pączki na mleku i drożdżach

pyszne, słodkie, maślane wypieki na herbatę! Wiele osób zna smak gorących słodkich pączków. Osobiście pamiętam je z czasów studenckich, pączki były sprzedawane w pobliżu uniwersytetu i nierzadko parali się takim przysmakiem. Zupełnie zapomniałem o tym wypieku i postanowiłem rozpieszczać domowników.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 45 % 32 g
węglowodany 48 % 34 g
431 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. To wypieki są nie tylko smaczne, ale także niedrogie. Produkty do ich przygotowania znajdują się w domu każdej troskliwej gospodyni domowej. Włóż kawałek masła do głębokiej miski i rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mleko (użyłem mleka o zawartości tłuszczu 3,2 %), im wyższy procent zawartości tłuszczu w produkcie, tym bardziej aromatyczne będą wypieki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier i szczyptę soli (dla równowagi smaku), wymieszaj mieszaninę, aby sypki całkowicie się rozpuścił.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij jajko kurze widelcem w osobnej misce i wlej do miski resztę składników. Ponownie wymieszaj mieszaninę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę pszenną i połącz z suchymi drożdżami (używam drożdży instant, można je dodać natychmiast do mąki). Zamiast suchych drożdży można użyć żywych, wtedy proces przygotowania ciasta będzie nieco inny. Wlej mąkę z drożdżami do miski z płynem i zagniataj ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W razie potrzeby wymieszaj mąkę, wyrabiając ciasto rękami na posypanej mąką desce. Powinno być elastyczne, miękkie ciasto. Pozostaw w misce pod folią na 40 minut w temperaturze pokojowej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto dzielimy na kilka części, każdą z nich zwijamy w warstwę. Wytnij puste pączki szklanką i szklanką. Zostawiamy je na 10 minut na stole, aby uzyskać niewielki wzrost.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej olej roślinny na patelnię lub patelnię, dobrze go podgrzej. Włóż puste pączki do oleju, smaż je na średnim ogniu, aż będą złote po obu stronach.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Każda kolejna partia pączków będzie gotowana szybciej, więc nie powinieneś oddalać się od patelni, aby pączki nie były bardzo zrumienione i nie nabrały nieprzyjemnej goryczy. Pączki usuwamy z patelni i rozprowadzamy na ręczniku papierowym, aby wchłonąć nadmiar oleju. Posyp pączki cukrem pudrem i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy