aby cukier się rozpuścił. W ciepłej surowicy stanie się to szybciej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj przesianą mąkę do serwatki, zagnieść ciasto. Mieszaj trzepaczką, aż będzie gładka, ciasto powinno być wolne od grudek i dość gęste. Dostosuj ilość mąki do jej stanu, może być potrzebna zarówno więcej, jak i mniej niż wskazana w przepisie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sodę do ciasta i aktywnie wymieszaj, aby soda równomiernie się na nim rozprowadziła.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze rozgrzej patelnię, wlej na nią olej roślinny. Dobrze go rozgrzej. Rozłóż małe naleśniki łyżką na patelni i smaż je na średnim ogniu z obu stron, aż będą rumiane. Podczas smażenia okresowo dodawaj olej, po prostu nie wlewaj go dużo na raz, ponieważ naleśniki bardzo łatwo go wchłaniają!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podawaj placki na gorąco.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wewnątrz naleśniki na serwatce są bardzo przewiewne. Smacznego!

najczęściej gotuję na domowej serwatce, szczególnie puszyste naleśniki uzyskuje się, gdy serwatka jest lekko zakwaszona. Możesz zwiększyć lub zmniejszyć ilość cukru według własnych upodobań. Naleśniki można podawać z miodem, kwaśną śmietaną, dżemem, skondensowanym mlekiem i różnymi sosami.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Serum - 31   kcal/100g

Podobne przepisy