skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Mięso, ryż, cebula i marchew powinny mieć mniej więcej taką samą wagę. Mam kawałek z kością, Plus tłuszcz, którego używam osobno, więc waga jest większa. Zapomniałam wlać olej do zdjęcia, żałuję. I nie znalazłem ostrej papryki w sprzedaży, jest też potrzebna. Przyprawy wzięłam specjalne & quot; przyprawa do pilawu & quot;, jest Zira. Jeśli weźmiesz osobno, włóż więcej berberysu.
Krok 2:
Przed rozpoczęciem gotowania przygotujemy ryż. Należy go umyć dosłownie w siedmiu wodach. Woda będzie początkowo mętna, a następnie rozjaśni się. Do absolutnej przejrzystości. Wlej ryż ciepłą wodą. W tej formie będzie czekał na godzinę przez cały okres gotowania.
Krok 3:
Następnie musisz przygotować warzywa. Obierz i pokrój marchewki. Dokładnie tniemy! Żadnych Tarek! Najpierw wzdłuż pasków, a następnie w poprzek kostek.
Krok 4:
Obierz i pokrój cebulę w pierścienie lub półpierścienie, jeśli cebule są duże.
Krok 5:
Mięso kroimy w kostkę około 3 cm osobno kroimy tłuszcz z kurczaka lub, jak u mnie, tylko warstwę tłuszczu.
Krok 6:
Wszystko należy przygotować z wyprzedzeniem,aby nie rozpraszać się cięciem.
Krok 7:
W kotle rozgrzej olej, powinien rozgrzać się prawie do mgły.
Krok 8:
Wrzuć tłuszcz do kotła, usmaż.
Krok 9:
Gdy kawałki są dobrze usmażone, wyjmij je łyżką cedzakową.
Krok 10:
Następna jest kolejka pestek, jeśli je masz, oczywiście. Wrzucamy do kotła, smażymy najpierw z jednej strony, potem z drugiej.
Krok 11:
Tak. Następnie usuwamy kości.
Krok 12:
Rzucamy cebulę. Powinien dosłownie gotować się w oleju, utrzymywać ogień wystarczająco silny. Smażyć cebulę, cały czas mieszając łyżką cedzakową, aż będzie lekko złocista.
Krok 13:
Rzucamy mięso na cebulę. Smażyć przez kilka minut. Powinien zmienić kolor, szary.
Krok 14:
Dodaj marchewki. Smażyć przez kolejne pięć minut. Na koniec kładziemy nasze kości.
Krok 15:
Napełnij mięso wodą, aby wszystko było nią pokryte. Sól, dopraw. Kładziemy główkę czosnku bezpośrednio w całości, wystarczy usunąć cienką górną łuskę. Na tym samym etapie musisz umieścić strąki pieprzu, tylko ostrożnie, nie uszkadzając ich. Pozostaw do duszenia przez czterdzieści minut. Przykrywam pokrywką. To my przygotowaliśmy zirvak-mięsną bazę pilawu.
Krok 16:
Gdy zirvak będzie gotowy, włóż do niego ryż. Musisz najpierw spuścić z niego wodę. Ryż kładziemy bardzo ostrożnie na mięsie. Następnie ostrożnie wlej wodę przez łyżkę cedzakową. Woda powinna znajdować się kilka centymetrów nad ryżem. Ponownie solimy i doprawiamy. W żadnym wypadku nie przeszkadzamy! Gotuj na dużym ogniu, aż woda całkowicie się zagotuje.
Krok 17:
Tak wygląda pilaw z przegotowaną wodą. Jeśli lekko odepchniesz ryż łyżką, na dnie nie będzie wody.
Krok 18:
Wyłącz ogień i przykryj kocioł pokrywką. Pozwól pilawowi parzyć przez 20-25 minut. Dopiero potem wymieszaj i rozłóż na talerzu. Na wierzch kładziemy czosnek i strąki pieprzu. Pilaw je łyżkami lub bezpośrednio rękami.
aby przygotować uzbecki pilaw, użyj specjalnej żółtej odmiany marchwi. Jeśli zobaczysz w sprzedaży, gotuj z nią, nie znalazłem.
pilaw gotuję od dawna i cały czas używam zwykłego, nieszlifowanego, okrągłoszarego ryżu. Pierwszy raz gotowałem z devzirą. Tak więc różnica jest kolosalna! Z białym ryżem też jest pyszny, ale nie tak jak z Czerwonym! Poszukaj go lepiej, teraz możesz znaleźć różne odmiany w sprzedaży.
olej najlepiej wziąć bawełnę.
podawaj pilaw z sałatką z pomidorów i cebuli.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g