Sałatka kurczak pieczarki ogórek

tylko trzy składniki, nie licząc sosu! Sałatka z gotowanym kurczakiem, smażonymi grzybami i świeżymi ogórkami będzie ratunkiem dla gospodyń domowych, które zawsze nie mają czasu na przygotowanie pysznych potraw! Podawaj na obiad jako samodzielne danie lub na lunch jako przekąskę.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 67 % 12 g
tłuszcze 28 % 5 g
węglowodany 6 % 1 g
97 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z grzybami i kurczakiem? Odmierz potrzebne składniki. Ugotuj filet z kurczaka z wyprzedzeniem, najlepiej w osolonej wodzie, aby mięso było smaczniejsze. Aby uzyskać dodatkowy smak, do bulionu można dodać przyprawy i zioła. Następnie odcedź bulion, osusz kurczaka. Zamiast pieczarek możesz wziąć grzyby leśne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyść i umyj pieczarki. Następnie osusz, aby usunąć nadmiar wilgoci. Pokrój grzyby na plasterki o pożądanej wielkości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym na kuchence. Piecz pieczarki przez 5-7 minut, mieszając. Uważaj, aby na patelnię nie dostał się płyn, aby olej nie zaczął się rozpryskiwać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugotowany filet z kurczaka pokroić w kostkę. Określ rozmiar kostek według własnego gustu i preferencji.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ogórki dobrze umyj, osusz. Pokrój je w kostkę. Jeśli chcesz, możesz je obrać. Nie zrobiłam tego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj koperek, osusz i drobno posiekaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W salaterce połącz gotowanego kurczaka, grzyby, ogórki i koperek. Dopraw majonezem do smaku. Zamiast majonezu możesz wziąć śmietanę lub wymieszać ją z nią w równych proporcjach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze wymieszaj sałatkę i możesz ją podać.

okazuje się bardzo smaczną przekąską na święta i dni powszednie. Oprócz wymienionych produktów do sałatki można dodać inne składniki, aby odświeżyć smak.

warzywa najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy