tortille bez jajka na patelni

cienkie chrupiące smażone tortille na suchej patelni! Jeśli w domu nie ma chleba, przygotowanie tych ciast nie będzie trudne. Co więcej, wszystkie składniki są w domu każdej gospodyni domowej. Takie ciasta można spożywać na czczo zamiast produktów maślanych. A wegetarianie bardzo polubią takie ciasta!
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 16 % 9 g
węglowodany 72 % 41 g
270 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy wszystkie składniki do przygotowania bardzo prostych tortilli, które składają się tylko z 4 składników: mąki, wody, oliwy z oliwek i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W głębokiej misce przesiej mąkę pszenną przez sito. W środku robimy zagłębienie, do którego wlewamy oliwę z oliwek i dodajemy szczyptę soli. Jeśli w domu nie ma oliwy z oliwek, można ją zastąpić zwykłym olejem roślinnym. Wlej również szklankę gorącej wody do środka mąki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zaczynamy wyrabiać ciasto. Aby nie poparzyć rąk, najpierw zaczynamy wyrabiać ciasto drewnianą łyżką, ale gdy ciasto trochę się opada, ugniatamy je rękami. Zebraną bryłę ciasta przenosimy na powierzchnię roboczą i ugniatamy ciasto przez kolejne około 10 minut. Powinien stać się elastyczny. Przykryj pojemnik ciastem folią spożywczą i pozostaw w tej formie na 20 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po 20 minutach ciasto ponownie ugniatamy i dzielimy na 10 części. Dostałem 72 gramy na każdą tortillę. Ilość otrzymanego ciasta jest bardzo zależna od jakości mielenia użytej mąki. Aby ciasto nie wyschło, przykryj powstałe kulki ciasta folią.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z jednej piłki toczymy bardzo cienkie ciasto o średnicy 20-22 centymetrów.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Natychmiast rozłóż go na gorącej suchej patelni i smaż na średnim ogniu z obu stron. Nie trzeba dodawać oleju. Podczas smażenia tortille pęcznieją, to normalne. Jeśli ciasto jest bardzo spuchnięte, możesz delikatnie przebić je ostrym nożem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe ciasta układamy na drewnianej desce w stosie jeden na drugim, przykrywamy czystym ręcznikiem i pozwalamy im trochę odpocząć. Smażone na patelni tortille bez jajek są gotowe do podania.

polecam jeść te tortille natychmiast po ugotowaniu lub tego samego dnia, ponieważ następnego dnia tortille wysychają i trzeba je już skubać.
tortille są dość mdłe, więc w razie potrzeby możesz dodać trochę więcej soli do ciasta. Lub możesz zawinąć takie ciasta, na przykład ser, kiełbasę, pastę do smarowania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy