skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jeśli danie jest przygotowywane dla dużej rodziny, możesz użyć całego kurczaka. W przypadku małej objętości naczynia można wziąć tylko filet z kurczaka. Mięso dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na małe kawałki. Mięso z kurczaka wkładamy do miski i zalewamy dwiema łyżkami sosu sojowego, mieszamy, odstawiamy na pół godziny.
Krok 2:
Obierz cebulę i pokrój w małe kostki lub paski.
Krok 3:
Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na średniej tarce lub tarce do koreańskich sałatek.
Krok 4:
Umyj bakłażany, pokrój w paski, włóż do miski, posyp solą, zmiel rękami, pozostaw na 15 minut. Po określonym czasie wyciśnij sok z warzyw.
Krok 5:
Umyj paprykę, Wytnij łodygę ze strąkiem nasion, pokrój miąższ w kostkę lub paski. Brokuły myjemy, suszymy i dzielimy na kwiatostany.
Krok 6:
Myjemy cukinię, jeśli ma już szorstką skórkę, usuwamy ją, wycinamy rdzeń nasionami. Pokrój miąższ cukinii w kostkę.
Krok 7:
Umyj pomidory, jeśli mają grubą skórkę, usuń je, zalewając pomidory wrzącą wodą, a następnie zanurzając w zimnej wodzie. Pokrój pomidory w kostkę lub zmiel blenderem na puree.
Krok 8:
Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Na oleju kładziemy ugotowaną cebulę i marchewkę, smażymy je, aż marchewki będą miękkie.
Krok 9:
Wyślij filet z kurczaka z resztkami marynaty z sosu sojowego na patelnię z warzywami.
Krok 10:
Smaż je razem, mieszając szpatułką, na średnim ogniu, aż mięso z kurczaka stanie się białe.
Krok 11:
Następnie na patelnię z kurczakiem wysyłamy bakłażany, cukinię, mieszamy i smażymy razem przez około 5 minut. Następnie dodaj ugotowaną paprykę, pomidory i brokuły na patelnię, dokładnie wymieszaj i smaż przez kolejne pięć minut.
Krok 12:
Wlej kilka łyżek sosu sojowego na patelnię, szczyptę czarnego mielonego pieprzu, wymieszaj i usuń próbkę naczynia pod kątem wystarczalności soli. Sos sojowy jest dość słony, więc wystarczy go dodać. Wyłącz ogień.
Krok 13:
Danie jest gotowe, podawane jako niezależne danie lub z przystawką. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g