kurczak po tajsku

uderzająco smaczne i soczyste danie w stylu azjatyckim. Plastry Delikatnego fileta z kurczaka, soczysta papryka w aromatycznym pikantnym sosie-gotowy obiad dla prawdziwych smakoszy. Kto przynajmniej raz spróbował tak pysznego dania jak tajski kurczak, z pewnością nie zapomni jego pikantnego i oryginalnego smaku.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 15 g
tłuszcze 21 % 7 g
węglowodany 35 % 12 g
157 kcal
IG: 58 / 0 / 42

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do marynaty potrzebujemy: 70 ml sosu sojowego; 50 ml wody; 2 ząbki czosnku; 3 łyżki. l olej roślinny; 1 cm kawałek korzenia imbiru; 1 łyżka. l miód; 1 łyżka. l mąka; 1 łyżeczka curry; 1/2 łyżeczki. mielony imbir i szczypta czarnego mielonego pieprzu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotowanie marynaty. W głębokiej misce połącz sos sojowy, wodę, olej roślinny, miód, mąkę, czosnek, curry, mielony imbir (można zastąpić świeżym) i mielony czarny pieprz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby ugotować kurczaka po tajsku, potrzebujemy: 500 g fileta z kurczaka; 1 duża czerwona papryka i 1 łyżka. l olej roślinny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w podłużne kostki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż mięso z kurczaka do miski z marynatą, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pozostaw do marynowania na 40 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Paprykę obrać z nasion i łodyg i pokroić w kostkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Dodaj paprykę. Smażyć około 7 minut na złoty kolor. Przenieś paprykę na talerz.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż mięso z kurczaka i mieszając usmaż złotobrązową skórkę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj paprykę do mięsa i wlej sos, w którym marynowano kurczaka.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dusić na małym ogniu przez około 10 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Kurczak po tajsku jest gotowy. Możesz posypać gotowe danie sezamem. Smacznego!

to smaczne, satysfakcjonujące i łatwe do przygotowania danie. Można go przygotować samodzielnie w kuchni. Zapraszamy do zapoznania się z ciekawymi, a nawet niezwykłymi przepisami krok po kroku na przygotowanie tego dania.
soczyste kawałki kurczaka w słodko-kwaśnym sosie z warzywami to danie, w którym nie można się nie zakochać. Pomimo dość długiej listy składników, jest to łatwy do przygotowania przepis.
istnieje wiele odmian takiego kurczaka - z orzechami nerkowca, ananasem,cukinią itp. Ale do nich idzie cały bukiet przypraw do marynaty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g

Podobne przepisy