kurczak z warzywami w sosie sojowym

pyszne, obfite danie z orientalnymi akcentami na podniebieniu! Kurczak z warzywami w sosie sojowym-to danie można zaliczyć do kategorii "dwa w jednym", danie główne (kurczak) i dodatek warzywny są przygotowywane jednocześnie, co skraca czas przebywania przy kuchence, a ponadto jest to świetna opcja do urozmaicenia menu.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 7 g
tłuszcze 36 % 8 g
węglowodany 32 % 7 g
111 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jeśli danie jest przygotowywane dla dużej rodziny, możesz użyć całego kurczaka. W przypadku małej objętości naczynia można wziąć tylko filet z kurczaka. Mięso dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na małe kawałki. Mięso z kurczaka wkładamy do miski i zalewamy dwiema łyżkami sosu sojowego, mieszamy, odstawiamy na pół godziny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i pokrój w małe kostki lub paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na średniej tarce lub tarce do koreańskich sałatek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj bakłażany, pokrój w paski, włóż do miski, posyp solą, zmiel rękami, pozostaw na 15 minut. Po określonym czasie wyciśnij sok z warzyw.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj paprykę, Wytnij łodygę ze strąkiem nasion, pokrój miąższ w kostkę lub paski. Brokuły myjemy, suszymy i dzielimy na kwiatostany.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Myjemy cukinię, jeśli ma już szorstką skórkę, usuwamy ją, wycinamy rdzeń nasionami. Pokrój miąższ cukinii w kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj pomidory, jeśli mają grubą skórkę, usuń je, zalewając pomidory wrzącą wodą, a następnie zanurzając w zimnej wodzie. Pokrój pomidory w kostkę lub zmiel blenderem na puree.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Na oleju kładziemy ugotowaną cebulę i marchewkę, smażymy je, aż marchewki będą miękkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyślij filet z kurczaka z resztkami marynaty z sosu sojowego na patelnię z warzywami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smaż je razem, mieszając szpatułką, na średnim ogniu, aż mięso z kurczaka stanie się białe.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie na patelnię z kurczakiem wysyłamy bakłażany, cukinię, mieszamy i smażymy razem przez około 5 minut. Następnie dodaj ugotowaną paprykę, pomidory i brokuły na patelnię, dokładnie wymieszaj i smaż przez kolejne pięć minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej kilka łyżek sosu sojowego na patelnię, szczyptę czarnego mielonego pieprzu, wymieszaj i usuń próbkę naczynia pod kątem wystarczalności soli. Sos sojowy jest dość słony, więc wystarczy go dodać. Wyłącz ogień.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Danie jest gotowe, podawane jako niezależne danie lub z przystawką. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy