kotlet z pieczarkami i serem wieprzowym w piekarniku

delikatne mięso i rumiana skórka sera! Ten kotlet wieprzowy piecze się w piekarniku z grzybami i serem. Okazuje się bardzo soczysty i smaczny. Takie mięso można podawać nie tylko na obiad - na świątecznym stole też będzie mile widziany!
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 10 g
tłuszcze 57 % 17 g
węglowodany 10 % 3 g
209 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlet z pieczarkami i serem wieprzowym w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Najlepiej wziąć polędwicę wieprzową lub, jak u mnie, schab bez kości. Włącz piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni podczas przygotowywania potraw.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wieprzowinę pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój mięso na dwie porcje. Zdarza się, że wzdłuż krawędzi mięsa znajduje się biały cienki film. To ona podczas smażenia ściąga ubite mięso i z dużego kawałka zamienia się w małe podobieństwo miski z podniesionymi krawędziami. Aby temu zapobiec, użyj ostrego noża, aby przeciąć go w kilku miejscach na całej długości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przykryj kawałek wieprzowiny gęstą folią i dobrze ubij młotkiem kuchennym z obu stron. W takim przypadku połączenie między włóknami zostaje zerwane, mięso staje się miękkie i po ugotowaniu pozostaje Duże.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej. Umieść kotlet na patelni i smaż z obu stron przez 2-3 minuty. Zdejmij z ognia i przenieś na talerz. Dzięki tej metodzie soki mięsne pozostają w środku, jakby zamknięte. Dzięki temu mięso pozostanie soczyste.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nasmaruj formę olejem roślinnym i włóż do niej mięso. Możesz wziąć dowolny kształt, ale powinien być nieco większy niż włożone mięso.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz cebulę i spłucz. Aby uniknąć płaczu podczas krojenia cebuli, trzymaj ją w zimnej wodzie. Drobno posiekaj cebulę i połóż na smażonym mięsie. Możesz także wziąć czerwoną cebulę, szalotkę, a nawet zieloną lub porową.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Grzyby (u mnie pieczarki) dokładnie przetrzyj surową szmatką, pokrój w plasterki i połóż na cebuli. Grzyby można wziąć leśne, boczniaki, a nawet zamrożone, po rozmrożeniu i wyciśnięciu nadmiaru płynu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj cebulę i grzyby kwaśną śmietaną. Weź naturalną śmietanę, a nie kwaśną, wtedy mięso okaże się smaczne.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zetrzyj ser na grubej lub drobnej tarce i posyp wierzch mięsa. Możesz wziąć dowolny ser, ale im ostrzejszy ser, tym bardziej pikantny będzie kotlet.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść formę z kotletami w gorącym piekarniku i piecz mięso przez 40 minut, aż będzie miękkie. Pamiętaj, że czas pieczenia zależy tylko od twojego piekarnika i może zająć ci więcej lub mniej niż ja.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij kotlety wieprzowe z piekarnika i podawaj natychmiast. Każdy dodatek nadaje się do takich kotletów, ale jest szczególnie smaczny z tłuczonymi ziemniakami i pieczonymi warzywami.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy