skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić serca w śmietanie na patelni? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki.
Krok 2:
Na początek rozmrozić, jeśli to konieczne, i przetworzyć serca z kurczaka. Odetnij nadmiar smalcu i naczyń. Następnie rozetnij każde serce i usuń zakrzepłą krew. To ona po ugotowaniu nadaje gotowemu daniu gorycz. Dokładnie spłucz pod bieżącą wodą.
Krok 3:
Obierz i pokrój cebulę. Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej na średnim ogniu. Włóż posiekaną cebulę i smaż przez 5 minut, mieszając. Jeśli chcesz, możesz pokroić cebulę na większą i włożyć większą, jeśli chcesz.
Krok 4:
Dodaj przetworzone serca na patelnię i smaż wszystko przez 10 minut na średnim ogniu, mieszając.
Krok 5:
Sól, pieprz serca, dodaj wodę i śmietanę, wymieszaj.
Krok 6:
Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień do minimum i gotuj wszystko przez 50 minut, od czasu do czasu mieszając. Serca powinny być ugotowane i miękkie. Zdejmij z ognia i podawaj natychmiast.
Krok 7:
Smacznego.
aby podczas duszenia śmietana nie zwijała się i nie łuszczyła, wymieszaj ją wcześniej z łyżką mąki w osobnej misce, a następnie dodaj do rondla. Możesz zastąpić śmietanę śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu. Pamiętaj jednak, że zawartość kalorii w naczyniu zależy od procentu tłuszczu używanej śmietany lub śmietany.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Serce z kurczaka - 159 kcal/100g