osetyjskie ciasta kefirowe na drożdżach

słynne ciasto osetyjskie jest starszym kaukaskim ciastem. Wybór nadzienia do ciast osetyjskich jest bardzo szeroki. Ale tradycyjnym składnikiem jest ser osetyjski. Ważną cechą pieczenia jest to, że ciasta należy formować tylko rękami, bez użycia wałka do ciasta.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 10 g
tłuszcze 29 % 12 g
węglowodany 48 % 20 g
227 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować ciasto na ciasta osetyjskie na kefirze na drożdżach, potrzebujesz: kefiru, wody, drożdży, soli, oleju roślinnego, mąki, masła do smarowania gotowych ciast.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj lekko ciepłą wodę z drożdżami i 1 łyżką. l. mąka, mieszaj, aż będzie gładka. Pozostaw ciasto na 20 minut, aż pojawi się lekka czapka i powstaną bąbelki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W wygodnym pojemniku przesiać mąkę zmieszaną z solą. Możesz to zrobić dwa razy, dzięki czemu mąka wzbogaci się powietrzem, a ciasto będzie lepiej rosło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W mące zrobić lejek, wlać ciasto, lekko wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlać lekko rozgrzany kefir. Dodaj olej roślinny, dzięki czemu ciasto będzie bardziej miękkie i elastyczne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj najpierw łyżką, a następnie rękami. W razie potrzeby dodaj trochę mąki. Ciasto powinno lekko przylegać do dłoni. Nie musisz próbować dodawać dużej ilości mąki, aby ciasto nie było ciasne. Ciasto przykryć ręcznikiem, aby się nie zacierało i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W międzyczasie przygotuj nadzienie. Zrobiłam różne nadzienia do każdego ciasta. Będą potrzebować: mięsa mielonego, cebuli, soli, czarnego pieprzu, bazylii; twarożek, ser Adyghe i zioła; suluguni i zioła.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Aby przygotować nadzienie mięsne, obierz cebulę, umyj, drobno posiekaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelni usmaż mięso mielone z cebulą, często mieszając. Sól, dodaj czarny pieprz i bazylię, wymieszaj. Smażyć do miękkości, ostudzić.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umyj pietruszkę, osusz, drobno posiekaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połącz twarożek, starty na grubej tarce ser Adyghe, część pietruszki, wymieszaj. W razie potrzeby możesz posolić. Nadzienie twarogowe jest gotowe.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Do nadzienia serowego posiekaj suluguni na grubej tarce, połącz z pozostałą posiekaną natką pietruszki, wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W ciągu 1 godziny i 20 minut ciasto bardzo dobrze wyrosło.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zagnieść ciasto, ułożyć na stole posypanym mąką. Podziel ciasto na 3 części.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pozostaw pod ręcznikiem na kolejne 30 minut.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dobrze posyp stół mąką, połóż ciasto na bułce. Ugniataj go rękami w okrągłą tortillę. Nie powinieneś używać wałka do ciasta. Tak, nie jest to konieczne, ponieważ ciasto jest bardzo delikatne, giętkie i łatwe w obróbce. Połóż nadzienie mięsne na środku ciasta.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Unieś krawędzie ciasta nad nadzieniem i uszczypnij jak ciastko.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Delikatnie, aby ciasto się nie rozerwało, ugniataj kulkę w płaskie okrągłe ciasto. Na środku ciasta zrób otwór na ucieczkę pary. Podobnie uformuj ciasta z nadzieniem twarogowym i serowym.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Ułóż ciasta na natłuszczonej blasze do pieczenia lub naoliwionym pergaminie. Mam tylko 2 ciasta, trzeci piec osobno.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Piecz ciasta w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut, aż się zarumienią. Natychmiast obficie posmaruj gotowe wypieki masłem. Podawaj ciasta na gorąco lub schłodzone, pokrojone w kliny. Smacznego!

ciasta Osetyjskie są uważane za najstarszy rodzaj pieczenia. W ojczyźnie mają pewne znaczenie rytualne i reprezentują trzy elementy: Słońce, ziemię i wodę. Tradycyjnie podawane na płaskim talerzu, ułożone jeden na drugim. Przed rozpoczęciem uczty ciasta kroi się, nie ruszając się i nie obracając talerza, na 8 części za pomocą dwóch krzyży. Na świątecznym stole musi być nieparzysta liczba ciast: 3, 5, 7...

prawdziwy ser osetyjski raczej nie znajdzie się na półkach naszych sklepów. Ale może zostać zastąpiony serem Adyghe lub dowolną solanką: suluguni, brynza, feta.

do nadzienia użyj ziemniaków, kapusty, fasoli, dyni. A także wszelkie warzywa: szpinak, koperek, pietruszka, zielona cebula, liście buraków, Czosnek niedźwiedzi. Skład nadzienia warzywnego musi zawierać ser. Do nadzienia mięsnego nadaje się tylko wieprzowina lub wołowina.

lubię robić ciasta osetyjskie w tym samym czasie z różnymi nadzieniami. Jest to bardzo wygodne, ponieważ każdy może skosztować wypieków do woli i smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Suluguni - 290   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Ser Adyghe - 240   kcal/100g

Podobne przepisy