placki bez jajek na wodzie

placki są tak smaczne, że nie wymagają żadnych dodatków. Okazuje się, że do przygotowania najsmaczniejszych bujnych naleśników nie potrzeba jajek ani mleka! Wystarczy woda, mąka, drożdże, trochę cukru i soli. A także godzinę czasu na wyrośnięcie ciasta i smażenie naleśników na patelni.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 19 % 9 g
węglowodany 70 % 33 g
234 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki niezbędne do naleśników. Potrzeba tylko 5: mąki, wody, cukru, drożdży i soli. Cóż, olej roślinny do smażenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj cukier i suche drożdże do ciepłej (37-40°C) wody. Przed użyciem drożdży musisz przeczytać instrukcje. Są drożdże, które należy natychmiast wymieszać z mąką, a są takie, które należy aktywować, mieszając z ciepłym płynem (wodą lub mlekiem). Potrzebujemy drożdży do aktywacji w ciepłym płynie. Idealnie, gospodyni w domu powinna mieć oba rodzaje drożdży. Ponieważ w zależności od przepisu potrzebne są te lub inne i muszą być pod ręką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj mieszaninę i pozostaw na 10 minut w cieple, aż na powierzchni pojawi się puszysty kapelusz. Jeśli pojawi się Czapka, oznacza to, że drożdże zostały aktywowane i można je dalej gotować. Jeśli nie ma piany, drożdże są przeterminowane, niskiej jakości lub nieprawidłowo przechowywane. Ciasto z takich drożdży nie wyrośnie, ponieważ żywe organizmy w nich zginęły.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś mieszaninę do głębokiej miski. Dodaj sól do mieszanki drożdży i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę i Dodaj części do ciasta. Wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i pozostaw w cieple na 30 minut. W tym czasie wymieszaj ciasto kilka razy. Ma to na celu uwolnienie nagromadzonego dwutlenku węgla i nasycenie mieszaniny tlenem, aby drożdże mogły "oddychać" i dalej podnosić ciasto. Dzięki temu ciasto będzie porowate i przewiewne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego. Rozłóż ciasto namoczone w zimnej wodzie (aby ciasto się do niego nie przykleiło) łyżką stołową, tworząc małe okrągłe naleśniki. Smaż placki drożdżowe z obu stron, aż na średnim ogniu pojawi się złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś gotowe naleśniki na talerz i natychmiast podawaj. Smacznego!

naleśniki są nie tylko puszyste i miękkie, ale także lekko chrupiące na brzegach. Po prostu rozpływają się w ustach. Być może najsmaczniejsze naleśniki i wszystkie możliwe, chociaż nie dyskutuje się o smakach.
jeśli potrzebujesz przepisu na naleśniki z minimum składników, ten przepis będzie idealny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy