bakłażan po chińsku jest słodki

bakłażan po chińsku-smaczny, niezwykły, interesujący! Bakłażany w chińskim słodkim dla naszej kuchni nie są do końca znanym daniem, niemniej jednak chińskie motywy zyskują coraz większe uznanie na całym świecie, w tym w Rosji. Słodkie chińskie sosy w połączeniu z warzywami, mięsem, drobiem, rybami przypadły do gustu różnym kategoriom konsumentów. Proponowany przepis jest dobry zarówno sam w sobie, jak i jako dodatek do smażonego kurczaka, wieprzowiny. Pyszne jest duszone mięso lub ryba w tym sosie.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 14-20 maja

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 92 % 11 g
42 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować bakłażany po chińsku? Najpierw przygotuj wszystko, czego potrzebujesz. Weź mocne bakłażany z całą skórą. Papryka-soczysta, słodka. U mnie jest czerwony, ale możesz wziąć dowolny kolor. Umyj warzywa szczoteczką pod bieżącą wodą przed krojeniem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bakłażany (nie obieram ich ze skóry) pokrój w średniej wielkości kostkę (gdzieś 1x1 cm).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól do bakłażana, wymieszaj i odstaw na chwilę. Następnie spłucz pod kranem i wyciśnij wodę z bakłażana.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Paprykę pokroić w paski. Usmaż go na patelni z rozgrzanym olejem słonecznikowym, ciągle mieszając i uważając, aby się nie rozgotował. Gdy tylko zacznie się pojawiać skorupa, zdejmij z ognia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Złóż smażoną paprykę na osobną patelnię (mam ją ze szkła hartowanego).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj korzeń imbiru na drobnej tarce, możesz wziąć wyciśnięty sok, możesz dodać całkowicie starty korzeń, nie ma specjalnych wskazówek dotyczących tego dania.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smaż bakłażany na tej samej patelni z olejem, aż zmieni kolor. Powinny stać się miękkie. Mieszaj podczas smażenia. Następnie dodaj pieczony bakłażan do pieprzu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na tej samej patelni, na której smażono paprykę i bakłażany, przygotuj sos z pozostałych składników: najpierw usmaż czosnek pokrojony w płatki, dodaj imbir, sos sojowy, miód, skrobię. Wymieszać. Na koniec rozcieńczyć wszystko wodą i gotować przez 2 minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej sos do smażonych warzyw na patelnię i gotuj wszystko razem przez około 7 minut, mieszając.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj słodki bakłażan po chińsku na gorąco. Chociaż są zimne, są również bardzo dobre!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy