kiełbasa ser jajka na patelni

szybkie, niedrogie i łatwe śniadanie ze zwykłych produktów! Jajecznica z kiełbasą i serem to główny przepis nie tylko na menu kawalerskie. Z przyjemnością zjedzą ją wszyscy członkowie rodziny. I to nie tylko na śniadanie. Jajecznica nadaje się jako obfita przekąska o każdej porze dnia.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 16 g
tłuszcze 61 % 25 g
węglowodany 0 % 0 g
257 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić jajecznicę z kiełbasą i serem? Przygotuj wszystkie produkty na raz, aby później nie tracić na to czasu. W końcu śniadanie powinno być szybkie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zacznij od kiełbasy. Mam pół wędzone, ale ogólnie wędzone, gotowane, szynka, a nawet kiełbaski. Pokrój kiełbasę na duże kawałki, kiełbaski na kółkach. Kiełbasę pokroiłam w krążki, a potem na ćwiartki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść patelnię na średnim ogniu i wlej na nią olej. Dobrze rozgrzej olej i wyślij kiełbasę do smażenia. Tutaj też do wyboru. Możesz zrobić więcej smażenia lub możesz lekko dusić kiełbasę we własnym soku. Dostosuj pieczenie do siły ognia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas smażenia kiełbasy na średnim ogniu drobno posiekaj czyste, suche warzywa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    A teraz wbijaj po jednym jajku do miski. Ponieważ po pierwsze, łatwiej jest dostać skorupkę stąd, jeśli się tam dostanie, a po drugie, jeśli jajko jest zepsute, wyrzucisz je na czas, nie wlewając go na patelnię.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie ostrożnie wlej jajka na patelnię. Staraj się, aby żółtka dostały się między kawałki kiełbasy, aby jajecznica wyglądała piękniej. Jajka smażyć najpierw na dużym ogniu, a następnie, gdy białko się zestali, na małym, aby żółtko pozostało płynne w środku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie posolić jajka, doprawić do smaku przyprawami, które lubisz. I posyp serem na wierzchu-spróbuj wlać go na gorące jajka, a następnie stopi się.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie możesz przykryć patelnię pokrywką i odczekać trzy minuty, jeśli lubisz twardsze żółtko. Lub po prostu poczekaj, aż ser się stopi. Podawaj jajka sadzone na gorąco lub na patelni lub dzieląc je na porcje na talerzach. Podczas serwowania posyp go posiekanymi ziołami. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa pół wędzona"Krakowska" - 466   kcal/100g
  • Kiełbasa pół wędzona "moskiewska" - 406   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy