skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić wieprzowinę z piklami i ziemniakami na patelni? Przygotuj składniki. W przypadku tego przepisu nie ma znaczenia, z której części tuszy wybrać mięso, ponieważ podczas gotowania nadal będzie miękkie. Ogórki solone w beczce będą smaczniejsze w tym naczyniu, ale z braku nadają się również marynowane. Koncentrat pomidorowy można zastąpić posiekanymi świeżymi pomidorami, można również dodać marchewkę, cebulę.
Krok 2:
Zalej koncentrat pomidorowy solanką z ogórków i mieszaj, aż będzie gładka. Jeśli wziąłeś świeże pomidory, przetrzyj je grubą tarką, a dopiero potem zalej solanką.
Krok 3:
Wieprzowinę, jeśli została zamrożona, najpierw rozmrozić, przenosząc ją z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Rozmrożone mięso umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi. Pokrój miąższ na małe kostki.
Krok 4:
Umyj, obierz ziemniaki, a także pokrój w kostkę mniej więcej równą wielkości wieprzowiny.
Krok 5:
W ten sam sposób, w kostkę, pokrój ogórki.
Krok 6:
Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny i mieszając smaż na nim wieprzowinę, aż pojawi się złoty kolor.
Krok 7:
Umieść ziemniaki na patelni do mięsa. Smaż wszystko razem, mieszając, około 5 minut.
Krok 8:
Dodaj pikle na patelnię. Wymieszać.
Krok 9:
Następnie na patelnię do mięsa i warzyw wlej mieszankę pomidorów z solanką i wodą. Dodaj liść laurowy i zmielony pieprz.
Krok 10:
Wszystko dokładnie wymieszaj. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj Azę na małym ogniu przez 20-25 minut.
Krok 11:
Na samym końcu dodaj obrany czosnek przepuszczony przez prasę. Nie trzeba solić tego dania, ponieważ w koncentracie pomidorowym, solance i ogórkach jest już wystarczająco dużo soli. W każdym razie spróbuj soli i zdecyduj sam. Wymieszaj azu i usuń z ognia.
aby uzyskać więcej pikanterii i pikantności, możesz dodać posiekane świeże chili lub szczyptę mielonego.
to danie można przygotować od razu w dużych porcjach, ponieważ bardzo szybko odlatuje ze stołu. Kochają go zarówno dorośli, jak i dzieci. Jednocześnie jest dość sycący i zawiera mięso i dodatek warzywny.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g
- Solanka - 1 kcal/100g