skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować ciasto na ciasta osetyjskie na kefirze na drożdżach, potrzebujesz: kefiru, wody, drożdży, soli, oleju roślinnego, mąki, masła do smarowania gotowych ciast.
Krok 2:
Wymieszaj lekko ciepłą wodę z drożdżami i 1 łyżką. l. mąka, mieszaj, aż będzie gładka. Pozostaw ciasto na 20 minut, aż pojawi się lekka czapka i powstaną bąbelki.
Krok 3:
W wygodnym pojemniku przesiać mąkę zmieszaną z solą. Możesz to zrobić dwa razy, dzięki czemu mąka wzbogaci się powietrzem, a ciasto będzie lepiej rosło.
Krok 4:
W mące zrobić lejek, wlać ciasto, lekko wymieszać.
Krok 5:
Wlać lekko rozgrzany kefir. Dodaj olej roślinny, dzięki czemu ciasto będzie bardziej miękkie i elastyczne.
Krok 6:
Wymieszaj najpierw łyżką, a następnie rękami. W razie potrzeby dodaj trochę mąki. Ciasto powinno lekko przylegać do dłoni. Nie musisz próbować dodawać dużej ilości mąki, aby ciasto nie było ciasne. Ciasto przykryć ręcznikiem, aby się nie zacierało i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 7:
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Zrobiłam różne nadzienia do każdego ciasta. Będą potrzebować: mięsa mielonego, cebuli, soli, czarnego pieprzu, bazylii; twarożek, ser Adyghe i zioła; suluguni i zioła.
Krok 8:
Aby przygotować nadzienie mięsne, obierz cebulę, umyj, drobno posiekaj.
Krok 9:
Na patelni usmaż mięso mielone z cebulą, często mieszając. Sól, dodaj czarny pieprz i bazylię, wymieszaj. Smażyć do miękkości, ostudzić.
Krok 10:
Umyj pietruszkę, osusz, drobno posiekaj.
Krok 11:
Połącz twarożek, starty na grubej tarce ser Adyghe, część pietruszki, wymieszaj. W razie potrzeby możesz posolić. Nadzienie twarogowe jest gotowe.
Krok 12:
Do nadzienia serowego posiekaj suluguni na grubej tarce, połącz z pozostałą posiekaną natką pietruszki, wymieszaj.
Krok 13:
W ciągu 1 godziny i 20 minut ciasto bardzo dobrze wyrosło.
Krok 14:
Zagnieść ciasto, ułożyć na stole posypanym mąką. Podziel ciasto na 3 części.
Krok 15:
Pozostaw pod ręcznikiem na kolejne 30 minut.
Krok 16:
Dobrze posyp stół mąką, połóż ciasto na bułce. Ugniataj go rękami w okrągłą tortillę. Nie powinieneś używać wałka do ciasta. Tak, nie jest to konieczne, ponieważ ciasto jest bardzo delikatne, giętkie i łatwe w obróbce. Połóż nadzienie mięsne na środku ciasta.
Krok 17:
Unieś krawędzie ciasta nad nadzieniem i uszczypnij jak ciastko.
Krok 18:
Delikatnie, aby ciasto się nie rozerwało, ugniataj kulkę w płaskie okrągłe ciasto. Na środku ciasta zrób otwór na ucieczkę pary. Podobnie uformuj ciasta z nadzieniem twarogowym i serowym.
Krok 19:
Ułóż ciasta na natłuszczonej blasze do pieczenia lub naoliwionym pergaminie. Mam tylko 2 ciasta, trzeci piec osobno.
Krok 20:
Piecz ciasta w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut, aż się zarumienią. Natychmiast obficie posmaruj gotowe wypieki masłem. Podawaj ciasta na gorąco lub schłodzone, pokrojone w kliny. Smacznego!
ciasta Osetyjskie są uważane za najstarszy rodzaj pieczenia. W ojczyźnie mają pewne znaczenie rytualne i reprezentują trzy elementy: Słońce, ziemię i wodę. Tradycyjnie podawane na płaskim talerzu, ułożone jeden na drugim. Przed rozpoczęciem uczty ciasta kroi się, nie ruszając się i nie obracając talerza, na 8 części za pomocą dwóch krzyży. Na świątecznym stole musi być nieparzysta liczba ciast: 3, 5, 7...
prawdziwy ser osetyjski raczej nie znajdzie się na półkach naszych sklepów. Ale może zostać zastąpiony serem Adyghe lub dowolną solanką: suluguni, brynza, feta.
do nadzienia użyj ziemniaków, kapusty, fasoli, dyni. A także wszelkie warzywa: szpinak, koperek, pietruszka, zielona cebula, liście buraków, Czosnek niedźwiedzi. Skład nadzienia warzywnego musi zawierać ser. Do nadzienia mięsnego nadaje się tylko wieprzowina lub wołowina.
lubię robić ciasta osetyjskie w tym samym czasie z różnymi nadzieniami. Jest to bardzo wygodne, ponieważ każdy może skosztować wypieków do woli i smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Suluguni - 290 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Ser Adyghe - 240 kcal/100g