skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić mięso po albańsku z wieprzowiny? Przygotuj składniki. Aby przygotować albańskie mięso wieprzowe, potrzebujemy: 400 g pulpy wieprzowej; 2 jajka; 1 ząbek czosnku; 2 łyżki. l majonez; 2 łyżki. l majonez; mielony czarny pieprz i sól do smaku.
Krok 2:
Dokładnie umyj wieprzowinę, osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój mięso w drobną kostkę.
Krok 3:
Włóż pokrojoną w kostkę wieprzowinę do głębokiej miski. Dodaj jajka, czosnek, majonez, skrobię przepuszczoną przez prasę. Sól, pieprz.
Krok 4:
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Masa powinna być lepka.
Krok 5:
Dokręć miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2-3 godziny, a jeśli to możliwe, lepiej na noc.
Krok 6:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Rozłóż masę mięsną łyżką, tworząc małe kotlety. Smaż mięso po albańsku po obu stronach przez 6-8 minut, aż będzie złotobrązowe.
Krok 7:
Podawaj placki od razu, gdy są gorące. Smacznego!
w 2017 roku gotowałem już kotlety po albańsku, ale z fileta z kurczaka. Gotowałem je po raz pierwszy i bardzo mi się podobały. Tym razem robię je z wieprzowiny. Kotlety są tak soczyste jak kotlety z kurczaka.
Nie wiem, skąd wzięła się tak interesująca nazwa. W albańskiej kuchni narodowej nie ma takiego przepisu. Warto zauważyć, że kotlety o tym samym składzie w różnych źródłach nazywane są francuskimi. Ponadto nazwy te dotyczą mięsa z kurczaka, wieprzowiny i wołowiny. Ale wszystkie te przepisy łączy krojenie mięsa w małe kostki, a także skład i konsystencję masy kotletowej.
możesz podawać takie kotlety z dowolnym dodatkiem, są one tak uniwersalne.
wieprzowina na kotlety lepiej wybrać świeżą, bez dużych warstw tłuszczu. Gotowałam z polędwicy-idealnie nadaje się do tego dania. Wygodnie jest pokroić w kostkę. Ale szynka też się sprawdzi.
jeśli wieprzowina jest twarda, lepiej pokroić ją w plasterki, ubić młotkiem, a następnie pokroić w kostkę.
niezwykle soczyste kotlety z drobno posiekanej wieprzowiny. Po prostu rozpływają się w ustach. A zapach podczas gotowania jest oszałamiający. To danie nadaje się nie tylko na dzień powszedni, ale także na świąteczny stół. Bardzo smaczne! Chodźmy gotować!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g