skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec duszonego królika ze śmietaną w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty wymienione na liście. W przepisie użyto tuszy o wadze 1200 gramów, tj. podwoiłem liczbę wszystkich innych składników. Mięso królika ma specyficzny zapach, aby wyeliminować tuszę, którą można namoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin.
Krok 2:
Podziel królika na porcje. Opłucz i osusz mięso papierowymi serwetkami, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Obierz cebulę i czosnek.
Krok 3:
W małym pojemniku połącz zmieloną paprykę i sól (dodałem trochę mieszanki ziół prowansalskich).
Krok 4:
Pokryj każdy kawałek ze wszystkich stron powstałą mieszanką, jakby wcierając go w mięso. Pozostaw na chwilę w temperaturze pokojowej. Wystarczy 20-30 minut. Możesz zostawić królika w lodówce na kilka godzin, im dłużej będzie marynowany, tym smaczniejsze będzie danie.
Krok 5:
Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Ułóż kawałki królika i smaż z każdej strony, aż pojawi się apetyczna złota skorupa. Smażyć na dużym ogniu, aby mięso & quot; uszczelniło & quot; Na zewnątrz, a soki pozostały w każdym kawałku.
Krok 6:
Pokrój cebulę w pierścienie. Połóż część pierścieni na dnie naczynia do pieczenia, połóż kawałki smażonego królika na wierzchu.
Krok 7:
Rozłóż pozostałą cebulę na mięsie.
Krok 8:
W głębokiej małej filiżance połącz śmietanę, wodę i czosnek przepuszczony przez prasę. W razie potrzeby dodaj szczyptę soli i mielonego pieprzu. Miałem bardzo gęstą śmietanę, więc użyłem trochę więcej wody niż wskazano w przepisie. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
Krok 9:
Rozłóż SOS równomiernie na powierzchni mięsa z cebulą. Przykryj formę folią i wyślij do nagrzanego piekarnika do pieczenia. Ustaw temperaturę od 180 do 220 stopni, tryb "góra-dół". Pozostaw w ten sposób na około 1 godzinę - 1 godzinę. 15 minut.
Krok 10:
Następnie usuń folię i piecz do miękkości i złotego koloru. Zajęło mi to około 30-40 minut. Czas i temperatura mogą się różnić I różnić od wskazanych w przepisie.
Krok 11:
Posyp gotowe danie świeżymi ziołami. Można podawać!
podawaj królika jako samodzielne danie ze świeżymi warzywami i sałatkami. Ziemniaki (na przykład puree ziemniaczane) i gotowana kasza gryczana lub ryż łączą się bardzo dobrze z mięsem królika.
smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Królik (cięcie) - 188 kcal/100g
- Królik pieczony - 241 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g