Roladki z bakłażana z serem i czosnkiem

przekąska, która jest bardzo łatwa do zrobienia-jasna i pyszna! Bułki z bakłażanem z serem i czosnkiem można podawać na nieformalny obiad lub świąteczny stół. Nadzienie można urozmaicić orzechami włoskimi, ziołami, a nawet mięsem. Danie wygląda apetycznie, elegancko i najpierw zostaje zmiecione ze stołu. Sukces gwarantowany!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 8 g
tłuszcze 62 % 21 g
węglowodany 15 % 5 g
236 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułki z bakłażana? Przygotuj składniki. Jaki bakłażan wziąć na bułki? Wybierz gęsty, nie ospały, duży owoc o błyszczącej, ciemnej, nieuszkodzonej skórce. Łodyga musi być na miejscu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj bakłażana, osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój łodygę i pokrój wzdłuż na cienkie plasterki (o grubości około 0,5-0,7 mm).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby uniknąć goryczy na podniebieniu, posolić warzywa, włożyć do durszlaka i odstawić na 15-30 minut. Następnie spłucz pod bieżącą wodą. Lekko wyciśnij bakłażana z nadmiaru wilgoci.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej rafinowany olej roślinny na patelnię. Podsmaż" stroiki " bakłażana z obu stron, aż będą złotobrązowe. Połóż je na ręcznikach papierowych, które wchłoną nadmiar tłuszczu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby mieć piękny wzór na bakłażanie, możesz użyć patelni grillowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jak zrobić nadzienie? Przygotuj wymienione składniki do nadzienia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Twardy ser zetrzyj na średniej tarce. Możesz wziąć dowolny ser, najważniejsze jest to, że jest smaczny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obierz ząbki czosnku, przepuść je przez prasę. W salaterce połącz ser, czosnek i majonez.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wszystko dobrze wymieszaj. Nadzienie jest gotowe.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż cienką warstwę nadzienia na całej powierzchni każdego plasterka bakłażana. Lepiej jest rozprowadzić mieszaninę natychmiast po usmażeniu pasków, ponieważ po ostygnięciu bakłażan nie zwinie się dobrze w bułki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zwiń język bakłażana w rolkę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podobnie uformuj wszystkie inne bułki. Aby się nie rozpadły, trzymaj je razem wykałaczkami. Połóż na talerzu. Przed podaniem udekoruj sałatką liściastą, ziołami. Bułki z bakłażana są gotowe. Smacznego!

gotowe bułki z bakłażanem z serem i czosnkiem można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Aby podać na talerzu, możesz ułożyć umyte i wysuszone liście sałaty. Pięknie ułóż bułki i udekoruj je gałązkami zieleni na wierzchu, możesz posypać orzechami włoskimi lekko smażonymi na suchej patelni.

do nadzienia można również dodać posiekany koperek.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Możesz zobaczyć opcje przepisów tutaj.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal / 100g
  • Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal / 100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal / 100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g

Podobne przepisy