skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować żeberka wieprzowe duszone z kapustą? Przygotuj jedzenie. Spróbuj wybrać żeberka wieprzowe z warstwami tłuszczu. Dzięki temu gotowe danie będzie bardziej aromatyczne i smaczniejsze. Dobrze opłucz żeberka pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój je wzdłuż kości na małe kawałki.
Krok 2:
Na gorącą patelnię wlej trochę oleju roślinnego do smażenia i ułóż pokrojone żeberka. Smaż je ze wszystkich stron na złoty kolor na średnim ogniu.
Krok 3:
Podczas smażenia żeber obierz i opłucz cebulę i marchewkę. Drobno posiekaj cebulę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 4:
Posiekane warzywa dodaj na patelnię do smażonych żeber. Mieszaj i smaż wszystko razem przez kolejne 3-4 minuty.
Krok 5:
Usuń górne, zwietrzałe liście z kapusty. Pokrój główkę kapusty na 2 części i posiekaj połowę ostrym nożem. Posiekaną kapustę dodaj na patelnię. Wymieszaj i przykryj patelnię pokrywką. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 10 minut. Dodaj trochę wody na patelnię, jeśli nagle zobaczysz, że warzywa zaczynają się smażyć.
Krok 6:
Następnie dodaj trochę koncentratu pomidorowego. Do smaku dopraw solą i przyprawami. Możesz wziąć przyprawy według własnego gustu, ale polecam ograniczyć się do mielonego pieprzu, aby nie zakłócać głównego aromatu potrawy. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut. Sam dostosuj czas duszenia, będzie to zależeć od jakości kapusty. Młoda kapusta gotuje się szybciej niż stara.
Krok 7:
Im dłużej kapusta będzie duszona, tym lepiej wszystkie składniki nasycą się nawzajem sokiem i smakiem. Gotowość kapusty należy jednak określić według własnego gustu. Niektórzy lubią, żeby było trochę chrupiące, a inni lubią to, co jest całkowicie miękkie. Zdejmij gotową duszoną kapustę z żeberkami z ognia i pozostaw pod pokrywką, aby danie się zaparzyło. Następnie podawaj na gorąco. Smacznego!
koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Żeberka wieprzowe - 321 kcal/100g