bakłażan w sosie słodko-kwaśnym po chińsku

Niesamowite, pikantne, soczyste, o niepowtarzalnym jasnym smaku. Bakłażany w sosie słodko-kwaśnym po chińsku przypadną do gustu wszystkim miłośnikom tych warzyw! Przepyszne, aromatyczne, nieporównywalnie smaczne, duszone w sosie-to świetna opcja na przekąskę!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 26 % 5 g
węglowodany 68 % 13 g
89 kcal
IG: 77 / 0 / 23

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bakłażana w sosie słodko-kwaśnym? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty, które są wskazane w przepisie. Wziąłem dwa rodzaje cebuli, zwykłą cebulę i czerwoną sałatkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, czosnek i imbir. Opłucz wszystkie warzywa w czystej wodzie i osusz papierowymi serwetkami. W przypadku bakłażana odetnij punkty mocowania łodygi. Paprykę przekrój na pół i usuń rdzeń z nasionami. Jeśli weźmiesz paprykę w różnych kolorach, twoje danie okaże się niezwykle jasne i apetyczne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Paprykę i cebulę pokroić w pióra o średniej grubości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój bakłażany w paski, jak na zdjęciu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Są odmiany niebieskie, które są gorzkie. W takim przypadku radzę umieścić kawałki bakłażana w głębokim pojemniku, dodać 1 łyżkę stołową bez zjeżdżalni soli i wymieszać. Pozostaw w ten sposób na 15-20 minut. Następnie opłucz bakłażany i wyciśnij nadmiar wody. Połóż niebieskie na serwetkach i osusz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posiekaj czosnek, ostrą paprykę i imbir tak drobno, jak to możliwe. Zamiast strąka chili dopuszczalne jest użycie suchej mielonej ostrej papryki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni z wysokimi krawędziami lub na patelni wok rozgrzej olej roślinny. Smaż czosnek, imbir i pieprz przez 1 do 3 minut. Ciągle mieszaj drewnianą szpatułką, aby nic się nie przypaliło.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyślij paprykę i cebulę na patelnię. Smażyć na silnym płomieniu przez 4-5 minut, nie zapomnij wymieszać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj koncentrat pomidorowy i cukier. Zamiast cukru dopuszczalne jest stosowanie miodu. Dodawaj cukier stopniowo, ponieważ 2 łyżki. może być dla ciebie dużo. Lepiej jest dostosować smak pod koniec gotowania i w razie potrzeby trochę osłodzić.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozgrzej wszystko zamiast 2 minuty. Wlać sos sojowy i ocet jabłkowy. Zamiast octu jabłkowego czasami używam soku ze świeżo wyciśniętej cytryny, świetnie nadaje się również do przepisu. Dodaj zmieloną kolendrę i zmielony czarny pieprz. Wymieszać.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W szklance zimnej wody rozpuść jedną łyżkę skrobi kukurydzianej.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej płyn skrobiowy na patelnię i zagotuj. Zmniejsz piec do umiarkowanego i gotuj warzywa przez około pięć minut. W tym czasie sos zgęstnieje z powodu skrobi. Zdejmij patelnię z ognia, a w tym czasie zajmij się bakłażanem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej pozostałe 3 łyżki skrobi do celofanowej torebki. Wyślij tam niebieskie paski. Dokładnie wstrząśnij, aby skrobia była równomiernie rozłożona na bakłażanie. Na czystej patelni rozgrzej pozostały olej roślinny i smaż bakłażana, aż ze wszystkich stron pojawi się złoty odcień.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wyślij niebieskie na patelnię z sosem, wymieszaj i zagotuj na dużym ogniu. Dodaj sól do smaku. Gotuj przez 2-3 minuty. Spróbuj ponownie i dodaj brakujący składnik (sól, cukier lub ocet), jeśli to konieczne.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Bakłażany są gotowe, można je podawać! W razie potrzeby udekoruj danie świeżymi ziołami i cienkimi piórami czerwonej cebuli.

ryba lub gotowany ryż doskonale komponuje się z takimi bakłażanami. 

smacznego!

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy