tortille z mąki kukurydzianej na patelni

bez jajek i drożdży, z produktów budżetowych! Szybko i łatwo! Tortille z mąki kukurydzianej są szczególnie popularne w kuchni gruzińskiej. Nazywa się je również mchadi. Podawane są do dań głównych zamiast chleba i dobrze komponują się z serem. Gotowanie ich na patelni jest dziecinnie proste! I tylko pół godziny!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 17 % 9 g
węglowodany 76 % 41 g
264 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić tortille z mąki kukurydzianej na patelni? Odmierz potrzebne produkty. Do przygotowania ciasta można również użyć tylko wody.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę kukurydzianą do odpowiedniej wielkości miski, aby oczyścić ją z ewentualnych zanieczyszczeń.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz mleko z wodą, dodaj sól i cukier. Lekko podgrzej podczas mieszania, aby suche składniki się rozpuściły.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W mące kukurydzianej zrób wgłębienie, wlej mieszankę mleka, najpierw wymieszaj łyżką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj zmiękczone masło do powstałej masy, wymieszaj ciasto rękami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto jest miękkie, delikatne i lekko wilgotne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Uformuj ciasto w małe tortille. Bardzo łatwo je wyrzeźbić, ciasto jest giętkie. Ciasta nie muszą być zbyt grube, aby były dobrze usmażone.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Smaż tortille na umiarkowanym ogniu na złoty kolor.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Odwróć tortille na drugą stronę i smaż na złoty kolor.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Tortille z mąki kukurydzianej można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g

Podobne przepisy