skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić medaliony wieprzowe? Przygotuj niezbędne składniki. Wybierz grubszą i większą polędwicę, z umiarkowaną ilością tłuszczu.
Krok 2:
Polędwiczki wieprzowe opłucz i dokładnie osusz. Pokrój polędwicę na medaliony o grubości około 4 cm. Lekko dociśnij każdy medalion i wyprostuj palcami.
Krok 3:
Umyj pomidory, osusz i pokrój na połówki. Pomidory potrzebują dojrzałych, ale mocnych, ponieważ miękkie będą się pełzać podczas pieczenia. Najlepiej sprawdzają się małe pomidory śliwkowe.
Krok 4:
Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie. Czerwoną cebulę można zastąpić zwykłą cebulą lub 2-3 małymi szalotkami.
Krok 5:
Dobrze rozgrzej patelnię grillową na dużym ogniu, w razie potrzeby lekko posmaruj oliwą z oliwek. Mam żeliwną patelnię, a mięso mocno się do niej przykleja, więc trzeba ją nasmarować, nie trzeba smarować patelni grillowej z nieprzywierającą powłoką olejem. Umieść medaliony wieprzowe na patelni i smaż przez około 4 minuty na złoty kolor.
Krok 6:
Następnie odwróć mięso na drugą stronę i smaż przez około 3 minuty. Sól i pieprz medaliony. Stopień wysmażenia Medalionów może być większy lub mniejszy w zależności od gustu. Należy jednak pamiętać, że w przeciwieństwie do wołowiny wieprzowina nie powinna być podawana z krwią - ma wiele bakterii, które umierają dopiero po dobrej obróbce cieplnej. Ważne jest, aby nie wysuszyć mięsa i jednocześnie doprowadzić do gotowości.
Krok 7:
Zmniejsz ogień do średniego. Umieść pomidory i cebulę na patelni. Smaż wszystko razem przez około 3 minuty.
Krok 8:
Następnie przenieś medaliony z patelni na talerz i przykryj folią, aby mięso nie ostygło. Ponadto soki mięsne w medalionach będą równomiernie rozprowadzane po całym mięsie.
Krok 9:
W międzyczasie podgrzewaj pomidory i cebulę jeszcze przez kilka minut.
Krok 10:
A następnie przenieś również na talerz.
Krok 11:
Na patelni pozostaje trochę soku mięsnego i warzywnego i na tej podstawie można przygotować pyszny i aromatyczny sos. Aby to zrobić, włóż musztardę na patelnię, wlej białe wino i oliwę z oliwek. Gotuj sos, mieszając, na małym ogniu, aż zgęstnieje. Jeśli chcesz sos bez alkoholu, zamień wino na zwykłą wodę.
Krok 12:
Wlej gotowy sos do sosu. Oto taki sos. Choć niewiele, wystarczy na wszystkie medaliony.
Krok 13:
Ułóż jeszcze ciepłe medaliony wieprzowe na talerzach, uzupełnij mięso cebulą i pomidorami, polej sosem z patelni i podawaj. Jeśli chcesz, możesz udekorować danie gałązkami bazylii lub rukolą. Smacznego!
polędwiczka wieprzowa to szybka, pyszna kolacja składająca się ze smażonych kawałków mięsa, warzyw podgrzanych na patelni i aromatycznego sosu na bazie musztardy i białego wina. Danie okazuje się jasne, apetyczne i piękne.
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Polędwica wieprzowa - 142 kcal/100g