skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć cukinię z jajkiem na patelni? Przygotuj jedzenie. Cukinia do takiego dania lepiej jest używać młodych, mają delikatną skórkę i nie mają jeszcze uformowanego rdzenia z nasionami. Umyj cukinię, odetnij końcówki po obu stronach. Cukinię pokrój w kółka o grubości nie większej niż 0,5 centymetra. Jeśli warzywa są duże, lepiej pokroić koła na dwie lub więcej części, aby wygodniej było umieścić je na patelni.
Krok 2:
W misce ubij jajko kurze, dodaj szczyptę soli i szczyptę czarnego mielonego pieprzu. W razie potrzeby możesz dodać więcej przypraw, przypraw i startego czosnku, jeśli lubisz ostry i pikantny smak. Widelcem lub ręczną trzepaczką ubij jajko kurze, aby białko całkowicie się rozdzieliło, a mieszanina miała jednolitą konsystencję. Wsyp mąkę pszenną do płaskiego talerza.
Krok 3:
Wlej olej roślinny do smażenia na patelnię. Należy go wlać na tyle, aby kawałki cukinii do połowy wysokości były w oleju, dobrze usmażone i nie zaczęły się palić, ponieważ mąka na patelni przy braku oleju szybko zacznie się palić i zepsuć smak gotowego dania. Zanurz każdy kawałek cukinii w mieszance jajecznej, aby był całkowicie pokryty.
Krok 4:
Następnie włóż cukinię do talerza z mąką i zwiń ze wszystkich stron.
Krok 5:
Cukinię w cieście z jajka i mąki włożyć do rozgrzanego oleju na patelnię. Smaż każdą partię plasterków cukinii na średnim ogniu, aż utworzy się złoty kolor, a następnie odwróć i usmaż również z drugiej strony.
Krok 6:
Aby cukinia była miękka i soczysta w środku, przykryj patelnię i przytrzymaj przez kilka minut. Następnie zdejmij pokrywę. Ale lepiej tego nie robić, w przeciwnym razie chrupiąca skórka na cukinii może stać się miękka. Dlatego lepiej pokroić kawałki cukinii w cienkie plasterki. Usuń gotową cukinię na talerzu z ręcznikiem papierowym — wchłonie nadmiar tłuszczu.
Krok 7:
Danie jest gotowe. Podawaj cukinię smażoną w jajku na stole z sosem, majonezem lub kwaśną śmietaną, świeżymi warzywami i chlebem. Smacznego!
która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g