skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić białoruskich czarowników z mięsem mielonym? Przygotuj niezbędne składniki. Wziąłem mieloną wieprzowinę, możesz użyć kombinacji (wieprzowina i wołowina).
Krok 2:
Umyj wstępnie obraną cebulę, zetrzyj na drobnej tarce.
Krok 3:
Włóż połowę przygotowanej cebuli do mięsa mielonego. Sól mieloną, dodaj zmielony czarny pieprz, dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Ziemniaki wstępnie umyte pod bieżącą wodą obierz, zetrzyj na drobnej tarce.
Krok 5:
Zetrzyj ziemniaki z nadmiaru soku, ale nie za bardzo. Masa ziemniaczana nie powinna być zbyt mokra. Ale nie musisz tego robić zbyt sucho, w przeciwnym razie trudno będzie oślepić czarowników.
Krok 6:
Do przygotowanej masy ziemniaczanej dodaj połowę jajka, mąkę, pozostałą cebulę, sól i dobrze wymieszaj.
Krok 7:
Aby uformować czarowników, ułóż warstwę masy ziemniaczanej w postaci małej tortilli.
Krok 8:
Umieść na nim porcję mielonego mięsa.
Krok 9:
Przykryj ponownie masą ziemniaczaną.
Krok 10:
Nadaj czarnoksiężnikowi pożądany kształt. Możesz zrobić Owalny jak kotlet lub nadać mu okrągły kształt.
Krok 11:
Podobnie uformuj wszystkich czarowników.
Krok 12:
Na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego, ułóż przygotowane czarownicy. Na umiarkowanym ogniu podsmaż je na złoty kolor z jednej strony.
Krok 13:
Odwróć czarowników na drugą stronę i smaż w ten sam sposób, aż się zarumienią.
Krok 14:
Nasmaruj spód formy olejem roślinnym, ułóż smażone czarnoksiężniki. Z góry możesz przykryć formę folią, aby czarownicy nie wyschli i byli soczysti.
Krok 15:
Doprowadź czarnoksiężników do pełnego ugotowania w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. Możesz gotować czarowników tylko na patelni. Następnie należy je powoli smażyć na umiarkowanym ogniu, aby nadzienie z mięsa mielonego miało czas na całkowite ugotowanie.
Krok 16:
Podawaj czarnoksiężników na gorąco jako samodzielne danie. Możesz je uzupełnić świeżymi warzywami i ziołami. Możesz także podawać czarowników ze śmietaną. Smacznego!
wcześniej czarownicy nazywali również produkty mączne, podobne do małych lub średnich pierogów. Nadzienia dla nich mogły być wykonane z mięsa, ryb, twarogu lub owoców.
obecnie czarownicy nazywają danie podobne do placków ziemniaczanych z mięsem.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g