cukinia z jajkiem na patelni

tanie, niedrogie, z prostych produktów, dla całej rodziny! Cukinia z jajkiem na patelni to przepis na szybkie i proste danie, które można podawać jako przystawkę lub jako łatwe samodzielne danie. Poradzi sobie z tym nawet początkujący kucharz. Przepis będzie szczególnie istotny w sezonie zbiorów cukinii.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 3 g
tłuszcze 54 % 13 g
węglowodany 33 % 8 g
149 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć cukinię z jajkiem na patelni? Przygotuj jedzenie. Cukinia do takiego dania lepiej jest używać młodych, mają delikatną skórkę i nie mają jeszcze uformowanego rdzenia z nasionami. Umyj cukinię, odetnij końcówki po obu stronach. Cukinię pokrój w kółka o grubości nie większej niż 0,5 centymetra. Jeśli warzywa są duże, lepiej pokroić koła na dwie lub więcej części, aby wygodniej było umieścić je na patelni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce ubij jajko kurze, dodaj szczyptę soli i szczyptę czarnego mielonego pieprzu. W razie potrzeby możesz dodać więcej przypraw, przypraw i startego czosnku, jeśli lubisz ostry i pikantny smak. Widelcem lub ręczną trzepaczką ubij jajko kurze, aby białko całkowicie się rozdzieliło, a mieszanina miała jednolitą konsystencję. Wsyp mąkę pszenną do płaskiego talerza.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej roślinny do smażenia na patelnię. Należy go wlać na tyle, aby kawałki cukinii do połowy wysokości były w oleju, dobrze usmażone i nie zaczęły się palić, ponieważ mąka na patelni przy braku oleju szybko zacznie się palić i zepsuć smak gotowego dania. Zanurz każdy kawałek cukinii w mieszance jajecznej, aby był całkowicie pokryty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie włóż cukinię do talerza z mąką i zwiń ze wszystkich stron.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cukinię w cieście z jajka i mąki włożyć do rozgrzanego oleju na patelnię. Smaż każdą partię plasterków cukinii na średnim ogniu, aż utworzy się złoty kolor, a następnie odwróć i usmaż również z drugiej strony.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Aby cukinia była miękka i soczysta w środku, przykryj patelnię i przytrzymaj przez kilka minut. Następnie zdejmij pokrywę. Ale lepiej tego nie robić, w przeciwnym razie chrupiąca skórka na cukinii może stać się miękka. Dlatego lepiej pokroić kawałki cukinii w cienkie plasterki. Usuń gotową cukinię na talerzu z ręcznikiem papierowym — wchłonie nadmiar tłuszczu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Danie jest gotowe. Podawaj cukinię smażoną w jajku na stole z sosem, majonezem lub kwaśną śmietaną, świeżymi warzywami i chlebem. Smacznego!

która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy