piersi z kurczaka w sosie śmietanowym na patelni

pyszne i szybkie danie z dostępnych produktów! Te piersi z kurczaka ugotowane w sosie śmietanowym na patelni można podawać na świątecznym stole. Zwłaszcza jeśli planujesz ugotować niezwykły i piękny dodatek.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 18 g
tłuszcze 42 % 14 g
węglowodany 3 % 1 g
206 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sos z piersi kurczaka? Odmierz potrzebne składniki. Zamiast kurczaka możesz wziąć piersi z indyka lub dowolny inny filet mięsny według własnych upodobań.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka obrać, opłukać, osuszyć i pokroić na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzej olej roślinny, smaż czosnek przez 2-3 minuty. Wyjmij czosnek i możesz go wyrzucić, potrzebujemy tylko oleju czosnkowego. Na tym etapie możesz smażyć cebulę pokrojoną w półpierścienie na oleju. Nie lubię go, więc go nie dodaję.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść filety z kurczaka na tej samej patelni i smaż na złoty kolor, mieszając wszystko szpatułką. Utrzymuj ogień na średnim lub niższym poziomie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni do kurczaka dodaj śmietanę, sól, pieprz. Wymieszać. Przykryj pokrywką. Dusić pod przykryciem przez około 15 minut. Jeśli zawartość patelni mocno skwierczy, możesz trochę zmniejszyć ogień.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pod koniec smażenia możesz dodać igły świeżego rozmarynu do piersi z kurczaka w sosie śmietanowym. Podawaj danie na gorąco, samodzielnie lub z dowolnym dodatkiem. Mam gotowany makaron.

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy