skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować delikatne mięso w piekarniku, potrzebujemy: kawałka wieprzowiny (szynka, karbonada), sosu sojowego, wina stołowego, czosnku, przypraw wieprzowych i soli.
Krok 2:
Opłucz szynkę wieprzową, osusz ręcznikami papierowymi. Mięso natrzeć solą i przyprawami do mięsa.
Krok 3:
Obierz czosnek i pokrój w płatki.
Krok 4:
W mięsie wykonaj głębokie nakłucia nożem. Mięso posyp płatkami czosnku.
Krok 5:
Włóż mięso do miski, posmaruj sosem sojowym, uważając, aby sos dostał się do nacięć.
Krok 6:
Dokręć miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 12 godzin.
Krok 7:
Zawiąż marynowane mięso sznurkiem do gotowania, aby nie straciło kształtu i włóż do głębokiego naczynia do pieczenia.
Krok 8:
Skrop mięso czerwonym winem.
Krok 9:
Przykryj formę folią i dobrze dociśnij krawędzie. Piecz mięso przez 30 minut w 220°C, a następnie przez kolejne 45 minut w 180°C.
Krok 10:
Wyjmij gotową szynkę z piekarnika, ostudź i pokrój w plastry.
Krok 11:
Smacznego!
mięso pieczone w piekarniku to danie, które nie wymaga całkowitej kontroli na wszystkich etapach gotowania. Wystarczy zdecydować o przepisie, marynować mięso, przygotować sos lub glazurę i wysłać kawałek do piekarnika.
jeśli twój wybór padł na wieprzowinę, łopatka, polędwica lub szynka wieprzowa są najlepsze do pieczenia. Aby nadać potrawie specjalne smaki, warto użyć suchych ziół, papryki, imbiru, czosnku i cebuli. Zwykle mięso do pieczenia gotuje się w całości na blasze wyłożonej folią, ale oprócz tego można użyć rękawa do gotowania. Wieprzowina jest jedną z najprostszych opcji, najważniejsze jest, aby wybrać odpowiedni, niezbyt tłusty kawałek.
jeśli chcesz upiec wieprzowinę, lepiej wybrać filet z szynki, jest to najdelikatniejsza (i stosunkowo niedroga) część. Nie powinien mieć dużo tłuszczu, nadmiar można odciąć.
tradycyjna kuchnia słowiańska zawsze charakteryzowała się gotowaniem dowolnego mięsa w postaci dużych kawałków. Były pieczone i gotowane w żeliwnych garnkach i na otwartym ogniu. Dziś otwarte piece ogniowe zostały zastąpione szafkami do smażenia, w których duże kawałki ze wszystkich stron są równomiernie smażone bez uszczerbku dla smaku i wyglądu.
bardzo często mięso dojrzewa w solance lub marynacie przed pieczeniem. Ta procedura znacznie skraca czas gotowania w piecu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Szynka wieprzowa - 261 kcal/100g