skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić tortille z mąki kukurydzianej na patelni? Odmierz potrzebne produkty. Do przygotowania ciasta można również użyć tylko wody.
Krok 2:
Przesiej mąkę kukurydzianą do odpowiedniej wielkości miski, aby oczyścić ją z ewentualnych zanieczyszczeń.
Krok 3:
Połącz mleko z wodą, dodaj sól i cukier. Lekko podgrzej podczas mieszania, aby suche składniki się rozpuściły.
Krok 4:
W mące kukurydzianej zrób wgłębienie, wlej mieszankę mleka, najpierw wymieszaj łyżką.
Krok 5:
Dodaj zmiękczone masło do powstałej masy, wymieszaj ciasto rękami.
Krok 6:
Ciasto jest miękkie, delikatne i lekko wilgotne.
Krok 7:
Uformuj ciasto w małe tortille. Bardzo łatwo je wyrzeźbić, ciasto jest giętkie. Ciasta nie muszą być zbyt grube, aby były dobrze usmażone.
Krok 8:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Smaż tortille na umiarkowanym ogniu na złoty kolor.
Krok 9:
Odwróć tortille na drugą stronę i smaż na złoty kolor.
Krok 10:
Tortille z mąki kukurydzianej można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g