chrust chrupiący na wódce

chrupiące paluszki szczególnie przypadną do gustu małym dzieciom! Chrupiący, delikatny, rumiany-idealny jako deser do herbaty, kawy, kakao, mleka itp.
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 40 % 29 g
węglowodany 50 % 36 g
443 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie żywności na liście.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej przesianą mąkę zmieszaną z wanilią do głębokiej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jajko do miski z mąką - można je wcześniej ubić widelcem. Wziąłem jajko domowe - z jajkami domowymi każde ciasto okazuje się znacznie smaczniejsze niż z jajkami sklepowymi.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej wódkę z mlekiem do całkowitej masy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagniatamy dość ciasne ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dla wygody podzieliłem ciasto na dwa kawałki (łatwiej to rozwałkować). Bierzemy jedną część ciasta i rozwałkowujemy bardzo cienko (im cieńsza, tym lepiej).

  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Najpierw przetnij zwiniętą warstwę kręconym nożem, który pozostawia falisty ślad, na pionowe paski. Te paski są cięte na romby.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Powstałe romby są cięte w centach. Wsuń jedną końcówkę paska w środek nacięcia. Robiłam też patyki, żeby była różnorodność. W podobny sposób używamy drugiej części testu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej olej na patelnię, dobrze go podgrzej i usmaż w nim powstałe półfabrykaty chrustu na złoty kolor najpierw z jednej strony.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Odwróć się na drugą stronę i usmaż do miękkości.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Usmaż całe ciasto.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie usuń chrust na półmisku i posyp jeszcze gorące produkty cukrem pudrem. (Wstępnie usmażony chrust można położyć na ręczniku papierowym, aby masło pozostały na ciasteczkach).

zgodnie z tym przepisem wlewamy niewielką ilość wódki do ciasta, to ona odpowiada za chrupiące właściwości chrustu. Bez niej to już nie to samo. Z podanej liczby produktów wychodzi wiele pieczonych produktów, więc wystarczy dla całej rodziny, a nawet pozostanie dla gości. O tym, jak usmażyć chrupiący chrust na wódce, powiedział mi mój przyjaciel i od dawna. Od tego czasu cały czas używam tego prostego i sprawdzonego przepisu. Na pewno nie będziesz miał żadnych trudności podczas gotowania chrustu, nawet jeśli ugotujesz go po raz pierwszy. Starałem się szczegółowo opisać i sfotografować każdy krok, aby nie pojawiły się żadne pytania i wszystko było jasne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy