Rolada z kurczaka w piekarniku

apetyczny, piękny, na co dzień i na wakacje! Roladki z kurczaka ozdobią każdy stół. Są dobre zarówno na gorąco, jak i na zimno. W pierwszym przypadku można je podawać jako przystawkę, aw drugim jako gorące danie z dowolnym dodatkiem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 65 % 17 g
tłuszcze 31 % 8 g
węglowodany 4 % 1 g
140 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić roladę z kurczaka w piekarniku? Przygotuj składniki. Filet, jeśli został zamrożony, najpierw rozmrozić, przenosząc go z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Wybierz musztardę według własnych upodobań-pikantną, słodką, francuską, z ziarnami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj sos do marynaty. Aby to zrobić, połącz śmietanę z musztardą, solą i pieprzem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj filety i dobrze osusz ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój każdy filet wzdłuż, ale nie do końca i otwórz jak książkę. Połóż powstałe kawałki mięsa obok siebie, lekko zachodząc na siebie i ubij. Lepiej pokonać mięso nie młotkiem, ale wałkiem do ciasta, aby nie uszkodzić integralności warstwy mięsa. Możesz przykryć kurczaka folią lub torbą, aby rozpryski nie latały podczas ubijania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posmaruj powstałą warstwę kurczaka sosem śmietanowo-musztardowym i pozostaw do marynowania na 20 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj nadzienie. Jak zrobić nadzienie? Przygotuj jedzenie. Wszelkie grzyby są odpowiednie-leśne, boczniaki, wziąłem pieczarki. Umyj grzyby, uważając, aby nie zmoczyć ich pod bieżącą wodą. Wchłoną wilgoć i staną się wodniste. Wycieram je wilgotną gąbką. Wybierz również dowolny ser, z wyjątkiem twardego, możesz wziąć miękkie odmiany, takie jak moja (mozzarella).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj ser na średniej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Drobno posiekaj czosnek lub przełóż przez prasę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze umyj pietruszkę, osusz, a następnie drobno posiekaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój grzyby w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż pokrojone grzyby. Smaż je, mieszając, na małym ogniu, aż będą złote. Dodaj ser, czosnek, pietruszkę do grzybów. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż ser się stopi.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zdejmij patelnię z ognia. Nadzienie jest gotowe!

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pozostaje uformować rolkę. Umieść nadzienie na środku warstwy mięsa na całej długości.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zwiń filet z kurczaka w bułkę. Aby Rolada nie rozpadła się podczas pieczenia i nie wyschła, owinąć ją szczelnie w rękaw do pieczenia. Mocno skręć krawędzie rękawa i zawiąż sznurkiem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Umieść rolkę w naczyniu do pieczenia szwem do dołu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Włóż bułkę do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25-30 minut. Następnie wyjmij rolkę, ostudź trochę i wyjmij z rękawa.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gotową roladę z kurczaka z grzybami lekko schłodzić i pokroić na porcje. Smacznego!

aby uzyskać więcej soczystości nadzienia, możesz dodać smażoną cebulę. Ale ponieważ cebula nie jest bardzo pożądana w mojej rodzinie, nie dodałem. Cebulę należy smażyć oddzielnie od grzybów lub razem z nimi.
oprócz dużej bułki możesz zrobić małe porcje bułek. Aby to zrobić, pierś z kurczaka należy przeciąć na pół i ubić. Ułóż nadzienie grzybowe i zwiń mięso w bułki.
takie bułki można upiec w piekarniku lub smażyć na patelni na oleju roślinnym, aż uzyskasz złotą apetyczną skórkę.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal / 100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal / 100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal / 100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal / 100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal / 100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy