naleśniki na kwaśnym mleku

na śniadanie, dla całej rodziny, rozpływające się w ustach, najsmaczniejsze! Naleśniki na kwaśnym mleku to wspaniały rodzaj takiego wypieku. Naleśniki są cienkie, z dziurami, dobrze wchłaniają olej i stają się po prostu przewiewne, rozpływające się w ustach! Takie naleśniki świetnie nadają się do nadziewania.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 6 g
tłuszcze 23 % 7 g
węglowodany 57 % 17 g
151 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić naleśniki z kwaśnym mlekiem? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć jogurt zarówno domowy, jak i zakupiony. Z domowej roboty, zwłaszcza na wiejskim mleku, okaże się smaczniejszy. Zsiadłe mleko należy wcześniej wyjąć z lodówki, powinno mieć temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W głębokiej misce wlej zsiadłe mleko, sól, dodaj szczyptę sody. Wymieszać. Odstaw na 5 minut. Soda zareaguje z kwasem zawartym w kwaśnym mleku, dzięki czemu uwolni się dwutlenek węgla, który sprawi, że naleśniki będą ażurowe.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jajko. Wymieszaj mieszaninę i stopniowo zacznij mieszać przesianą mąkę. Mąka może odejść zarówno więcej, jak i mniej niż to, co podano w przepisie. Zobacz stan ciasta, w przypadku cienkich naleśników powinna mieć konsystencję płynnej śmietany. Dodaj mąkę partiami, mieszając po każdym cieście trzepaczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Roztop masło dowolną z metod opisanych na końcu przepisu i dodaj do ciasta. Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka, Zwykle też wlewam trochę wrzącej wody (ostrożnie!) i szybko mieszam, aby wszystkie grudki się rozeszły. Odstaw ciasto na chwilę, aby rozwinąć gluten zawarty w mące. Wtedy naleśniki nie pękną podczas pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Lepiej, jeśli jest to specjalny naleśnik. Nasmaruj kroplą oleju roślinnego. Po pierwszym naleśniku nie trzeba już smarować-w cieście jest masło, naleśniki się nie przykleją. Ciasto wlać małymi porcjami, równomiernie rozprowadzając okrężnymi ruchami. Smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor. Sam wyreguluj ogrzewanie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż gotowe naleśniki w stos na półmisku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Możesz dodatkowo posmarować je roztopionym masłem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj naleśniki na kwaśnym mleku, jak chcesz: ze stopionym masłem, śmietaną, miodem, dżemem, skondensowanym mlekiem.

do smaku możesz dodać cukier do ciasta.

w naszej rodzinie wszyscy uwielbiają cienkie naleśniki, które można gotować na zsiadłym mleku, kefirze, mleku, a nawet wodzie. Podawaj takie naleśniki na śniadanie lub deser na herbatę, doprawiając je roztopionym masłem, śmietaną, dżemem lub skondensowanym mlekiem. Smacznego!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?  pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej? potrzebne będą dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Zsiadłe mleko odtłuszczone - 38   kcal/100g
  • Zsiadłe mleko - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy