skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlet z pieczarkami i serem wieprzowym w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Najlepiej wziąć polędwicę wieprzową lub, jak u mnie, schab bez kości. Włącz piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni podczas przygotowywania potraw.
Krok 2:
Umyj wieprzowinę pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój mięso na dwie porcje. Zdarza się, że wzdłuż krawędzi mięsa znajduje się biały cienki film. To ona podczas smażenia ściąga ubite mięso i z dużego kawałka zamienia się w małe podobieństwo miski z podniesionymi krawędziami. Aby temu zapobiec, użyj ostrego noża, aby przeciąć go w kilku miejscach na całej długości.
Krok 3:
Przykryj kawałek wieprzowiny gęstą folią i dobrze ubij młotkiem kuchennym z obu stron. W takim przypadku połączenie między włóknami zostaje zerwane, mięso staje się miękkie i po ugotowaniu pozostaje Duże.
Krok 4:
Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej. Umieść kotlet na patelni i smaż z obu stron przez 2-3 minuty. Zdejmij z ognia i przenieś na talerz. Dzięki tej metodzie soki mięsne pozostają w środku, jakby zamknięte. Dzięki temu mięso pozostanie soczyste.
Krok 5:
Nasmaruj formę olejem roślinnym i włóż do niej mięso. Możesz wziąć dowolny kształt, ale powinien być nieco większy niż włożone mięso.
Krok 6:
Obierz cebulę i spłucz. Aby uniknąć płaczu podczas krojenia cebuli, trzymaj ją w zimnej wodzie. Drobno posiekaj cebulę i połóż na smażonym mięsie. Możesz także wziąć czerwoną cebulę, szalotkę, a nawet zieloną lub porową.
Krok 7:
Grzyby (u mnie pieczarki) dokładnie przetrzyj surową szmatką, pokrój w plasterki i połóż na cebuli. Grzyby można wziąć leśne, boczniaki, a nawet zamrożone, po rozmrożeniu i wyciśnięciu nadmiaru płynu.
Krok 8:
Przykryj cebulę i grzyby kwaśną śmietaną. Weź naturalną śmietanę, a nie kwaśną, wtedy mięso okaże się smaczne.
Krok 9:
Zetrzyj ser na grubej lub drobnej tarce i posyp wierzch mięsa. Możesz wziąć dowolny ser, ale im ostrzejszy ser, tym bardziej pikantny będzie kotlet.
Krok 10:
Umieść formę z kotletami w gorącym piekarniku i piecz mięso przez 40 minut, aż będzie miękkie. Pamiętaj, że czas pieczenia zależy tylko od twojego piekarnika i może zająć ci więcej lub mniej niż ja.
Krok 11:
Wyjmij kotlety wieprzowe z piekarnika i podawaj natychmiast. Każdy dodatek nadaje się do takich kotletów, ale jest szczególnie smaczny z tłuczonymi ziemniakami i pieczonymi warzywami.
Krok 12:
Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g