skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bułki z bakłażana? Przygotuj składniki. Jaki bakłażan wziąć na bułki? Wybierz gęsty, nie ospały, duży owoc o błyszczącej, ciemnej, nieuszkodzonej skórce. Łodyga musi być na miejscu.
Krok 2:
Umyj bakłażana, osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój łodygę i pokrój wzdłuż na cienkie plasterki (o grubości około 0,5-0,7 mm).
Krok 3:
Aby uniknąć goryczy na podniebieniu, posolić warzywa, włożyć do durszlaka i odstawić na 15-30 minut. Następnie spłucz pod bieżącą wodą. Lekko wyciśnij bakłażana z nadmiaru wilgoci.
Krok 4:
Wlej rafinowany olej roślinny na patelnię. Podsmaż" stroiki " bakłażana z obu stron, aż będą złotobrązowe. Połóż je na ręcznikach papierowych, które wchłoną nadmiar tłuszczu.
Krok 5:
Aby mieć piękny wzór na bakłażanie, możesz użyć patelni grillowej.
Krok 6:
Jak zrobić nadzienie? Przygotuj wymienione składniki do nadzienia.
Krok 7:
Twardy ser zetrzyj na średniej tarce. Możesz wziąć dowolny ser, najważniejsze jest to, że jest smaczny.
Krok 8:
Obierz ząbki czosnku, przepuść je przez prasę. W salaterce połącz ser, czosnek i majonez.
Krok 9:
Wszystko dobrze wymieszaj. Nadzienie jest gotowe.
Krok 10:
Rozłóż cienką warstwę nadzienia na całej powierzchni każdego plasterka bakłażana. Lepiej jest rozprowadzić mieszaninę natychmiast po usmażeniu pasków, ponieważ po ostygnięciu bakłażan nie zwinie się dobrze w bułki.
Krok 11:
Zwiń język bakłażana w rolkę.
Krok 12:
Podobnie uformuj wszystkie inne bułki. Aby się nie rozpadły, trzymaj je razem wykałaczkami. Połóż na talerzu. Przed podaniem udekoruj sałatką liściastą, ziołami. Bułki z bakłażana są gotowe. Smacznego!
gotowe bułki z bakłażanem z serem i czosnkiem można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Aby podać na talerzu, możesz ułożyć umyte i wysuszone liście sałaty. Pięknie ułóż bułki i udekoruj je gałązkami zieleni na wierzchu, możesz posypać orzechami włoskimi lekko smażonymi na suchej patelni.
do nadzienia można również dodać posiekany koperek.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Możesz zobaczyć opcje przepisów
tutaj.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal / 100g
- Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal / 100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal / 100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g