skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki do przygotowania potrawy. Makaron można kupić w dowolnym sklepie lub, jeśli pozwala na to czas, samodzielnie ugotować w domu, na bazie mąki pszennej. Otrzymasz pyszny makaron jajeczny. Wlej przesianą mąkę pszenną do głębokiej miski, w środku zrób zagłębienie.
Krok 2:
Wbij jajko kurze w zagłębienie w mące, wlej kilka łyżek oleju roślinnego, dodaj pół łyżeczki soli i wlej szklankę zimnej przegotowanej wody. Zagnieść elastyczne i gładkie ciasto.
Krok 3:
Ciasto zwijamy w kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. W ten sposób ciasto stanie się bardziej posłuszne.
Krok 4:
Warzywa do tego dania można wykorzystać mrożone lub świeże. Obierz cebulę z łuski, pokrój w kostkę.
Krok 5:
Umyj marchewki, obierz i pokrój nożem w tę samą kostkę.
Krok 6:
Moja młoda cukinia, pokrojona w drobną kostkę. Jeśli cukinia jest dość Dojrzała, ze sztywną skórką i dużymi nasionami, należy ją obrać i usunąć rdzeń z nasionami, a miąższ pokroić w kostkę. Moja papryka, usuń rdzeń z nasionami. Pokrój miąższ w kostkę lub paski.
Krok 7:
Umyj pomidory, pokrój w kostkę. Aby uzyskać ostrość, możesz dodać kilka ząbków czosnku, obierając je i drobno siekając.
Krok 8:
Wlej oliwę z oliwek na patelnię. Połóż marchewki i cebulę na rozgrzanym oleju, smaż warzywa na średnim ogniu, aż będą miękkie. Dodaj pozostałe warzywa na patelnię. Wlej sos teriyaki. Wymieszaj i smaż je razem przez kolejne 10 minut pod pokrywką, od czasu do czasu mieszając.
Krok 9:
Gotowe ciasto rozwałkować na cienką warstwę, pokroić w cienkie i długie paski. Ugotuj makaron w osolonej wodzie do miękkości, wrzuć go do durszlaka, pozwól wodzie spłynąć.
Krok 10:
Makaron wysyłamy na patelnię z warzywami. Mieszać. Posyp posiekaną zieloną cebulą. Trzymamy ogień jeszcze przez kilka minut i wyłączamy ogień.
Krok 11:
Danie jest gotowe. Podajemy danie do stołu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal / 100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal / 100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g
- Sos Teriyaki - 89 kcal/100g