skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować bakłażany po chińsku? Najpierw przygotuj wszystko, czego potrzebujesz. Weź mocne bakłażany z całą skórą. Papryka-soczysta, słodka. U mnie jest czerwony, ale możesz wziąć dowolny kolor. Umyj warzywa szczoteczką pod bieżącą wodą przed krojeniem.
Krok 2:
Bakłażany (nie obieram ich ze skóry) pokrój w średniej wielkości kostkę (gdzieś 1x1 cm).
Krok 3:
Dodaj sól do bakłażana, wymieszaj i odstaw na chwilę. Następnie spłucz pod kranem i wyciśnij wodę z bakłażana.
Krok 4:
Paprykę pokroić w paski. Usmaż go na patelni z rozgrzanym olejem słonecznikowym, ciągle mieszając i uważając, aby się nie rozgotował. Gdy tylko zacznie się pojawiać skorupa, zdejmij z ognia.
Krok 5:
Złóż smażoną paprykę na osobną patelnię (mam ją ze szkła hartowanego).
Krok 6:
Zetrzyj korzeń imbiru na drobnej tarce, możesz wziąć wyciśnięty sok, możesz dodać całkowicie starty korzeń, nie ma specjalnych wskazówek dotyczących tego dania.
Krok 7:
Smaż bakłażany na tej samej patelni z olejem, aż zmieni kolor. Powinny stać się miękkie. Mieszaj podczas smażenia. Następnie dodaj pieczony bakłażan do pieprzu.
Krok 8:
Na tej samej patelni, na której smażono paprykę i bakłażany, przygotuj sos z pozostałych składników: najpierw usmaż czosnek pokrojony w płatki, dodaj imbir, sos sojowy, miód, skrobię. Wymieszać. Na koniec rozcieńczyć wszystko wodą i gotować przez 2 minuty.
Krok 9:
Wlej sos do smażonych warzyw na patelnię i gotuj wszystko razem przez około 7 minut, mieszając.
Krok 10:
Podawaj słodki bakłażan po chińsku na gorąco. Chociaż są zimne, są również bardzo dobre!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g