skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić duszone żołądki z kurczaka? Przygotuj jedzenie. Żołądki z kurczaka, jeśli zostały zamrożone, rozmrozić. Lepiej to zrobić z wyprzedzeniem, przenosząc je z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, najważniejsze jest to, że jest naturalna, wysokiej jakości i świeża. Wzięłam 20%.
Krok 2:
Rozmrożone żołądki dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Następnie osusz je ręcznikami papierowymi. Oczyść w razie potrzeby-czasami w żołądkach znajdują się kawałki z nieoszlifowaną folią wewnętrzną. Jeśli go nie usuniesz, podroby będą gorzkie. Pokrój żołądki kurczaka na małe kawałki.
Krok 3:
Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem. Na głębokiej patelni z grubym dnem wlej olej roślinny do smażenia, podgrzej go na średnim ogniu. Podsmaż ugotowaną cebulę, aż będzie przezroczysta, przez 5 minut, mieszając.
Krok 4:
Połóż żołądki kurczaka na cebuli. Smaż je razem na średnim ogniu przez 5-7 minut, mieszając szpatułką.
Krok 5:
Następnie wlej wodę na patelnię, dodaj śmietanę. Dodaj przyprawy: sól i czarny pieprz do smaku, wymieszaj. Zmniejsz ogień do minimum, przykryj patelnię pokrywką i gotuj wszystko razem przez około 30 minut.
Krok 6:
Dodaj liść laurowy i inne przyprawy według własnego uznania, aby danie nabrało przyjemnego smaku. Możesz również dodać ząbek czosnku przepuszczony przez prasę. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Danie jest gotowe. Okazuje się danie mięsne z sosem, które dobrze uzupełni każdą przystawkę, szczególnie smaczną z puree ziemniaczanym. Smacznego!
żołądki z kurczaka, mimo że są niedrogie, są bardzo przydatnym produktem, który należy umieścić w menu. Są bogate w takie przydatne substancje i witaminy, jak żelazo, które jest niezbędne do prawidłowego krążenia krwi, fosfor, niezbędny do wzmocnienia zębów i kości, selen, który zapobiega chorobom serca i naczyń krwionośnych, cynk, który promuje zdrowie mężczyzn, potas, który normalizuje równowagę wodno-solną, Witamina B2, która poprawia widzenie i funkcjonowanie układu nerwowego, witamina B3, która normalizuje cholesterol, kwas foliowy, który wpływa na wzrost człowieka, witamina B12, która starzenie się, witamina A, która poprawia wzrok i wiele innych mikroelementów.
jednocześnie ten produkt jest niskokaloryczny i może być zawarty w menu dla tych, którzy są na diecie i monitorują swoją dietę, oczywiście ważny jest również sposób gotowania żołądków z kurczaka. Ale ważna jest jakość i świeżość zakupionego produktu, dlatego przy zakupie należy zwrócić uwagę na wygląd podrobów i kupić je lepiej schłodzone.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Żołądki z kurczaka - 114 kcal/100g