kotlety Kijowskie z fileta z kurczaka klasyczne na patelni

kotlety w Kijowie klasyczny przepis na patelni. Kotlety z kurczaka w Kijowie to świetna opcja na obiad. Przygotowanie jest dość proste, z dostępnych produktów. Głównym sekretem jest nadzienie-pachnące masło ze świeżymi ziołami. Dzięki tej prezentacji danie okazuje się bardzo soczyste.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 16 g
tłuszcze 48 % 22 g
węglowodany 17 % 8 g
286 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczne kotlety w Kijowie z kurczaka? Przygotuj odpowiednie składniki. Możesz wziąć mieszankę zieleni: koperek, pietruszkę lub coś takiego. Weź masło bezpośrednio z lodówki, nie musisz go wcześniej wyjmować. Mam dwie połówki piersi z kurczaka. Wcześniej umyj mięso i osusz je.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posortuj warzywa, opłucz, osusz i drobno posiekaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz posiekane świeże warzywa z zimnym masłem. Podziel powstałe zielone masło na tyle części, ile planujesz zrobić kotlety (wyszło mi pięć). Zwiń w owalne kawałki. Jeśli masz czas, włóż kawałki masła do zamrażarki na 30 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój każdy filet z kurczaka w poprzek włókien na 2 lub 3 części. Zasadniczo z jednego fileta uzyskuje się dwa kotlety w stylu Kijowskim. Mam cztery równe i jedno ze skrawków.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij każdy filet, aby był bardziej miękki i soczysty. Sól i pieprz z każdej strony.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij zimne zielone masło z lodówki, połóż na filecie. Zwiń rolkę, dociskając krawędzie, aby olej nie wyciekł podczas smażenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Każdy kotlet mocno dociśnij dłonią, aby podczas smażenia się nie obrócił.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ubij jajka w misce. Naprzemiennie układaj każdy kawałek w mieszance jajecznej, a następnie w bułce tartej, równomiernie obtaczając każdy kotlet. Następnie z powrotem do mieszanki jajecznej i bułki tartej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ugotowane kotlety smażyć na dużej ilości oleju (minimum, aby połowa kotletów była w oleju), aż będą ugotowane na średnim ogniu. Podawaj kotlety na gorąco, z dowolnym dodatkiem.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób rozmrażania kurczaka, przeczytaj  artykuł o prawidłowym rozmrażaniu żywności .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy