królik duszony w śmietanie w piekarniku

nieporównywalnie smaczne, zdrowe, apetyczne, piękne, soczyste! Królik duszony w śmietanie w piekarniku ozdobi każdy stół, nawet świąteczny. Okazuje się bardzo delikatny, miękki, bogaty. Długie pieczenie w sosie załatwia sprawę-mięso jest nasycone sokami i smakuje wyśmienicie!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 15 g
tłuszcze 56 % 20 g
węglowodany 3 % 1 g
206 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec duszonego królika ze śmietaną w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty wymienione na liście. W przepisie użyto tuszy o wadze 1200 gramów, tj. podwoiłem liczbę wszystkich innych składników. Mięso królika ma specyficzny zapach, aby wyeliminować tuszę, którą można namoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podziel królika na porcje. Opłucz i osusz mięso papierowymi serwetkami, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Obierz cebulę i czosnek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W małym pojemniku połącz zmieloną paprykę i sól (dodałem trochę mieszanki ziół prowansalskich).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokryj każdy kawałek ze wszystkich stron powstałą mieszanką, jakby wcierając go w mięso. Pozostaw na chwilę w temperaturze pokojowej. Wystarczy 20-30 minut. Możesz zostawić królika w lodówce na kilka godzin, im dłużej będzie marynowany, tym smaczniejsze będzie danie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Ułóż kawałki królika i smaż z każdej strony, aż pojawi się apetyczna złota skorupa. Smażyć na dużym ogniu, aby mięso & quot; uszczelniło & quot; Na zewnątrz, a soki pozostały w każdym kawałku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój cebulę w pierścienie. Połóż część pierścieni na dnie naczynia do pieczenia, połóż kawałki smażonego królika na wierzchu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż pozostałą cebulę na mięsie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W głębokiej małej filiżance połącz śmietanę, wodę i czosnek przepuszczony przez prasę. W razie potrzeby dodaj szczyptę soli i mielonego pieprzu. Miałem bardzo gęstą śmietanę, więc użyłem trochę więcej wody niż wskazano w przepisie. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż SOS równomiernie na powierzchni mięsa z cebulą. Przykryj formę folią i wyślij do nagrzanego piekarnika do pieczenia. Ustaw temperaturę od 180 do 220 stopni, tryb "góra-dół". Pozostaw w ten sposób na około 1 godzinę - 1 godzinę. 15 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie usuń folię i piecz do miękkości i złotego koloru. Zajęło mi to około 30-40 minut. Czas i temperatura mogą się różnić I różnić od wskazanych w przepisie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp gotowe danie świeżymi ziołami. Można podawać!

podawaj królika jako samodzielne danie ze świeżymi warzywami i sałatkami. Ziemniaki (na przykład puree ziemniaczane) i gotowana kasza gryczana lub ryż łączą się bardzo dobrze z mięsem królika.

smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Królik (cięcie) - 188   kcal/100g
  • Królik pieczony - 241   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy