pilaw Fergański z Uzbekistanu w kazanie

po wypróbowaniu takiego pilawu przynajmniej raz nie będziesz chciał innego! Ten przepis wykorzystuje specjalną odmianę ryżu devzira, która rośnie w Dolinie Fergany. Nie jest szlifowany i ma czerwonawy kolor. To właśnie ten ryż nadaje pilawowi niepowtarzalny smak i aromat, nie skleja się i pozostaje kruchy.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 28 % 13 g
węglowodany 52 % 24 g
242 kcal
IG: 13 / 88 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Mięso, ryż, cebula i marchew powinny mieć mniej więcej taką samą wagę. Mam kawałek z kością, Plus tłuszcz, którego używam osobno, więc waga jest większa. Zapomniałam wlać olej do zdjęcia, żałuję. I nie znalazłem ostrej papryki w sprzedaży, jest też potrzebna. Przyprawy wzięłam specjalne & quot; przyprawa do pilawu & quot;, jest Zira. Jeśli weźmiesz osobno, włóż więcej berberysu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przed rozpoczęciem gotowania przygotujemy ryż. Należy go umyć dosłownie w siedmiu wodach. Woda będzie początkowo mętna, a następnie rozjaśni się. Do absolutnej przejrzystości. Wlej ryż ciepłą wodą. W tej formie będzie czekał na godzinę przez cały okres gotowania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie musisz przygotować warzywa. Obierz i pokrój marchewki. Dokładnie tniemy! Żadnych Tarek! Najpierw wzdłuż pasków, a następnie w poprzek kostek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz i pokrój cebulę w pierścienie lub półpierścienie, jeśli cebule są duże.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mięso kroimy w kostkę około 3 cm osobno kroimy tłuszcz z kurczaka lub, jak u mnie, tylko warstwę tłuszczu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystko należy przygotować z wyprzedzeniem,aby nie rozpraszać się cięciem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W kotle rozgrzej olej, powinien rozgrzać się prawie do mgły.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wrzuć tłuszcz do kotła, usmaż.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy kawałki są dobrze usmażone, wyjmij je łyżką cedzakową.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następna jest kolejka pestek, jeśli je masz, oczywiście. Wrzucamy do kotła, smażymy najpierw z jednej strony, potem z drugiej.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Tak. Następnie usuwamy kości.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rzucamy cebulę. Powinien dosłownie gotować się w oleju, utrzymywać ogień wystarczająco silny. Smażyć cebulę, cały czas mieszając łyżką cedzakową, aż będzie lekko złocista.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rzucamy mięso na cebulę. Smażyć przez kilka minut. Powinien zmienić kolor, szary.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj marchewki. Smażyć przez kolejne pięć minut. Na koniec kładziemy nasze kości.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Napełnij mięso wodą, aby wszystko było nią pokryte. Sól, dopraw. Kładziemy główkę czosnku bezpośrednio w całości, wystarczy usunąć cienką górną łuskę. Na tym samym etapie musisz umieścić strąki pieprzu, tylko ostrożnie, nie uszkadzając ich. Pozostaw do duszenia przez czterdzieści minut. Przykrywam pokrywką. To my przygotowaliśmy zirvak-mięsną bazę pilawu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gdy zirvak będzie gotowy, włóż do niego ryż. Musisz najpierw spuścić z niego wodę. Ryż kładziemy bardzo ostrożnie na mięsie. Następnie ostrożnie wlej wodę przez łyżkę cedzakową. Woda powinna znajdować się kilka centymetrów nad ryżem. Ponownie solimy i doprawiamy. W żadnym wypadku nie przeszkadzamy! Gotuj na dużym ogniu, aż woda całkowicie się zagotuje.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Tak wygląda pilaw z przegotowaną wodą. Jeśli lekko odepchniesz ryż łyżką, na dnie nie będzie wody.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wyłącz ogień i przykryj kocioł pokrywką. Pozwól pilawowi parzyć przez 20-25 minut. Dopiero potem wymieszaj i rozłóż na talerzu. Na wierzch kładziemy czosnek i strąki pieprzu. Pilaw je łyżkami lub bezpośrednio rękami.

aby przygotować uzbecki pilaw, użyj specjalnej żółtej odmiany marchwi. Jeśli zobaczysz w sprzedaży, gotuj z nią, nie znalazłem.
pilaw gotuję od dawna i cały czas używam zwykłego, nieszlifowanego, okrągłoszarego ryżu. Pierwszy raz gotowałem z devzirą. Tak więc różnica jest kolosalna! Z białym ryżem też jest pyszny, ale nie tak jak z Czerwonym! Poszukaj go lepiej, teraz możesz znaleźć różne odmiany w sprzedaży.
olej najlepiej wziąć bawełnę.
podawaj pilaw z sałatką z pomidorów i cebuli.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy