medaliony wieprzowe na patelni - z polędwicy wieprzowej

Jak w restauracji, soczyste i smaczne, łatwe do gotowania! Takie medaliony wieprzowe są przygotowywane na patelni grillowej z polędwicy wieprzowej w dosłownie kilka minut. Możesz zrobić je jednocześnie ze świeżym sosem pomidorowym. Danie jest idealne na romantyczną lub inną świąteczną kolację.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 9 g
tłuszcze 37 % 7 g
węglowodany 16 % 3 g
109 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić medaliony wieprzowe? Przygotuj niezbędne składniki. Wybierz grubszą i większą polędwicę, z umiarkowaną ilością tłuszczu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Polędwiczki wieprzowe opłucz i dokładnie osusz. Pokrój polędwicę na medaliony o grubości około 4 cm. Lekko dociśnij każdy medalion i wyprostuj palcami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj pomidory, osusz i pokrój na połówki. Pomidory potrzebują dojrzałych, ale mocnych, ponieważ miękkie będą się pełzać podczas pieczenia. Najlepiej sprawdzają się małe pomidory śliwkowe.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie. Czerwoną cebulę można zastąpić zwykłą cebulą lub 2-3 małymi szalotkami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze rozgrzej patelnię grillową na dużym ogniu, w razie potrzeby lekko posmaruj oliwą z oliwek. Mam żeliwną patelnię, a mięso mocno się do niej przykleja, więc trzeba ją nasmarować, nie trzeba smarować patelni grillowej z nieprzywierającą powłoką olejem. Umieść medaliony wieprzowe na patelni i smaż przez około 4 minuty na złoty kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie odwróć mięso na drugą stronę i smaż przez około 3 minuty. Sól i pieprz medaliony. Stopień wysmażenia Medalionów może być większy lub mniejszy w zależności od gustu. Należy jednak pamiętać, że w przeciwieństwie do wołowiny wieprzowina nie powinna być podawana z krwią - ma wiele bakterii, które umierają dopiero po dobrej obróbce cieplnej. Ważne jest, aby nie wysuszyć mięsa i jednocześnie doprowadzić do gotowości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zmniejsz ogień do średniego. Umieść pomidory i cebulę na patelni. Smaż wszystko razem przez około 3 minuty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie przenieś medaliony z patelni na talerz i przykryj folią, aby mięso nie ostygło. Ponadto soki mięsne w medalionach będą równomiernie rozprowadzane po całym mięsie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W międzyczasie podgrzewaj pomidory i cebulę jeszcze przez kilka minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    A następnie przenieś również na talerz.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na patelni pozostaje trochę soku mięsnego i warzywnego i na tej podstawie można przygotować pyszny i aromatyczny sos. Aby to zrobić, włóż musztardę na patelnię, wlej białe wino i oliwę z oliwek. Gotuj sos, mieszając, na małym ogniu, aż zgęstnieje. Jeśli chcesz sos bez alkoholu, zamień wino na zwykłą wodę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej gotowy sos do sosu. Oto taki sos. Choć niewiele, wystarczy na wszystkie medaliony.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ułóż jeszcze ciepłe medaliony wieprzowe na talerzach, uzupełnij mięso cebulą i pomidorami, polej sosem z patelni i podawaj. Jeśli chcesz, możesz udekorować danie gałązkami bazylii lub rukolą. Smacznego!

polędwiczka wieprzowa to szybka, pyszna kolacja składająca się ze smażonych kawałków mięsa, warzyw podgrzanych na patelni i aromatycznego sosu na bazie musztardy i białego wina. Danie okazuje się jasne, apetyczne i piękne.

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Polędwica wieprzowa - 142   kcal/100g

Podobne przepisy