skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Mleko podgrzewamy w kuchence mikrofalowej lub na gazie do temperatury do 30 stopni, ale w żadnym wypadku nie należy go przegrzewać, w przeciwnym razie zepsuje drożdże. W misce przygotowujemy ciasto: wlewamy ciepłe mleko, dodajemy łyżkę mąki, cukier, mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut. W tym czasie na powierzchni mieszanki pojawi się piana i bąbelki, co oznacza, że ciasto jest gotowe. Roztop masło, ostudź do temperatury pokojowej
Krok 2:
Wbijamy jajko do miski, dodajemy sól, lekko ubijamy widelcem. Dodaj ciepłe masło (tylko 80 g, resztę będziemy potrzebować do smarowania ciast). Następnie wlej ciasto do miski i lekko wymieszaj. Wlać części przesianej mąki. Zagniatamy elastyczne ciasto, nie powinno być zbyt ciasne i jednocześnie płynne. Przykryj patelnię ciastem ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 2 godziny. Gdy ciasto wyrośnie, ugniatamy je.
Krok 3:
Powtórz procedurę dwa razy. A następnie przechodzimy do pracy z ciastem i gotowaniem ciastek: na zmiętej powierzchni dzielimy ciasto na małe kawałki, z których każdy rozwałkowujemy na małe ciasto wielkości patelni, na której będą smażone. Pozostaw tortille na 15 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 4:
Wlej trochę oleju roślinnego na patelnię i usmaż wszystkie ciasta pojedynczo, aż zarumienią się po obu stronach. Te tortille można smażyć bez oleju na nieprzywierającej patelni, ale w tym przypadku tortille będą blade i suche.
Krok 5:
Zdejmij tortillę z patelni i natychmiast posmaruj ją roztopionym masłem po obu stronach. Jeśli jest domowy olej, tortille będą szczególnie aromatyczne i miękkie. Jeśli tortille nie zostaną naoliwione, będą suche i chrupiące.
Krok 6:
Podajemy tortille do stołu, są bardzo smaczne na gorąco z zimnym mlekiem. Tortille można również podawać jako substytut chleba na ciepło, sałatki lub zupę. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g