skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ryż z mięsem w piekarniku? Przygotuj produkty według listy. Możesz wziąć dowolne mięso: wieprzowinę, wołowinę, jagnięcinę lub coś innego. Mam wieprzowinę. Opłucz mięso pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Następnie pokrój na małe kawałki, mniej więcej tego samego rozmiaru.
Krok 2:
Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i smaż mięso, mieszając od czasu do czasu, przez około 3-5 minut.
Krok 3:
Obierz i opłucz cebulę i marchewkę. Osusz serwetkami. Drobno posiekaj cebulę. Zetrzyj marchewki na średniej tarce. Dodaj posiekaną cebulę i marchewkę na patelnię do mięsa i smaż wszystko razem przez około 5 minut.
Krok 4:
W przygotowanym naczyniu do pieczenia włóż mięso smażone z warzywami.
Krok 5:
Ryż długoziarnisty opłucz kilka razy w zimnej wodzie, aż woda przestanie być mętna. Następnie spuść całą wodę.
Krok 6:
Równomiernie rozprowadź umyty ryż na całym mięsie w formie. Napełnij wszystko gorącą wodą, aby była nieco większa niż poziom ryżu w formie, około 1 centymetra. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw. Posyp potrawę posiekanymi świeżymi ziołami. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni na około 40 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 7:
Wyjmij gotowe danie z piekarnika, ułóż na talerzach i podawaj. Uzupełnij danie lekką sałatką warzywną lub świeżymi warzywami. Możesz przygotować dodatkowy sos. Smacznego!
potrawy gotowane w piekarniku są zawsze bardziej satysfakcjonujące i sycące. I ta opcja nie jest wyjątkiem. Wszystko to dzieje się dzięki temu, że ciepło rozprzestrzenia się bardziej równomiernie w piekarniku niż na kuchence.
podczas pieczenia ryżu z mięsem w piekarniku można dodać do potrawy grzyby lub warzywa, takie jak pomidory, cukinia, papryka. Możesz nawet, alternatywnie, dodać do tego danie ze śmietaną. Wystarczy rozcieńczyć wodę na pół śmietaną i wlać ryż. przed włożeniem do piekarnika.
W końcu zawsze otrzymasz pyszne i satysfakcjonujące danie, które możesz podać jako lunch lub kolację dla całej rodziny.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g