Francuskie mięso wieprzowe z pieczarkami w piekarniku

delikatne mięso z aromatycznymi grzybami pod skórką serową! Francuska wieprzowina w piekarniku to jedna z popularnych potraw w przestrzeni poradzieckiej. Będzie ulubieńcem każdego stołu zarówno w święta, jak iw dni powszednie. Cóż, kto odmówi miękkiego, soczystego kawałka mięsa pod czapką pieczarek i warzyw?
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 8 g
tłuszcze 57 % 13 g
węglowodany 9 % 2 g
154 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić francuską wieprzowinę z grzybami w piekarniku? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz wziąć dowolną część wieprzowiny, ale lepiej nadaje się mięso z małymi warstwami tłuszczu, na przykład szynka lub część szyjna. To mięso okaże się bardziej soczyste i miękkie. Jeśli używane są grzyby leśne, należy je najpierw ugotować.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj mięso, dobrze osusz. Pokrój mięso na kawałki o grubości około 2 cm. Możesz przykryć mięso folią spożywczą, aby zapobiec ewentualnemu rozpryskiwaniu się soku mięsnego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posolić każdy kawałek mięsa, posypać aromatycznymi ziołami lub dowolnymi przyprawami do smaku. Możesz użyć gotowej przyprawy do wieprzowiny. Przykryj mięso i pozostaw trochę nasączone przyprawami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj wstępnie obraną cebulę, pokrój w półpierścienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj pieczarki, dokładnie osusz. Pokrój grzyby losowo.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej trochę oleju roślinnego na patelnię. Podsmaż cebulę na umiarkowanym ogniu, aż będzie lekko złocista. Nie musisz mocno smażyć cebuli, ponieważ danie będzie nadal gotowane w piekarniku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Grzyby smażyć również na oleju roślinnym, od czasu do czasu mieszając, aż będą lekko rumiane. Grzyby lekko posolić.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W naczyniu do pieczenia ułóż kawałki mięsa.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż smażoną cebulę na wierzchu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie ułóż pieczarki równomiernie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umyj pomidory, osusz. Pokrój pomidory w plasterki lub półkola. Połóż warzywo na warstwie grzybów.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posyp pomidory kwaśną śmietaną.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż formę z mięsem do piekarnika nagrzanego do 190C na 1H - 1H 20 minut. Czas gotowania zależy od jakości mięsa i cech piekarnika. Jeśli wierzch zacznie przedwcześnie mocno się rumienić, przykryj formę folią na górze.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wyjmij formę z piekarnika, posyp równomiernie startym serem na wierzchu. Możesz ozdobić talerzami smażonych pieczarek.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Piecz mięso w piekarniku przez kolejne 7-10 minut, aż pojawi się rumiana skórka sera.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Podawaj wieprzowinę z grzybami na gorąco z dowolnym dodatkiem lub ze świeżymi warzywami. Smacznego!

możesz nie smażyć cebuli i pieczarek, ale rozłożyć na surowo. Ale jeśli używane są grzyby leśne, należy je usmażyć.

gotowałem z części szyjnej. Mięso okazało się bardzo miękkie i smaczne. Połączenie warzyw i grzybów nadaje mu dużą soczystość i bogaty smak.

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy