skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bakłażana w sosie słodko-kwaśnym? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty, które są wskazane w przepisie. Wziąłem dwa rodzaje cebuli, zwykłą cebulę i czerwoną sałatkę.
Krok 2:
Obierz cebulę, czosnek i imbir. Opłucz wszystkie warzywa w czystej wodzie i osusz papierowymi serwetkami. W przypadku bakłażana odetnij punkty mocowania łodygi. Paprykę przekrój na pół i usuń rdzeń z nasionami. Jeśli weźmiesz paprykę w różnych kolorach, twoje danie okaże się niezwykle jasne i apetyczne.
Krok 3:
Paprykę i cebulę pokroić w pióra o średniej grubości.
Krok 4:
Pokrój bakłażany w paski, jak na zdjęciu.
Krok 5:
Są odmiany niebieskie, które są gorzkie. W takim przypadku radzę umieścić kawałki bakłażana w głębokim pojemniku, dodać 1 łyżkę stołową bez zjeżdżalni soli i wymieszać. Pozostaw w ten sposób na 15-20 minut. Następnie opłucz bakłażany i wyciśnij nadmiar wody. Połóż niebieskie na serwetkach i osusz.
Krok 6:
Posiekaj czosnek, ostrą paprykę i imbir tak drobno, jak to możliwe. Zamiast strąka chili dopuszczalne jest użycie suchej mielonej ostrej papryki.
Krok 7:
Na patelni z wysokimi krawędziami lub na patelni wok rozgrzej olej roślinny. Smaż czosnek, imbir i pieprz przez 1 do 3 minut. Ciągle mieszaj drewnianą szpatułką, aby nic się nie przypaliło.
Krok 8:
Wyślij paprykę i cebulę na patelnię. Smażyć na silnym płomieniu przez 4-5 minut, nie zapomnij wymieszać.
Krok 9:
Dodaj koncentrat pomidorowy i cukier. Zamiast cukru dopuszczalne jest stosowanie miodu. Dodawaj cukier stopniowo, ponieważ 2 łyżki. może być dla ciebie dużo. Lepiej jest dostosować smak pod koniec gotowania i w razie potrzeby trochę osłodzić.
Krok 10:
Rozgrzej wszystko zamiast 2 minuty. Wlać sos sojowy i ocet jabłkowy. Zamiast octu jabłkowego czasami używam soku ze świeżo wyciśniętej cytryny, świetnie nadaje się również do przepisu. Dodaj zmieloną kolendrę i zmielony czarny pieprz. Wymieszać.
Krok 11:
W szklance zimnej wody rozpuść jedną łyżkę skrobi kukurydzianej.
Krok 12:
Wlej płyn skrobiowy na patelnię i zagotuj. Zmniejsz piec do umiarkowanego i gotuj warzywa przez około pięć minut. W tym czasie sos zgęstnieje z powodu skrobi. Zdejmij patelnię z ognia, a w tym czasie zajmij się bakłażanem.
Krok 13:
Wlej pozostałe 3 łyżki skrobi do celofanowej torebki. Wyślij tam niebieskie paski. Dokładnie wstrząśnij, aby skrobia była równomiernie rozłożona na bakłażanie. Na czystej patelni rozgrzej pozostały olej roślinny i smaż bakłażana, aż ze wszystkich stron pojawi się złoty odcień.
Krok 14:
Wyślij niebieskie na patelnię z sosem, wymieszaj i zagotuj na dużym ogniu. Dodaj sól do smaku. Gotuj przez 2-3 minuty. Spróbuj ponownie i dodaj brakujący składnik (sól, cukier lub ocet), jeśli to konieczne.
Krok 15:
Bakłażany są gotowe, można je podawać! W razie potrzeby udekoruj danie świeżymi ziołami i cienkimi piórami czerwonej cebuli.
ryba lub gotowany ryż doskonale komponuje się z takimi bakłażanami.
smacznego!
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g