wieprzowina z kością w piekarniku

ugotuj schab, aby był miękki i soczysty! Do pieczenia można użyć dużego kawałka mięsa z kością lub porcjami. Wieprzowina z kością w piekarniku okazuje się bardzo smaczna, delikatna. Nadaje się do serwowania na świątecznym stole w postaci przystawki lub dania głównego.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 24 g
tłuszcze 33 % 15 g
węglowodany 13 % 6 g
244 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec wieprzowinę z kością w piekarniku? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki. Do pieczenia doskonale nadaje się schab z kością. Jako aromatyczną przyprawę używam suszonej bazylii. Uwielbiam jego aromat i dodaję go do prawie wszystkich potraw mięsnych. W razie potrzeby można go zastąpić majerankiem, rozmarynem lub innym według własnego gustu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz wieprzowinę w zimnej bieżącej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar wilgoci.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby przygotować marynatę, weź głęboką miskę i wymieszaj w niej sos sojowy, trochę oleju roślinnego. Dodaj suszoną bazylię i trochę soli. Skoncentruj się na swoim smaku, jeśli chodzi o ilość soli, ale pamiętaj, że sam sos sojowy jest dość słony. Być może sól w ogóle nie będzie potrzebna.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przebij każdy kawałek mięsa nożem 3-4 razy i włóż do miski z marynatą. Przykryj miskę pokrywką lub folią spożywczą i pozostaw do marynowania na 3-4 godziny w temperaturze pokojowej. Jeśli planujesz gotować w ciągu 6-8 godzin, włóż miskę do lodówki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przed pieczeniem wyjmij mięso z marynaty i zetrzyj z niego nadmiar wilgoci. Jeśli jest marynowany w lodówce, pozwól mu trochę usiąść w temperaturze pokojowej, aby się rozgrzał.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż przygotowany schab na kości na ruszcie, a od dołu umieść blachę do pieczenia, aby płyn i tłuszcz spłynęły. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 40 do 45 minut. Skoncentruj się na piekarniku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe mięso zostanie pokryte aromatyczną złotą skórką, a kość ciemnieje. Wyjmij go z piekarnika i podawaj na gorąco.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Uzupełnij pieczony schab ze świeżymi ziołami i warzywami. Smacznego!

Wybierz schab z odrobiną tłuszczu. Dzięki temu kawałki będą bardziej soczyste.

przebij mięso nożem: jeśli nóż wchodzi łatwo i płynie jasny sok, oznacza to, że jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.

w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Schab surowy wędzony - 469   kcal/100g
  • Schab - 242   kcal/100g

Podobne przepisy