czarownicy z ziemniaków z mielonym mięsem po białorusku

apetyczny, rumiany, najsmaczniejszy, dla całej rodziny! Czarownicy z ziemniaków z mięsem mielonym to tradycyjne danie kuchni białoruskiej. Czarownicy są bardzo podobni do placków ziemniaczanych z mięsem, tylko masa ziemniaczana jest dla nich gęstsza, aby można je było uformować. Są bardzo sycące, to kompletne gorące danie.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 38 % 11 g
węglowodany 45 % 13 g
168 kcal
IG: 92 / 0 / 8

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić białoruskich czarowników z mięsem mielonym? Przygotuj niezbędne składniki. Wziąłem mieloną wieprzowinę, możesz użyć kombinacji (wieprzowina i wołowina).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wstępnie obraną cebulę, zetrzyj na drobnej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż połowę przygotowanej cebuli do mięsa mielonego. Sól mieloną, dodaj zmielony czarny pieprz, dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ziemniaki wstępnie umyte pod bieżącą wodą obierz, zetrzyj na drobnej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ziemniaki z nadmiaru soku, ale nie za bardzo. Masa ziemniaczana nie powinna być zbyt mokra. Ale nie musisz tego robić zbyt sucho, w przeciwnym razie trudno będzie oślepić czarowników.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do przygotowanej masy ziemniaczanej dodaj połowę jajka, mąkę, pozostałą cebulę, sól i dobrze wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Aby uformować czarowników, ułóż warstwę masy ziemniaczanej w postaci małej tortilli.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść na nim porcję mielonego mięsa.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj ponownie masą ziemniaczaną.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nadaj czarnoksiężnikowi pożądany kształt. Możesz zrobić Owalny jak kotlet lub nadać mu okrągły kształt.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podobnie uformuj wszystkich czarowników.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego, ułóż przygotowane czarownicy. Na umiarkowanym ogniu podsmaż je na złoty kolor z jednej strony.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Odwróć czarowników na drugą stronę i smaż w ten sam sposób, aż się zarumienią.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Nasmaruj spód formy olejem roślinnym, ułóż smażone czarnoksiężniki. Z góry możesz przykryć formę folią, aby czarownicy nie wyschli i byli soczysti.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Doprowadź czarnoksiężników do pełnego ugotowania w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. Możesz gotować czarowników tylko na patelni. Następnie należy je powoli smażyć na umiarkowanym ogniu, aby nadzienie z mięsa mielonego miało czas na całkowite ugotowanie.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Podawaj czarnoksiężników na gorąco jako samodzielne danie. Możesz je uzupełnić świeżymi warzywami i ziołami. Możesz także podawać czarowników ze śmietaną. Smacznego!

wcześniej czarownicy nazywali również produkty mączne, podobne do małych lub średnich pierogów. Nadzienia dla nich mogły być wykonane z mięsa, ryb, twarogu lub owoców.

obecnie czarownicy nazywają danie podobne do placków ziemniaczanych z mięsem.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy