Sałatka z marchewką i piklami

bardzo łatwa w przygotowaniu i składowa sałatka warzywna! Taką sałatkę można przygotować z produktów, które zawsze są pod ręką. Nadaje się do chudego stołu, jako dodatek do przystawki, do dania mięsnego, do pieczonych ziemniaków. Pomimo prostoty sałatki można ją podawać na świątecznym stole.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 63 % 12 g
węglowodany 32 % 6 g
130 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Obierz cebulę, pokrój na połówki lub ćwiartki pierścieni. Jeśli cebula wydaje się gorzka, można ją marynować w mieszaninie octu jabłkowego i cukru lub zalać wrzącą wodą. Płyn z miski z cebulą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na tarce do koreańskich sałatek, jeśli nie masz pod ręką takiej tarki, możesz to zrobić zwykłą grubą tarką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Smażyć cebulę na oleju roślinnym na złoty kolor, na średnim ogniu. Zamiast oleju roślinnego możesz użyć oliwy z oliwek, aby danie było zdrowsze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj marchewki do cebuli, wymieszaj i wyłącz ogień. Marchew nie musi być smażona, powinna pozostać świeża, ale nasycona olejem, więc podgrzewamy ją cebulą w oleju.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ogórki kiszone nie są krojone w duże paski. Ogórki kiszone dodają sałatce pikantności i pikanterii.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę do warzyw, sól i czarny pieprz do smaku. Jednak ogórki dają sałatce wystarczającą ilość soli, więc nie można dodawać soli. Wymieszaj i wyślij do lodówki na godzinę, sałatka zostanie namoczona, schłodzona i będzie smaczniejsza. Kto lubi takie potrawy ostrzej, może dodać kawałek chili. Taka sałatka może być podawana jako samodzielne danie lub dodatek do przystawki lub mięsa. Smacznego!

ta sałatka wykorzystuje świeżą marchewkę i zachowuje maksimum zawartych w niej składników odżywczych. Dlatego to danie można nazwać sałatką witaminową. Marchew jest źródłem błonnika potrzebnego do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Spowalnia wchłanianie glukozy we krwi, obniża poziom cholesterolu, zapobiega rozwojowi zaparć, poprawia wzrok, obniża ciśnienie krwi i ma inne korzystne właściwości.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g

Podobne przepisy