skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. To wypieki są nie tylko smaczne, ale także niedrogie. Produkty do ich przygotowania znajdują się w domu każdej troskliwej gospodyni domowej. Włóż kawałek masła do głębokiej miski i rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej.
Krok 2:
Wlej mleko (użyłem mleka o zawartości tłuszczu 3,2 %), im wyższy procent zawartości tłuszczu w produkcie, tym bardziej aromatyczne będą wypieki.
Krok 3:
Dodaj cukier i szczyptę soli (dla równowagi smaku), wymieszaj mieszaninę, aby sypki całkowicie się rozpuścił.
Krok 4:
Ubij jajko kurze widelcem w osobnej misce i wlej do miski resztę składników. Ponownie wymieszaj mieszaninę.
Krok 5:
Przesiej mąkę pszenną i połącz z suchymi drożdżami (używam drożdży instant, można je dodać natychmiast do mąki). Zamiast suchych drożdży można użyć żywych, wtedy proces przygotowania ciasta będzie nieco inny. Wlej mąkę z drożdżami do miski z płynem i zagniataj ciasto.
Krok 6:
W razie potrzeby wymieszaj mąkę, wyrabiając ciasto rękami na posypanej mąką desce. Powinno być elastyczne, miękkie ciasto. Pozostaw w misce pod folią na 40 minut w temperaturze pokojowej.
Krok 7:
Ciasto dzielimy na kilka części, każdą z nich zwijamy w warstwę. Wytnij puste pączki szklanką i szklanką. Zostawiamy je na 10 minut na stole, aby uzyskać niewielki wzrost.
Krok 8:
Wlej olej roślinny na patelnię lub patelnię, dobrze go podgrzej. Włóż puste pączki do oleju, smaż je na średnim ogniu, aż będą złote po obu stronach.
Krok 9:
Każda kolejna partia pączków będzie gotowana szybciej, więc nie powinieneś oddalać się od patelni, aby pączki nie były bardzo zrumienione i nie nabrały nieprzyjemnej goryczy. Pączki usuwamy z patelni i rozprowadzamy na ręczniku papierowym, aby wchłonąć nadmiar oleju. Posyp pączki cukrem pudrem i podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g