bułki na patelni

ze zwykłych potraw, szybkie i proste, miękkie i pyszne! Bułki smażone na patelni wychodzą nie gorzej niż gotowane w piekarniku, podczas gdy gotują się znacznie szybciej. Bułeczki są rumiane, z chrupiącą skórką i bujnym miękiszem. Można je podawać z herbatą lub zamiast chleba.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 32 % 21 g
węglowodany 55 % 36 g
351 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułki na patelni? Przygotuj jedzenie. Te bułeczki są przygotowywane z ciasta drożdżowego na cieście. Przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Podgrzej mleko na gazie lub w kuchence mikrofalowej, temperatura powinna wynosić 37-38 stopni. W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W szklance ciepłego mleka rozpuść cukier, wymieszaj, aby całkowicie się rozpuścił. Dodaj suche drożdże i mąkę, ponownie wymieszaj. Umieść pojemnik w ciepłym miejscu na 15 minut. Na powierzchni mieszaniny powinna pojawić się Czapka drożdżowa, co oznacza, że drożdże zostały aktywowane, ciasto jest odpowiednio ugotowane.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej ciasto do głębokiej miski, ubij jajko kurze, wymieszaj, aby jajko się rozdzieliło. Rozpuść masło w dowolny sposób, ostudź do temperatury pokojowej. Wlej stopione masło do miski z pustym ciastem, dodaj sól, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę pszenną, lepiej zrobić to kilka razy, aby nasycić ją tlenem, wtedy pieczenie okaże się szczególnie przewiewne. Wsyp mąkę częściami do miski, za każdym razem mieszając ciasto. Mąka może odejść trochę więcej lub trochę mniej, w zależności od jakości i producenta mąki. Gdy ciasto stanie się trudne do wymieszania łyżką, połóż je na posypanym mąką stole i kontynuuj wyrabianie ciasta rękami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto powinno być miękkie, elastyczne, lekko przylegające do dłoni. Włóż do miski, posmaruj wierzch olejem roślinnym, aby ciasto nie pokryło się skórką. Przykryj miskę ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Możesz umieścić w piekarniku rozgrzanym do 40 stopni. Gdy ciasto będzie gotowe, zmiażdż je i pozwól mu ponownie wyrosnąć. Następnie połóż na stole posypanym mąką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zrób z niego grubą kiełbasę. Pokrój go na równe kawałki o pożądanym rozmiarze. Zwiń je w kulki, lekko spłaszcz, aby uzyskać bujne tortille. Pozwól im stać w cieple, trochę rosnąć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Umieść bułki na patelni i usmaż je na średnim ogniu najpierw z jednej strony, przykryte pokrywką, aby upiec je w środku. Następnie odwróć bułki i usmaż z drugiej strony, aż się zarumienią. Wyjmij bułki z patelni i podawaj z kwaśną śmietaną, dżemem lub skondensowanym mlekiem według uznania. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?  pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej? potrzebne będą dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal / 100g

Podobne przepisy