skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Mięso można użyć dowolnego smaku i dostępności. Ale danie jest smaczniejsze z wieprzowiną, mięso jest delikatniejsze i bardziej soczyste niż na przykład wołowina i jest przygotowywane szybciej, ale znacznie zwiększa się zawartość kalorii. Lepiej jest użyć polędwicy lub polędwicy. Mięso myjemy, suszymy i kroimy na małe kawałki-kostki. Jeszcze raz spłukujemy. Aby mięso po upieczeniu było soczyste i delikatne, należy je marynować.
Krok 2:
Jako marynatę możesz użyć majonezu, śmietany lub oliwy z oliwek, kwestia gustu. Ale zdrowsze, oczywiście, okaże się przy użyciu oliwy z oliwek. Włóż mięso do głębokiej miski, dodaj przyprawy: sól i czarny pieprz do smaku, wlej oliwę z oliwek i wymieszaj. Obierz cebulę z łuski i pokrój w kostkę lub połówki pierścieni, jak chcesz.
Krok 3:
Ziemniaki do pieczenia lepiej wziąć taką odmianę, aby po upieczeniu nie kruszyły się i nie zamieniły w puree. Jeśli jest tylko kruchy, można go wstępnie usmażyć na patelni na złoty kolor, a następnie po upieczeniu na pewno się nie rozpadnie. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki o dowolnym kształcie.
Krok 4:
Umyj marchewki, obierz i pokrój w koła, jeśli marchewki są duże, to połówki kół lub kostki.
Krok 5:
Warzywa wkładamy do miski z mięsem i wszystko mieszamy, aby warzywa były nasączone marynatą. Pozostaw na 20 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Krok 6:
Nasmaruj formę oliwą z oliwek. Połóż na nim ugotowane mięso z warzywami. Wlej niewielką ilość wody, aby zakryła zawartość o połowę. Wysyłamy blachę do pieczenia z mięsem i ziemniakami do piekarnika na 40 minut.
Krok 7:
Jeśli wierzch szybko zacznie wysychać, lepiej przykryć blachę do pieczenia folią przez pierwsze 20 minut pieczenia. Pozwól potrawie się zrumienić, płyn powinien całkowicie odparować.
Krok 8:
Podawaj ziemniaki z mięsem na stole, posypując posiekanymi świeżymi ziołami na wierzchu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal / 100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g