skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić sos mięsny, weź miąższ wieprzowy z odrobiną tłuszczu. Opłucz mięso pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój przygotowane mięso na małe kawałki, mniej więcej tej samej wielkości. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i włóż posiekane mięso. Smaż przez kilka minut na dużym ogniu na złoty kolor.
Krok 2:
Podczas smażenia mięsa obierz cebulę i drobno posiekaj. Dodaj posiekaną cebulę na patelnię do mięsa, wymieszaj.
Krok 3:
Następnie obierz marchewki i zetrzyj je na grubej tarce. Marchewki dodaj również do patelni do mięsa. Smaż wszystko razem przez 3-5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wlej trochę gorącej wody na patelnię, zrób te mniej ogień i gotuj mięso pod przykryciem przez 15-20 minut, aby zmiękło. Jeśli mięso jest Młode, ten czas wystarczy. W razie potrzeby gotuj dłużej.
Krok 4:
W szklance zimnej wody wymieszaj łyżkę mąki i dodaj odrobinę koncentratu pomidorowego. Wymieszaj i wlej wszystko na patelnię do mięsa. Dodaj sól i suche przyprawy. Doprowadź sos do wrzenia, ciągle mieszając.
Krok 5:
Podczas podgrzewania sos będzie grubszy. Podawaj gotowy sos na gorąco z dowolnym dodatkiem. Smacznego!
sos mięsny ( sos) to kompletne, sycące danie, które można podawać samodzielnie jako drugie.
ten przepis może, tak samo. przygotuj sos z wołowiny, jagnięciny lub kurczaka. Aby uzyskać bardziej dietetyczną opcję, możesz użyć mięsa z indyka.
dla smaku podczas duszenia można dodać trochę papryki z pomidorami.
aby uzyskać kremowy smak, możesz użyć śmietany lub śmietany zamiast koncentratu pomidorowego.
oczywiście do takiego dania mięsnego przygotuj sałatkę ze świeżych warzyw lub prosty kawałek warzyw. Świeże warzywa najlepiej komponują się z mięsem.
a sam sos podczas serwowania można posypać zieleniną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g