Sałatka z piersi kurczaka i pieczarek

Ta sałatka smakuje jak słynny "Cezar"! Przepis na sałatkę jest bardzo prosty, zestaw wymaganych produktów jest niedrogi i niedrogi. Bardzo lubię sos na bazie majonezu i śmietany z ziołami prowansalskimi. Okazuje się, że danie jest bardzo delikatne w smaku, pachnące, jasne. Sałatka nadaje się na dni powszednie i wakacje.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 13 g
tłuszcze 46 % 12 g
węglowodany 4 % 1 g
160 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z piersi kurczaka i pieczarek? Przygotuj składniki. Będziesz potrzebował fileta z kurczaka. W razie potrzeby rozmrozić mięso, przenosząc je wcześniej na dolną półkę lodówki z zamrażarki. Następnie spłucz, oczyść filmy i nadmiar tłuszczu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posyp filety ziołami prowansalskimi i solą według własnych upodobań.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia na patelnię, podgrzej. Podsmaż filety z obu stron, aż będą ugotowane. Na wierzchu powinna powstać rumiana skorupa, samo mięso powinno być łatwo przebite nożem, a wyciekający sok powinien być przezroczysty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Najlepiej jest wziąć pomidory koktajlowe. Lub wybierz gęste, mięsiste małe owoce. Miękkie pomidory po pokrojeniu tracą swój kształt i dają dużo soku, co jest złe dla wyglądu sałatki. Pokrój je na ćwiartki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Świeże pieczarki, spłucz z ziemi. Połóż na ręczniku kuchennym. Ważne jest, aby dobrze wysuszyć grzyby, w przeciwnym razie nasycone wilgocią staną się wodniste. Czy muszę czyścić pieczarki? Małe grzyby są dość dobrze umyte, większe lepiej wyczyścić, usuwając filmy z czapek. Odetnij również przyciemnione nacięcia na nogach. Pokrój grzyby w cienkie plasterki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia na patelni. Pieczarki smażyć, mieszając, aż się zarumienią (około 5-7 minut, aż płyn wyparuje.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj na grubej tarce pyszny twardy ser.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj składniki potrzebne do opatrunku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W małym pojemniku połącz równe części majonezu i śmietany o dowolnej zawartości tłuszczu. Dodaj zioła prowansalskie (około 1 herbaty. l.). Wymieszać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój gotowy filet z kurczaka w cienkie plasterki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umyj sałatę liściastą, osusz i rozerwij na małe kawałki i połóż na talerzu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na sałatkę ułóż kawałki kurczaka, ćwiartki pomidora, smażone pieczarki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Polej dressingiem. Posyp sałatkę startym serem.

w razie potrzeby dodaj marynowane korniszony do sałatki.

kurczaka nie można smażyć, ale piec w folii w piekarniku, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej soczysty. Połóż mięso na folii. Owinąć szczelnie. Ważne jest, aby nie było pęknięć, w przeciwnym razie sok powstały podczas pieczenia wypłynie. Piecz filety przez około 30 minut w 180 stopniach. Skoncentruj się na cechach swojego piekarnika, ponieważ każdy piecze inaczej i może być konieczna zmiana czasu i temperatury pieczenia. Jeśli mięso jest łatwo Przekłute nożem i wypływa przezroczysty sok, jest gotowe.

polecam zrobić własny majonez, będzie smaczniejszy i zdrowszy. Przepis na jego przygotowanie znajdziesz tutaj

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy