duszone serca z kurczaka w śmietanie na patelni z cebulą

Miękkie i soczyste, łatwe i szybkie w przygotowaniu! Serca wykonane w ten sposób w śmietanie na patelni z cebulą są delikatne, z gęstym sosem. Stanowią wspaniały lunch lub kolację z dowolnym dodatkiem. A gotowanie zajmie ci trochę czasu.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 10 g
tłuszcze 50 % 12 g
węglowodany 8 % 2 g
152 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić serca w śmietanie na patelni? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na początek rozmrozić, jeśli to konieczne, i przetworzyć serca z kurczaka. Odetnij nadmiar smalcu i naczyń. Następnie rozetnij każde serce i usuń zakrzepłą krew. To ona po ugotowaniu nadaje gotowemu daniu gorycz. Dokładnie spłucz pod bieżącą wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i pokrój cebulę. Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej na średnim ogniu. Włóż posiekaną cebulę i smaż przez 5 minut, mieszając. Jeśli chcesz, możesz pokroić cebulę na większą i włożyć większą, jeśli chcesz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj przetworzone serca na patelnię i smaż wszystko przez 10 minut na średnim ogniu, mieszając.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Sól, pieprz serca, dodaj wodę i śmietanę, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień do minimum i gotuj wszystko przez 50 minut, od czasu do czasu mieszając. Serca powinny być ugotowane i miękkie. Zdejmij z ognia i podawaj natychmiast.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smacznego.

aby podczas duszenia śmietana nie zwijała się i nie łuszczyła, wymieszaj ją wcześniej z łyżką mąki w osobnej misce, a następnie dodaj do rondla. Możesz zastąpić śmietanę śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu. Pamiętaj jednak, że zawartość kalorii w naczyniu zależy od procentu tłuszczu używanej śmietany lub śmietany.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Serce z kurczaka - 159   kcal/100g

Podobne przepisy