sos mięsny wieprzowy na patelni

obfite, przepyszne danie uwielbiane przez wielu! Sos mięsny według tego przepisu gotuję od bardzo dawna i lubię go ze względu na swoją wszechstronność. Do dekoracji najczęściej używam do niej tłuczonych ziemniaków, ryżu lub spaghetti. Pyszny sos do codziennego menu.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 8 g
tłuszcze 55 % 12 g
węglowodany 9 % 2 g
147 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić sos mięsny, weź miąższ wieprzowy z odrobiną tłuszczu. Opłucz mięso pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój przygotowane mięso na małe kawałki, mniej więcej tej samej wielkości. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i włóż posiekane mięso. Smaż przez kilka minut na dużym ogniu na złoty kolor.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podczas smażenia mięsa obierz cebulę i drobno posiekaj. Dodaj posiekaną cebulę na patelnię do mięsa, wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie obierz marchewki i zetrzyj je na grubej tarce. Marchewki dodaj również do patelni do mięsa. Smaż wszystko razem przez 3-5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wlej trochę gorącej wody na patelnię, zrób te mniej ogień i gotuj mięso pod przykryciem przez 15-20 minut, aby zmiękło. Jeśli mięso jest Młode, ten czas wystarczy. W razie potrzeby gotuj dłużej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W szklance zimnej wody wymieszaj łyżkę mąki i dodaj odrobinę koncentratu pomidorowego. Wymieszaj i wlej wszystko na patelnię do mięsa. Dodaj sól i suche przyprawy. Doprowadź sos do wrzenia, ciągle mieszając.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas podgrzewania sos będzie grubszy. Podawaj gotowy sos na gorąco z dowolnym dodatkiem. Smacznego!

sos mięsny ( sos) to kompletne, sycące danie, które można podawać samodzielnie jako drugie.
ten przepis może, tak samo. przygotuj sos z wołowiny, jagnięciny lub kurczaka. Aby uzyskać bardziej dietetyczną opcję, możesz użyć mięsa z indyka.
dla smaku podczas duszenia można dodać trochę papryki z pomidorami.
aby uzyskać kremowy smak, możesz użyć śmietany lub śmietany zamiast koncentratu pomidorowego.
oczywiście do takiego dania mięsnego przygotuj sałatkę ze świeżych warzyw lub prosty kawałek warzyw. Świeże warzywa najlepiej komponują się z mięsem.
a sam sos podczas serwowania można posypać zieleniną.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy