skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki niezbędne do naleśników. Potrzeba tylko 5: mąki, wody, cukru, drożdży i soli. Cóż, olej roślinny do smażenia.
Krok 2:
Dodaj cukier i suche drożdże do ciepłej (37-40°C) wody. Przed użyciem drożdży musisz przeczytać instrukcje. Są drożdże, które należy natychmiast wymieszać z mąką, a są takie, które należy aktywować, mieszając z ciepłym płynem (wodą lub mlekiem). Potrzebujemy drożdży do aktywacji w ciepłym płynie. Idealnie, gospodyni w domu powinna mieć oba rodzaje drożdży. Ponieważ w zależności od przepisu potrzebne są te lub inne i muszą być pod ręką.
Krok 3:
Wymieszaj mieszaninę i pozostaw na 10 minut w cieple, aż na powierzchni pojawi się puszysty kapelusz. Jeśli pojawi się Czapka, oznacza to, że drożdże zostały aktywowane i można je dalej gotować. Jeśli nie ma piany, drożdże są przeterminowane, niskiej jakości lub nieprawidłowo przechowywane. Ciasto z takich drożdży nie wyrośnie, ponieważ żywe organizmy w nich zginęły.
Krok 4:
Przenieś mieszaninę do głębokiej miski. Dodaj sól do mieszanki drożdży i wymieszaj.
Krok 5:
Przesiej mąkę i Dodaj części do ciasta. Wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie.
Krok 6:
Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i pozostaw w cieple na 30 minut. W tym czasie wymieszaj ciasto kilka razy. Ma to na celu uwolnienie nagromadzonego dwutlenku węgla i nasycenie mieszaniny tlenem, aby drożdże mogły "oddychać" i dalej podnosić ciasto. Dzięki temu ciasto będzie porowate i przewiewne.
Krok 7:
Na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego. Rozłóż ciasto namoczone w zimnej wodzie (aby ciasto się do niego nie przykleiło) łyżką stołową, tworząc małe okrągłe naleśniki. Smaż placki drożdżowe z obu stron, aż na średnim ogniu pojawi się złoty kolor.
Krok 8:
Przenieś gotowe naleśniki na talerz i natychmiast podawaj. Smacznego!
naleśniki są nie tylko puszyste i miękkie, ale także lekko chrupiące na brzegach. Po prostu rozpływają się w ustach. Być może najsmaczniejsze naleśniki i wszystkie możliwe, chociaż nie dyskutuje się o smakach.
jeśli potrzebujesz przepisu na naleśniki z minimum składników, ten przepis będzie idealny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g