skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić francuską wieprzowinę z grzybami w piekarniku? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz wziąć dowolną część wieprzowiny, ale lepiej nadaje się mięso z małymi warstwami tłuszczu, na przykład szynka lub część szyjna. To mięso okaże się bardziej soczyste i miękkie. Jeśli używane są grzyby leśne, należy je najpierw ugotować.
Krok 2:
Umyj mięso, dobrze osusz. Pokrój mięso na kawałki o grubości około 2 cm. Możesz przykryć mięso folią spożywczą, aby zapobiec ewentualnemu rozpryskiwaniu się soku mięsnego.
Krok 3:
Posolić każdy kawałek mięsa, posypać aromatycznymi ziołami lub dowolnymi przyprawami do smaku. Możesz użyć gotowej przyprawy do wieprzowiny. Przykryj mięso i pozostaw trochę nasączone przyprawami.
Krok 4:
Umyj wstępnie obraną cebulę, pokrój w półpierścienie.
Krok 5:
Umyj pieczarki, dokładnie osusz. Pokrój grzyby losowo.
Krok 6:
Wlej trochę oleju roślinnego na patelnię. Podsmaż cebulę na umiarkowanym ogniu, aż będzie lekko złocista. Nie musisz mocno smażyć cebuli, ponieważ danie będzie nadal gotowane w piekarniku.
Krok 7:
Grzyby smażyć również na oleju roślinnym, od czasu do czasu mieszając, aż będą lekko rumiane. Grzyby lekko posolić.
Krok 8:
W naczyniu do pieczenia ułóż kawałki mięsa.
Krok 9:
Rozłóż smażoną cebulę na wierzchu.
Krok 10:
Następnie ułóż pieczarki równomiernie.
Krok 11:
Umyj pomidory, osusz. Pokrój pomidory w plasterki lub półkola. Połóż warzywo na warstwie grzybów.
Krok 12:
Posyp pomidory kwaśną śmietaną.
Krok 13:
Włóż formę z mięsem do piekarnika nagrzanego do 190C na 1H - 1H 20 minut. Czas gotowania zależy od jakości mięsa i cech piekarnika. Jeśli wierzch zacznie przedwcześnie mocno się rumienić, przykryj formę folią na górze.
Krok 14:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 15:
Wyjmij formę z piekarnika, posyp równomiernie startym serem na wierzchu. Możesz ozdobić talerzami smażonych pieczarek.
Krok 16:
Piecz mięso w piekarniku przez kolejne 7-10 minut, aż pojawi się rumiana skórka sera.
Krok 17:
Podawaj wieprzowinę z grzybami na gorąco z dowolnym dodatkiem lub ze świeżymi warzywami. Smacznego!
możesz nie smażyć cebuli i pieczarek, ale rozłożyć na surowo. Ale jeśli używane są grzyby leśne, należy je usmażyć.
gotowałem z części szyjnej. Mięso okazało się bardzo miękkie i smaczne. Połączenie warzyw i grzybów nadaje mu dużą soczystość i bogaty smak.
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g