skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić jajecznicę z kiełbasą i serem? Przygotuj wszystkie produkty na raz, aby później nie tracić na to czasu. W końcu śniadanie powinno być szybkie.
Krok 2:
Zacznij od kiełbasy. Mam pół wędzone, ale ogólnie wędzone, gotowane, szynka, a nawet kiełbaski. Pokrój kiełbasę na duże kawałki, kiełbaski na kółkach. Kiełbasę pokroiłam w krążki, a potem na ćwiartki.
Krok 3:
Umieść patelnię na średnim ogniu i wlej na nią olej. Dobrze rozgrzej olej i wyślij kiełbasę do smażenia. Tutaj też do wyboru. Możesz zrobić więcej smażenia lub możesz lekko dusić kiełbasę we własnym soku. Dostosuj pieczenie do siły ognia.
Krok 4:
Podczas smażenia kiełbasy na średnim ogniu drobno posiekaj czyste, suche warzywa.
Krok 5:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 6:
A teraz wbijaj po jednym jajku do miski. Ponieważ po pierwsze, łatwiej jest dostać skorupkę stąd, jeśli się tam dostanie, a po drugie, jeśli jajko jest zepsute, wyrzucisz je na czas, nie wlewając go na patelnię.
Krok 7:
Następnie ostrożnie wlej jajka na patelnię. Staraj się, aby żółtka dostały się między kawałki kiełbasy, aby jajecznica wyglądała piękniej. Jajka smażyć najpierw na dużym ogniu, a następnie, gdy białko się zestali, na małym, aby żółtko pozostało płynne w środku.
Krok 8:
Następnie posolić jajka, doprawić do smaku przyprawami, które lubisz. I posyp serem na wierzchu-spróbuj wlać go na gorące jajka, a następnie stopi się.
Krok 9:
Następnie możesz przykryć patelnię pokrywką i odczekać trzy minuty, jeśli lubisz twardsze żółtko. Lub po prostu poczekaj, aż ser się stopi. Podawaj jajka sadzone na gorąco lub na patelni lub dzieląc je na porcje na talerzach. Podczas serwowania posyp go posiekanymi ziołami. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Kiełbasa pół wędzona"Krakowska" - 466 kcal/100g
- Kiełbasa pół wędzona "moskiewska" - 406 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g