skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec wieprzowinę z kością w piekarniku? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki. Do pieczenia doskonale nadaje się schab z kością. Jako aromatyczną przyprawę używam suszonej bazylii. Uwielbiam jego aromat i dodaję go do prawie wszystkich potraw mięsnych. W razie potrzeby można go zastąpić majerankiem, rozmarynem lub innym według własnego gustu.
Krok 2:
Opłucz wieprzowinę w zimnej bieżącej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar wilgoci.
Krok 3:
Aby przygotować marynatę, weź głęboką miskę i wymieszaj w niej sos sojowy, trochę oleju roślinnego. Dodaj suszoną bazylię i trochę soli. Skoncentruj się na swoim smaku, jeśli chodzi o ilość soli, ale pamiętaj, że sam sos sojowy jest dość słony. Być może sól w ogóle nie będzie potrzebna.
Krok 4:
Przebij każdy kawałek mięsa nożem 3-4 razy i włóż do miski z marynatą. Przykryj miskę pokrywką lub folią spożywczą i pozostaw do marynowania na 3-4 godziny w temperaturze pokojowej. Jeśli planujesz gotować w ciągu 6-8 godzin, włóż miskę do lodówki.
Krok 5:
Przed pieczeniem wyjmij mięso z marynaty i zetrzyj z niego nadmiar wilgoci. Jeśli jest marynowany w lodówce, pozwól mu trochę usiąść w temperaturze pokojowej, aby się rozgrzał.
Krok 6:
Ułóż przygotowany schab na kości na ruszcie, a od dołu umieść blachę do pieczenia, aby płyn i tłuszcz spłynęły. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 40 do 45 minut. Skoncentruj się na piekarniku.
Krok 7:
Gotowe mięso zostanie pokryte aromatyczną złotą skórką, a kość ciemnieje. Wyjmij go z piekarnika i podawaj na gorąco.
Krok 8:
Uzupełnij pieczony schab ze świeżymi ziołami i warzywami. Smacznego!
Wybierz schab z odrobiną tłuszczu. Dzięki temu kawałki będą bardziej soczyste.
przebij mięso nożem: jeśli nóż wchodzi łatwo i płynie jasny sok, oznacza to, że jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.
w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Schab surowy wędzony - 469 kcal/100g
- Schab - 242 kcal/100g