ryż z mięsem w piekarniku

bardzo smaczne, bardzo proste, ze zwykłych potraw, na obiad! Ryż z mięsem w piekarniku jest łatwy do przygotowania. Zasadniczo jest to pilaw w piekarniku, który zajmie ci minimum czasu, ponieważ piekarnik wykonuje całą pracę. Ryż jest kruchy, a mięso miękkie. Najlepsze danie na obfity lunch lub kolację!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 4 g
tłuszcze 29 % 6 g
węglowodany 52 % 11 g
114 kcal
IG: 9 / 91 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ryż z mięsem w piekarniku? Przygotuj produkty według listy. Możesz wziąć dowolne mięso: wieprzowinę, wołowinę, jagnięcinę lub coś innego. Mam wieprzowinę. Opłucz mięso pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Następnie pokrój na małe kawałki, mniej więcej tego samego rozmiaru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i smaż mięso, mieszając od czasu do czasu, przez około 3-5 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i opłucz cebulę i marchewkę. Osusz serwetkami. Drobno posiekaj cebulę. Zetrzyj marchewki na średniej tarce. Dodaj posiekaną cebulę i marchewkę na patelnię do mięsa i smaż wszystko razem przez około 5 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W przygotowanym naczyniu do pieczenia włóż mięso smażone z warzywami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ryż długoziarnisty opłucz kilka razy w zimnej wodzie, aż woda przestanie być mętna. Następnie spuść całą wodę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Równomiernie rozprowadź umyty ryż na całym mięsie w formie. Napełnij wszystko gorącą wodą, aby była nieco większa niż poziom ryżu w formie, około 1 centymetra. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw. Posyp potrawę posiekanymi świeżymi ziołami. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni na około 40 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij gotowe danie z piekarnika, ułóż na talerzach i podawaj. Uzupełnij danie lekką sałatką warzywną lub świeżymi warzywami. Możesz przygotować dodatkowy sos. Smacznego!

potrawy gotowane w piekarniku są zawsze bardziej satysfakcjonujące i sycące. I ta opcja nie jest wyjątkiem. Wszystko to dzieje się dzięki temu, że ciepło rozprzestrzenia się bardziej równomiernie w piekarniku niż na kuchence.
podczas pieczenia ryżu z mięsem w piekarniku można dodać do potrawy grzyby lub warzywa, takie jak pomidory, cukinia, papryka. Możesz nawet, alternatywnie, dodać do tego danie ze śmietaną. Wystarczy rozcieńczyć wodę na pół śmietaną i wlać ryż. przed włożeniem do piekarnika.
W końcu zawsze otrzymasz pyszne i satysfakcjonujące danie, które możesz podać jako lunch lub kolację dla całej rodziny.

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy