skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić kiszoną kapustę z wieprzowiną? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Każda kapusta kiszona jest odpowiednia. Nie ma znaczenia, z której części tuszy wybrać wieprzowinę, ponieważ podczas gotowania nadal będzie miękka. Natychmiast zagotuj wodę, jest używana na gorąco w tym przepisie.
Krok 2:
Aby zmniejszyć kwasowość kapusty, opłucz ją w zimnej wodzie. Nie zrobiłem tego, ale po prostu spuściłem solankę, wkładając kapustę do durszlaka na początku gotowania. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, należy ją nie tylko umyć, ale także gotować przez kilka minut. Wtedy nadmiar kwasu zniknie, a aromat kiszonej kapusty zmniejszy się.
Krok 3:
Opłucz wieprzowinę i osusz ręcznikami papierowymi, aby podczas smażenia było mniej rozprysków. Aby usmażyć mięso, podgrzej patelnię z grubym dnem na średnim ogniu i wlej na nią olej. Weź patelnię o takiej wielkości, aby pomieścić wszystkie składniki. Przełóż na nią mięso i smaż na dużym ogniu, aż będzie lekko złoty. Często nie musisz przeszkadzać, aby mięso zachowało soczystość.
Krok 4:
Obierz i opłucz cebulę i marchewkę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Pokrój cebulę w małe kostki. W tej formie warzywa będą szybciej smażone i nadadzą kapuście piękny odcień.
Krok 5:
Gdy mięso się zrumieni, Dodaj do niego cebulę i marchewkę. Mieszaj i smaż na średnim ogniu przez około 5 minut.
Krok 6:
Następnie przenieś kapustę i koncentrat pomidorowy na patelnię, mieszaj, aż się połączą.
Krok 7:
Napełnij wszystko gorącą wodą, aby składniki nie były całkowicie pokryte. Przykryj, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę.
Krok 8:
Następnie wymieszaj i posmakuj. W razie potrzeby dodaj sól i pieprz. Jeśli kapusta stała się miękka, zdejmij z ognia-danie jest gotowe. W razie potrzeby Kontynuuj duszenie, aż będzie miękkie. Jeśli na patelni jest dużo płynu, a kapusta jest już gotowa, zwiększ ogień, zdejmij pokrywkę i pozostaw na kolejne 5 minut.
podawaj gorącą duszoną kiszoną kapustę z wieprzowiną na lunch lub kolację w cichym rodzinnym gronie. Nie wymaga dekoracji, ale niektórzy uwielbiają połączenie takiej kapusty z gotowanymi ziemniakami.
proporcje mięsa: kapustę w tym przepisie można modyfikować według własnych upodobań. Na przykład bardziej lubię, gdy kapusta jest większa.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami, keczupem lub sosem pomidorowym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g