żeberka wieprzowe z kapustą duszone

pyszne, apetyczne, na obiad i na drugie, dla całej rodziny! Żeberka wieprzowe duszone z kapustą to proste i satysfakcjonujące danie na każdy dzień, szczególnie w zimnych porach roku. Przygotowanie go nie będzie trudne,a produkty będą potrzebować najbardziej przystępnych cenowo.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 6 g
tłuszcze 57 % 13 g
węglowodany 17 % 4 g
161 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować żeberka wieprzowe duszone z kapustą? Przygotuj jedzenie. Spróbuj wybrać żeberka wieprzowe z warstwami tłuszczu. Dzięki temu gotowe danie będzie bardziej aromatyczne i smaczniejsze. Dobrze opłucz żeberka pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój je wzdłuż kości na małe kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na gorącą patelnię wlej trochę oleju roślinnego do smażenia i ułóż pokrojone żeberka. Smaż je ze wszystkich stron na złoty kolor na średnim ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas smażenia żeber obierz i opłucz cebulę i marchewkę. Drobno posiekaj cebulę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekane warzywa dodaj na patelnię do smażonych żeber. Mieszaj i smaż wszystko razem przez kolejne 3-4 minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Usuń górne, zwietrzałe liście z kapusty. Pokrój główkę kapusty na 2 części i posiekaj połowę ostrym nożem. Posiekaną kapustę dodaj na patelnię. Wymieszaj i przykryj patelnię pokrywką. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 10 minut. Dodaj trochę wody na patelnię, jeśli nagle zobaczysz, że warzywa zaczynają się smażyć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj trochę koncentratu pomidorowego. Do smaku dopraw solą i przyprawami. Możesz wziąć przyprawy według własnego gustu, ale polecam ograniczyć się do mielonego pieprzu, aby nie zakłócać głównego aromatu potrawy. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut. Sam dostosuj czas duszenia, będzie to zależeć od jakości kapusty. Młoda kapusta gotuje się szybciej niż stara.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Im dłużej kapusta będzie duszona, tym lepiej wszystkie składniki nasycą się nawzajem sokiem i smakiem. Gotowość kapusty należy jednak określić według własnego gustu. Niektórzy lubią, żeby było trochę chrupiące, a inni lubią to, co jest całkowicie miękkie. Zdejmij gotową duszoną kapustę z żeberkami z ognia i pozostaw pod pokrywką, aby danie się zaparzyło. Następnie podawaj na gorąco. Smacznego!

koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Żeberka wieprzowe - 321   kcal/100g

Podobne przepisy