skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z grzybami i kurczakiem? Odmierz potrzebne składniki. Ugotuj filet z kurczaka z wyprzedzeniem, najlepiej w osolonej wodzie, aby mięso było smaczniejsze. Aby uzyskać dodatkowy smak, do bulionu można dodać przyprawy i zioła. Następnie odcedź bulion, osusz kurczaka. Zamiast pieczarek możesz wziąć grzyby leśne.
Krok 2:
Oczyść i umyj pieczarki. Następnie osusz, aby usunąć nadmiar wilgoci. Pokrój grzyby na plasterki o pożądanej wielkości.
Krok 3:
Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym na kuchence. Piecz pieczarki przez 5-7 minut, mieszając. Uważaj, aby na patelnię nie dostał się płyn, aby olej nie zaczął się rozpryskiwać.
Krok 4:
Ugotowany filet z kurczaka pokroić w kostkę. Określ rozmiar kostek według własnego gustu i preferencji.
Krok 5:
Ogórki dobrze umyj, osusz. Pokrój je w kostkę. Jeśli chcesz, możesz je obrać. Nie zrobiłam tego.
Krok 6:
Umyj koperek, osusz i drobno posiekaj.
Krok 7:
W salaterce połącz gotowanego kurczaka, grzyby, ogórki i koperek. Dopraw majonezem do smaku. Zamiast majonezu możesz wziąć śmietanę lub wymieszać ją z nią w równych proporcjach.
Krok 8:
Dobrze wymieszaj sałatkę i możesz ją podać.
okazuje się bardzo smaczną przekąską na święta i dni powszednie. Oprócz wymienionych produktów do sałatki można dodać inne składniki, aby odświeżyć smak.
warzywa najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g