skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do marynaty potrzebujemy: 70 ml sosu sojowego; 50 ml wody; 2 ząbki czosnku; 3 łyżki. l olej roślinny; 1 cm kawałek korzenia imbiru; 1 łyżka. l miód; 1 łyżka. l mąka; 1 łyżeczka curry; 1/2 łyżeczki. mielony imbir i szczypta czarnego mielonego pieprzu.
Krok 2:
Gotowanie marynaty. W głębokiej misce połącz sos sojowy, wodę, olej roślinny, miód, mąkę, czosnek, curry, mielony imbir (można zastąpić świeżym) i mielony czarny pieprz.
Krok 3:
Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 4:
Aby ugotować kurczaka po tajsku, potrzebujemy: 500 g fileta z kurczaka; 1 duża czerwona papryka i 1 łyżka. l olej roślinny.
Krok 5:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w podłużne kostki.
Krok 6:
Włóż mięso z kurczaka do miski z marynatą, wymieszaj.
Krok 7:
Pozostaw do marynowania na 40 minut.
Krok 8:
Paprykę obrać z nasion i łodyg i pokroić w kostkę.
Krok 9:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Dodaj paprykę. Smażyć około 7 minut na złoty kolor. Przenieś paprykę na talerz.
Krok 10:
Rozłóż mięso z kurczaka i mieszając usmaż złotobrązową skórkę.
Krok 11:
Dodaj paprykę do mięsa i wlej sos, w którym marynowano kurczaka.
Krok 12:
Dusić na małym ogniu przez około 10 minut.
Krok 13:
Kurczak po tajsku jest gotowy. Możesz posypać gotowe danie sezamem. Smacznego!
to smaczne, satysfakcjonujące i łatwe do przygotowania danie. Można go przygotować samodzielnie w kuchni. Zapraszamy do zapoznania się z ciekawymi, a nawet niezwykłymi przepisami krok po kroku na przygotowanie tego dania.
soczyste kawałki kurczaka w słodko-kwaśnym sosie z warzywami to danie, w którym nie można się nie zakochać. Pomimo dość długiej listy składników, jest to łatwy do przygotowania przepis.
istnieje wiele odmian takiego kurczaka - z orzechami nerkowca, ananasem,cukinią itp. Ale do nich idzie cały bukiet przypraw do marynaty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g