wieprzowina azu z piklami i ziemniakami na patelni

na obiad, na drugi, dla całej rodziny, z prostych potraw! Azu z wieprzowiny z piklami i ziemniakami na patelni to wersja dania kuchni tatarskiej, która jest mięsem duszonym z ziemniakami. W klasycznym przepisie stosuje się wołowinę, jagnięcinę, mięso końskie. Wieprzowina też jest bardzo smaczna!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 6 g
tłuszcze 42 % 8 g
węglowodany 26 % 5 g
111 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić wieprzowinę z piklami i ziemniakami na patelni? Przygotuj składniki. W przypadku tego przepisu nie ma znaczenia, z której części tuszy wybrać mięso, ponieważ podczas gotowania nadal będzie miękkie. Ogórki solone w beczce będą smaczniejsze w tym naczyniu, ale z braku nadają się również marynowane. Koncentrat pomidorowy można zastąpić posiekanymi świeżymi pomidorami, można również dodać marchewkę, cebulę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zalej koncentrat pomidorowy solanką z ogórków i mieszaj, aż będzie gładka. Jeśli wziąłeś świeże pomidory, przetrzyj je grubą tarką, a dopiero potem zalej solanką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wieprzowinę, jeśli została zamrożona, najpierw rozmrozić, przenosząc ją z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Rozmrożone mięso umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi. Pokrój miąższ na małe kostki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj, obierz ziemniaki, a także pokrój w kostkę mniej więcej równą wielkości wieprzowiny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W ten sam sposób, w kostkę, pokrój ogórki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny i mieszając smaż na nim wieprzowinę, aż pojawi się złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść ziemniaki na patelni do mięsa. Smaż wszystko razem, mieszając, około 5 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj pikle na patelnię. Wymieszać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie na patelnię do mięsa i warzyw wlej mieszankę pomidorów z solanką i wodą. Dodaj liść laurowy i zmielony pieprz.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wszystko dokładnie wymieszaj. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj Azę na małym ogniu przez 20-25 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na samym końcu dodaj obrany czosnek przepuszczony przez prasę. Nie trzeba solić tego dania, ponieważ w koncentracie pomidorowym, solance i ogórkach jest już wystarczająco dużo soli. W każdym razie spróbuj soli i zdecyduj sam. Wymieszaj azu i usuń z ognia.

aby uzyskać więcej pikanterii i pikantności, możesz dodać posiekane świeże chili lub szczyptę mielonego.

to danie można przygotować od razu w dużych porcjach, ponieważ bardzo szybko odlatuje ze stołu. Kochają go zarówno dorośli, jak i dzieci. Jednocześnie jest dość sycący i zawiera mięso i dodatek warzywny.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Solanka - 1   kcal/100g

Podobne przepisy