Pizza na patelni na kefirze w 10 minut

proste, szybkie, ze zwykłych produktów, dla całej rodziny! Pizza na patelni na przaśnym cieście na kefirze jest tak miękka i bujna jak ciasto drożdżowe, ale czas jej przygotowania jest czasami skracany, pizza będzie gotowa w 10 minut. Do przepisu nie potrzebujesz piekarnika, wystarczy kuchenka.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 7 g
tłuszcze 24 % 8 g
węglowodany 55 % 18 g
166 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pizzę na patelni na kefirze w 10 minut? Przygotuj składniki. Najpierw do testu. Weź kefir z wysokim procentem tłuszczu, wtedy ciasto okaże się bardziej miękkie, bujne i smaczne. W misce ubij jaja kurze, dodaj sól. Ubij składniki, aby uzyskać jednolitą konsystencję mieszanki jajecznej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej kefir, dodaj pół łyżeczki sody, aby baza do pizzy dobrze wyrosła.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj masę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlać przesianą mąkę pszenną i zagnieść ciasto, dobrze mieszając masę łyżką, aby nie pozostały grudki mąki. Ciasto powinno uzyskać nieco grubszą konsystencję niż naleśniki. Pozostaw ciasto na stole na boku, w międzyczasie przygotuj składniki nadzienia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Możesz użyć gotowanej, wędzonej lub częściowo wędzonej kiełbasy, która lubi bardziej. Pokrój go w kostkę lub paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj pomidory, osusz, Wytnij miejsce mocowania łodygi. Pokrój pomidory w cienkie plasterki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz cebulę i pokrój w pierścienie lub połówki pierścieni. Wziąłem fioletowy, ale zrobi to zwykła cebula.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Twardy ser można stosować dowolnego rodzaju, najważniejsze jest to, że jest wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi. Zetrzyj ser na średniej tarce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Majonez i keczup Połącz w misce i dobrze wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nasmaruj patelnię olejem roślinnym. Wlać przygotowane ciasto na patelnię. Delikatnie nałóż SOS keczupowo-majonezowy na wierzch za pomocą pędzla do gotowania. Podstawę pizzy posyp kostkami kiełbasy, ułóż na niej krążki cebuli i krążki pomidorów. Do dekoracji pizzy można użyć innych składników do smaku, na przykład oliwek lub posiekanych ogórków kiszonych, jajek na twardo i innych do smaku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp pizzę startym twardym serem. Umieść patelnię z pizzą na małym ogniu. Przykryj patelnię i smaż pizzę pod przykryciem przez około 10 minut. Następnie zdejmij pokrywkę, pozwól serowi się stopić, a podstawa się zrumieni.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmij pizzę z patelni i podawaj natychmiast. Smacznego!

odpowiednie przepisy na sos do pizzy można znaleźć w tym katalogu: sos do pizzy .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa "cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Soda oczyszczona - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy