ciasto na piwie

przepis na ciasto Plus Twoja wyobraźnia i okaże się pyszny! Może być stosowany do smażenia dowolnych potraw, takich jak kotlety wołowe, wieprzowe i drobiowe, steki rybne i różne owoce morza, a także do smażenia sera i różnych warzyw: brokułów, ziemniaków itp.
ilgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 8 g
tłuszcze 28 % 12 g
węglowodany 53 % 23 g
244 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Chciałbym podzielić się z wami przepisem kulinarnym, który mówi, jak zrobić ciasto na piwie. Na początek przygotujemy wszystkie niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozpoczynamy proces gotowania od wzięcia głębokiej miski o odpowiedniej wielkości i przesiania do niej mąki przez drobny sitko o małej wielkości. Konieczne jest przesianie, aby mąka nie wzięła grudek i nie zepsuła ciasta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do miski z mąką stopniowo wlewamy ciepłe, jasne piwo - powinno być świeżo otwarte, z gazami. Jeśli piwo się wyczerpie, ciasto nie wyjdzie tak, jak powinno. Przez cały ten czas, gdy nalewamy piwo, musimy wykonywać ciągłe ruchy mieszające. Można to zrobić łyżką. Powinna powstać jednorodna masa bez grudek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj masło do powstałej masy. Nie powinien być zamrożony, w przeciwnym razie nie stopi się tak szybko i nie zakłóci całkowitej masy. Lepiej, jeśli olej jest dobrze stopiony.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wbij 2 jajka do miski i dodaj sól do swoich upodobań, lepiej jest wziąć domowe jajka i możesz je wcześniej ubić w osobnej misce za pomocą trzepaczki. Dokładnie wymieszaj całą zawartość miski. W zasadzie nasze ciasto jest gotowe-umiarkowanie grube i gotowe do dalszego użycia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na przykład usmażyłem w nim krążki cebuli.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jak widać, ciasto okazało się bardzo udane - zdradził piękną skórkę gotowemu daniu i sprawił, że wyglądało tak apetycznie, jak to tylko możliwe.

ogólnie bardzo lubię gotować. Często eksperymentuję z jedzeniem. W moim arsenale ogromna różnorodność przepisów kulinarnych o różnym składzie i złożoności potraw. I mogę śmiało powiedzieć, że mięso, drób lub warzywa w cieście zawsze robią furorę. Ta chrupiąca skorupa nadaje potrawom niepowtarzalny smak i smak. Ciasto na piwie jest moim ulubionym, ponieważ moim zdaniem jest najsmaczniejsze. Nie mam wątpliwości, że ty też możesz docenić jego walory smakowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Piwo jasne - 50   kcal/100g
  • Piwo bezalkoholowe - 33   kcal/100g
  • Mocne piwo - 150   kcal/100g
  • Piwo ciemne - 74   kcal/100g
  • Piwo - 50   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy