kotlety z kurczaka ze skrobią posiekane

bardzo smaczne, kochają je zarówno dorośli, jak i dzieci! Kotlety ze skrobią i majonezem mielonym można podawać z dowolnym dodatkiem. Gotowanie zajmuje niewiele czasu, to szybki przepis. Jedyną rzeczą jest to, że mięso mielone będzie musiało stać przez czterdzieści minut.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 18 g
tłuszcze 30 % 10 g
węglowodany 15 % 5 g
181 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować kotlety ze skrobią? Odmierz wszystkie składniki zgodnie z listą. Dobrze umyj i wytrzyj jajka w skorupce. Umyj świeże zioła i usuń z nich nadmiar wilgoci. Oczyść mięso, umyj je i osusz. Lepiej weź domowy majonez. Jeśli chcesz, możesz wziąć gotowe mięso mielone, ale wtedy kotlety nie zostaną posiekane.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój filet z kurczaka ostrym nożem w drobną kostkę. Przenieś do dowolnej wygodnej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj koperek. I dodaj go do mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wrzuć surowe jajka do miski z posiekanym filetem z kurczaka i ziołami. Przełóż czosnek przez prasę i dodaj do fileta z kurczaka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj całą masę, aż będzie gładka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj majonez.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ponownie wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej skrobię do mielonego mięsa i ponownie dobrze wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pozostaw mięso mielone w tym stanie do marynowania w temperaturze pokojowej na 40 minut. Jeśli marynujesz go w lodówce, zwiększ czas do 2 godzin. Możesz dokręcić miskę folią spożywczą. Pamiętaj, że mięso mielone będzie płynne, nie będzie można z niego uformować kotletów.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Zbierz mięso mielone łyżką i rozłóż masę na patelni w równych okręgach. Możesz nadać kotletom owalny kształt. Smaż je z obu stron przez 7-10 minut. Oblicz dokładny czas na swoim piecu.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy