skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie żywności na liście.
Krok 2:
Wlej przesianą mąkę zmieszaną z wanilią do głębokiej miski.
Krok 3:
Dodaj jajko do miski z mąką - można je wcześniej ubić widelcem. Wziąłem jajko domowe - z jajkami domowymi każde ciasto okazuje się znacznie smaczniejsze niż z jajkami sklepowymi.
Krok 4:
Wlej wódkę z mlekiem do całkowitej masy.
Krok 5:
Zagniatamy dość ciasne ciasto.
Krok 6:
Dla wygody podzieliłem ciasto na dwa kawałki (łatwiej to rozwałkować). Bierzemy jedną część ciasta i rozwałkowujemy bardzo cienko (im cieńsza, tym lepiej).
Krok 7:
Krok 8:
Najpierw przetnij zwiniętą warstwę kręconym nożem, który pozostawia falisty ślad, na pionowe paski. Te paski są cięte na romby.
Krok 9:
Powstałe romby są cięte w centach. Wsuń jedną końcówkę paska w środek nacięcia. Robiłam też patyki, żeby była różnorodność. W podobny sposób używamy drugiej części testu.
Krok 10:
Wlej olej na patelnię, dobrze go podgrzej i usmaż w nim powstałe półfabrykaty chrustu na złoty kolor najpierw z jednej strony.
Krok 11:
Odwróć się na drugą stronę i usmaż do miękkości.
Krok 12:
Usmaż całe ciasto.
Krok 13:
Następnie usuń chrust na półmisku i posyp jeszcze gorące produkty cukrem pudrem. (Wstępnie usmażony chrust można położyć na ręczniku papierowym, aby masło pozostały na ciasteczkach).
zgodnie z tym przepisem wlewamy niewielką ilość wódki do ciasta, to ona odpowiada za chrupiące właściwości chrustu. Bez niej to już nie to samo. Z podanej liczby produktów wychodzi wiele pieczonych produktów, więc wystarczy dla całej rodziny, a nawet pozostanie dla gości. O tym, jak usmażyć chrupiący chrust na wódce, powiedział mi mój przyjaciel i od dawna. Od tego czasu cały czas używam tego prostego i sprawdzonego przepisu. Na pewno nie będziesz miał żadnych trudności podczas gotowania chrustu, nawet jeśli ugotujesz go po raz pierwszy. Starałem się szczegółowo opisać i sfotografować każdy krok, aby nie pojawiły się żadne pytania i wszystko było jasne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g