gulasz z warzywami

przepyszne, sycące danie na lunch lub kolację! Mięso świetnie komponuje się z warzywami. To danie jest dobre samo w sobie bez żadnych dodatków. Mięso jest nasączone sokiem warzywnym i okazuje się bardzo soczyste. Podczas duszenia możesz dodać trochę więcej wody i natychmiast uzyskać zarówno pierwsze, jak i drugie danie w jednym!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 8 g
tłuszcze 52 % 11 g
węglowodany 10 % 2 g
140 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gulasz z warzywami? Pokrój wymaganą ilość mięsa na małe kawałki, mniej więcej tego samego rozmiaru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podsmaż pokrojone mięso na gorącej patelni, dodając niewielką ilość oleju roślinnego. Mięso powinno mieć lekko złoty kolor.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas smażenia mięsa przygotuj cebulę. Obierz i posiekaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj posiekaną cebulę na patelnię do grillowanego mięsa. Mieszaj i smaż wszystko razem przez 2-3 minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz i opłucz marchewki. Zetrzyj marchewki na grubej tarce i dodaj do patelni. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. Wlej trochę wody, przykryj i gotuj wszystko razem na średnim ogniu przez 15 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas duszenia mięsa umyj pomidory i paprykę. Pokrój je na kawałki średniej wielkości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj pokrojone pomidory z papryką na patelnię. Włóż mrożone brokuły i gotuj pod przykryciem przez kolejne 10-15 minut. Jeśli woda zdążyła się zagotować, dodaj trochę więcej gorącej wody. Gotowe danie jest bardzo smaczne i pachnące. Podczas serwowania możesz posypać trochę świeżych ziół. Smacznego!

do duszenia mięsa można użyć dowolnych warzyw. Im bardziej zróżnicowany jest asortyment, tym zdrowszy i bogatszy będzie smak gotowego dania. Jedynym punktem jest to, że mięso gotuje się znacznie dłużej niż warzywa. Dlatego najpierw przynieś mięso do miękkości, a następnie pod koniec gotowania dodaj warzywa. W końcu mięso jest inne. Niektórym wystarczy 15 minut duszenia, a innym 30 minut nie wystarczy.
mięso wieprzowe można z łatwością zastąpić kurczakiem, indykiem lub wołowiną.
posiadanie soczystego sosu pozwala podawać go z dowolnym dodatkiem.

nawet początkujący kucharz może ugotować takie danie, ponieważ do jego przygotowania nie są potrzebne żadne specjalne umiejętności i umiejętności. Tak, i jest przygotowywany z, całkiem, niedrogich składników.
jeśli podczas duszenia dodasz trochę ziemniaków, otrzymasz bardziej satysfakcjonujący i satysfakcjonujący lunch lub kolację.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy