makaron z warzywami i sosem teriyaki

proste, smaczne, satysfakcjonujące i niezwykłe danie! Makaron z warzywami i sosem teriyaki docenią ci, którzy lubią chińską lub inną kuchnię azjatycką z ostrymi sosami oraz różnymi przyprawami i przyprawami. Również to danie spodoba się tym, którzy z jakiegoś powodu nie jedzą mięsa lub po prostu chcą czegoś lekkiego, smacznego i niezwykłego. Danie można łatwo urozmaicić, stosując różne rodzaje makaronu: ryż, pszenicę lub grykę oraz zmieniając zestaw warzyw.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 3 g
tłuszcze 25 % 6 g
węglowodany 63 % 15 g
123 kcal
IG: 27 / 0 / 73

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do przygotowania potrawy. Makaron można kupić w dowolnym sklepie lub, jeśli pozwala na to czas, samodzielnie ugotować w domu, na bazie mąki pszennej. Otrzymasz pyszny makaron jajeczny. Wlej przesianą mąkę pszenną do głębokiej miski, w środku zrób zagłębienie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wbij jajko kurze w zagłębienie w mące, wlej kilka łyżek oleju roślinnego, dodaj pół łyżeczki soli i wlej szklankę zimnej przegotowanej wody. Zagnieść elastyczne i gładkie ciasto.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ciasto zwijamy w kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. W ten sposób ciasto stanie się bardziej posłuszne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Warzywa do tego dania można wykorzystać mrożone lub świeże. Obierz cebulę z łuski, pokrój w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj marchewki, obierz i pokrój nożem w tę samą kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Moja młoda cukinia, pokrojona w drobną kostkę. Jeśli cukinia jest dość Dojrzała, ze sztywną skórką i dużymi nasionami, należy ją obrać i usunąć rdzeń z nasionami, a miąższ pokroić w kostkę. Moja papryka, usuń rdzeń z nasionami. Pokrój miąższ w kostkę lub paski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj pomidory, pokrój w kostkę. Aby uzyskać ostrość, możesz dodać kilka ząbków czosnku, obierając je i drobno siekając.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej oliwę z oliwek na patelnię. Połóż marchewki i cebulę na rozgrzanym oleju, smaż warzywa na średnim ogniu, aż będą miękkie. Dodaj pozostałe warzywa na patelnię. Wlej sos teriyaki. Wymieszaj i smaż je razem przez kolejne 10 minut pod pokrywką, od czasu do czasu mieszając.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe ciasto rozwałkować na cienką warstwę, pokroić w cienkie i długie paski. Ugotuj makaron w osolonej wodzie do miękkości, wrzuć go do durszlaka, pozwól wodzie spłynąć.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Makaron wysyłamy na patelnię z warzywami. Mieszać. Posyp posiekaną zieloną cebulą. Trzymamy ogień jeszcze przez kilka minut i wyłączamy ogień.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Danie jest gotowe. Podajemy danie do stołu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal / 100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal / 100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g
  • Sos Teriyaki - 89   kcal/100g

Podobne przepisy