skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić wegetariańskie kotlety z ciecierzycy? Przygotuj niezbędne produkty. Średniej wielkości marchewka i cebula. Bułka tarta lub mieszanka chleba. Przyprawy do smaku - może to być kurkuma, papryka i Kumin itp.
Krok 2:
Odmierz wskazaną ilość ciecierzycy, przenieś ją do miski, zalej wodą, pozostaw na noc. W ciągu 6-8 godzin ciecierzyca doskonale pęcznieje i powiększa się. Następnie należy spuścić wodę.
Krok 3:
Przenieś ciecierzycę do rondla, zalej nową czystą porcją wody, gotuj przez 1-1, 5 godziny. Gotową ciecierzycę pozostawić do ostygnięcia i odcedzić. Nawiasem mówiąc, woda, w której gotowano ciecierzycę, może być używana do gotowania innych potraw, jest bogata w białko i doskonale ubija się w pianę, przypominającą konsystencję pianki białkowej.
Krok 4:
Obierz marchewki i cebulę, zetrzyj marchewki na grubej tarce, pokrój cebulę. Smażyć razem na oleju na patelni do miękkości.
Krok 5:
W głębokim naczyniu połącz gotową ciecierzycę, smażoną marchewkę i cebulę, czosnek przepuszczony przez prasę. Zmiksuj wszystko razem blenderem lub przepuść przez maszynę do mięsa. Użyłam blendera.
Krok 6:
Przenieś mieloną ciecierzycę do miski. Dodaj przyprawy do smaku, w tym sól i pieprz. Dodaj łyżkę mąki do ciecierzycy, aby łatwo uformować paszteciki. Wymieszać.
Krok 7:
Uformuj paszteciki z ciecierzycy z przygotowanej mieszanki. Kształt i rozmiar są opcjonalne. Każdy kotlet obtocz w bułce tartej lub mieszance (mam mieszankę bułki tartej, otrębów i mąki).
Krok 8:
Smaż kotlety z obu stron na złoty kolor na oleju na patelni na średnim ogniu. Podawaj gotowe kotlety. Do dekoracji możesz zaoferować świeże warzywa, makaron.
ciecierzyca jest przedstawicielem roślin strączkowych, krewnym zwykłego grochu. Ciecierzyca jest jedną z najstarszych upraw rosnących na naszej planecie. Jednak mimo to stał się dla nas znany stosunkowo niedawno. Ta roślina strączkowa jest uważana za symbol kuchni wschodniej, gdzie na jej podstawie przygotowywane są pyszne dania narodowe. Z ciecierzycy można przygotować wiele różnych potraw, w tym desery, ciasta, zapiekanki. A woda, w której gotuje się - aquafaba-jest doskonale ubita i może stać się podstawą do przygotowania bezy, pianek, lodów.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ciecierzyca - 364 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g