mięso z ziemniakami na blasze do pieczenia w piekarniku

pyszne i satysfakcjonujące danie na lunch lub kolację dla całej rodziny! W dużych rodzinach i rodzinach, w których są mężczyźni, których praca wiąże się z pracą fizyczną, nie jest rzadkim gościem na stole takie danie jak ziemniaki z mięsem, pieczone w piekarniku na blasze do pieczenia. Po pierwsze, to danie jest przygotowywane dość szybko i prosto, ponieważ nie trzeba gotować osobno mięsa i przystawki, wszystko jest pieczone razem. Po drugie, gotowanie takiego dania na blasze do pieczenia pozwala mu gotować w dużych ilościach, co jest wygodne dla dużej rodziny, wystarczy dla wszystkich i nie na jeden posiłek.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 7 g
tłuszcze 43 % 12 g
węglowodany 32 % 9 g
170 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Mięso można użyć dowolnego smaku i dostępności. Ale danie jest smaczniejsze z wieprzowiną, mięso jest delikatniejsze i bardziej soczyste niż na przykład wołowina i jest przygotowywane szybciej, ale znacznie zwiększa się zawartość kalorii. Lepiej jest użyć polędwicy lub polędwicy. Mięso myjemy, suszymy i kroimy na małe kawałki-kostki. Jeszcze raz spłukujemy. Aby mięso po upieczeniu było soczyste i delikatne, należy je marynować.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jako marynatę możesz użyć majonezu, śmietany lub oliwy z oliwek, kwestia gustu. Ale zdrowsze, oczywiście, okaże się przy użyciu oliwy z oliwek. Włóż mięso do głębokiej miski, dodaj przyprawy: sól i czarny pieprz do smaku, wlej oliwę z oliwek i wymieszaj. Obierz cebulę z łuski i pokrój w kostkę lub połówki pierścieni, jak chcesz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ziemniaki do pieczenia lepiej wziąć taką odmianę, aby po upieczeniu nie kruszyły się i nie zamieniły w puree. Jeśli jest tylko kruchy, można go wstępnie usmażyć na patelni na złoty kolor, a następnie po upieczeniu na pewno się nie rozpadnie. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki o dowolnym kształcie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj marchewki, obierz i pokrój w koła, jeśli marchewki są duże, to połówki kół lub kostki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Warzywa wkładamy do miski z mięsem i wszystko mieszamy, aby warzywa były nasączone marynatą. Pozostaw na 20 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nasmaruj formę oliwą z oliwek. Połóż na nim ugotowane mięso z warzywami. Wlej niewielką ilość wody, aby zakryła zawartość o połowę. Wysyłamy blachę do pieczenia z mięsem i ziemniakami do piekarnika na 40 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jeśli wierzch szybko zacznie wysychać, lepiej przykryć blachę do pieczenia folią przez pierwsze 20 minut pieczenia. Pozwól potrawie się zrumienić, płyn powinien całkowicie odparować.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj ziemniaki z mięsem na stole, posypując posiekanymi świeżymi ziołami na wierzchu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal / 100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy