skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować kotlety ze skrobią? Odmierz wszystkie składniki zgodnie z listą. Dobrze umyj i wytrzyj jajka w skorupce. Umyj świeże zioła i usuń z nich nadmiar wilgoci. Oczyść mięso, umyj je i osusz. Lepiej weź domowy majonez. Jeśli chcesz, możesz wziąć gotowe mięso mielone, ale wtedy kotlety nie zostaną posiekane.
Krok 2:
Pokrój filet z kurczaka ostrym nożem w drobną kostkę. Przenieś do dowolnej wygodnej miski.
Krok 3:
Drobno posiekaj koperek. I dodaj go do mięsa.
Krok 4:
Wrzuć surowe jajka do miski z posiekanym filetem z kurczaka i ziołami. Przełóż czosnek przez prasę i dodaj do fileta z kurczaka.
Krok 5:
Wymieszaj całą masę, aż będzie gładka.
Krok 6:
Dodaj majonez.
Krok 7:
Ponownie wymieszaj.
Krok 8:
Wlej skrobię do mielonego mięsa i ponownie dobrze wymieszaj.
Krok 9:
Pozostaw mięso mielone w tym stanie do marynowania w temperaturze pokojowej na 40 minut. Jeśli marynujesz go w lodówce, zwiększ czas do 2 godzin. Możesz dokręcić miskę folią spożywczą. Pamiętaj, że mięso mielone będzie płynne, nie będzie można z niego uformować kotletów.
Krok 10:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Zbierz mięso mielone łyżką i rozłóż masę na patelni w równych okręgach. Możesz nadać kotletom owalny kształt. Smaż je z obu stron przez 7-10 minut. Oblicz dokładny czas na swoim piecu.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g