tortille z ciasta drożdżowego na patelni

pyszne i pachnące tortille jak w dzieciństwie babci! Wiele osób najprawdopodobniej zna smak domowych ciast z ciasta drożdżowego, zwłaszcza tych, którzy latem spędzili dzieciństwo na wsi u babci. I czas, kiedy chłopaki biegali na ulicy, a potem cała ta firma jadła gorące palące palce, ale bardzo smaczne ciasta, popijając naturalnym mlekiem krowim. Oczywiście teraz trudno jest uzyskać wypieki o takim aromacie i smaku, jak okazało się u babć na wsi, ponieważ wtedy ciastka były robione na rustykalnych naturalnych produktach. Ale nadal możesz zrobić coś podobnego nawet ze składników sklepowych.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 28 % 16 g
węglowodany 59 % 34 g
309 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Mleko podgrzewamy w kuchence mikrofalowej lub na gazie do temperatury do 30 stopni, ale w żadnym wypadku nie należy go przegrzewać, w przeciwnym razie zepsuje drożdże. W misce przygotowujemy ciasto: wlewamy ciepłe mleko, dodajemy łyżkę mąki, cukier, mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut. W tym czasie na powierzchni mieszanki pojawi się piana i bąbelki, co oznacza, że ciasto jest gotowe. Roztop masło, ostudź do temperatury pokojowej

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wbijamy jajko do miski, dodajemy sól, lekko ubijamy widelcem. Dodaj ciepłe masło (tylko 80 g, resztę będziemy potrzebować do smarowania ciast). Następnie wlej ciasto do miski i lekko wymieszaj. Wlać części przesianej mąki. Zagniatamy elastyczne ciasto, nie powinno być zbyt ciasne i jednocześnie płynne. Przykryj patelnię ciastem ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 2 godziny. Gdy ciasto wyrośnie, ugniatamy je.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Powtórz procedurę dwa razy. A następnie przechodzimy do pracy z ciastem i gotowaniem ciastek: na zmiętej powierzchni dzielimy ciasto na małe kawałki, z których każdy rozwałkowujemy na małe ciasto wielkości patelni, na której będą smażone. Pozostaw tortille na 15 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej trochę oleju roślinnego na patelnię i usmaż wszystkie ciasta pojedynczo, aż zarumienią się po obu stronach. Te tortille można smażyć bez oleju na nieprzywierającej patelni, ale w tym przypadku tortille będą blade i suche.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zdejmij tortillę z patelni i natychmiast posmaruj ją roztopionym masłem po obu stronach. Jeśli jest domowy olej, tortille będą szczególnie aromatyczne i miękkie. Jeśli tortille nie zostaną naoliwione, będą suche i chrupiące.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podajemy tortille do stołu, są bardzo smaczne na gorąco z zimnym mlekiem. Tortille można również podawać jako substytut chleba na ciepło, sałatki lub zupę. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy