skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z piersi kurczaka i pieczarek? Przygotuj składniki. Będziesz potrzebował fileta z kurczaka. W razie potrzeby rozmrozić mięso, przenosząc je wcześniej na dolną półkę lodówki z zamrażarki. Następnie spłucz, oczyść filmy i nadmiar tłuszczu.
Krok 2:
Posyp filety ziołami prowansalskimi i solą według własnych upodobań.
Krok 3:
Wlej olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia na patelnię, podgrzej. Podsmaż filety z obu stron, aż będą ugotowane. Na wierzchu powinna powstać rumiana skorupa, samo mięso powinno być łatwo przebite nożem, a wyciekający sok powinien być przezroczysty.
Krok 4:
Najlepiej jest wziąć pomidory koktajlowe. Lub wybierz gęste, mięsiste małe owoce. Miękkie pomidory po pokrojeniu tracą swój kształt i dają dużo soku, co jest złe dla wyglądu sałatki. Pokrój je na ćwiartki.
Krok 5:
Świeże pieczarki, spłucz z ziemi. Połóż na ręczniku kuchennym. Ważne jest, aby dobrze wysuszyć grzyby, w przeciwnym razie nasycone wilgocią staną się wodniste. Czy muszę czyścić pieczarki? Małe grzyby są dość dobrze umyte, większe lepiej wyczyścić, usuwając filmy z czapek. Odetnij również przyciemnione nacięcia na nogach. Pokrój grzyby w cienkie plasterki.
Krok 6:
Rozgrzej olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia na patelni. Pieczarki smażyć, mieszając, aż się zarumienią (około 5-7 minut, aż płyn wyparuje.
Krok 7:
Zetrzyj na grubej tarce pyszny twardy ser.
Krok 8:
Przygotuj składniki potrzebne do opatrunku.
Krok 9:
W małym pojemniku połącz równe części majonezu i śmietany o dowolnej zawartości tłuszczu. Dodaj zioła prowansalskie (około 1 herbaty. l.). Wymieszać.
Krok 10:
Pokrój gotowy filet z kurczaka w cienkie plasterki.
Krok 11:
Umyj sałatę liściastą, osusz i rozerwij na małe kawałki i połóż na talerzu.
Krok 12:
Na sałatkę ułóż kawałki kurczaka, ćwiartki pomidora, smażone pieczarki.
Krok 13:
Polej dressingiem. Posyp sałatkę startym serem.
w razie potrzeby dodaj marynowane korniszony do sałatki.
kurczaka nie można smażyć, ale piec w folii w piekarniku, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej soczysty. Połóż mięso na folii. Owinąć szczelnie. Ważne jest, aby nie było pęknięć, w przeciwnym razie sok powstały podczas pieczenia wypłynie. Piecz filety przez około 30 minut w 180 stopniach. Skoncentruj się na cechach swojego piekarnika, ponieważ każdy piecze inaczej i może być konieczna zmiana czasu i temperatury pieczenia. Jeśli mięso jest łatwo Przekłute nożem i wypływa przezroczysty sok, jest gotowe.
polecam zrobić własny majonez, będzie smaczniejszy i zdrowszy. Przepis na jego przygotowanie znajdziesz tutaj
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g