naleśniki z wątróbką

soczyste, aromatyczne, rumiane naleśniki z wątróbką. Piekłam te naleśniki na świątecznym stole na urodziny mojego syna. Naleśniki zostały zmiażdżone ze stołu niemal natychmiast. Możesz wziąć dowolną wątrobę-wątróbkę z kurczaka, wieprzowiny lub indyka. Aby uzyskać większą soczystość, możesz dodać smażoną drobno posiekaną cebulę do mięsa mielonego.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 9 g
tłuszcze 30 % 10 g
węglowodany 42 % 14 g
187 kcal
IG: 23 / 0 / 77

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Naleśniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj jajka z solą i cukrem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej 200 ml mleka, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę i dodaj do ciasta. Konsystencja ciasta powinna być jak gęsta śmietana.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej pozostałe mleko i dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie. Wlej olej roślinny do ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj i odstaw ciasto na około 20 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Upiecz naleśniki z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni na oleju roślinnym.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Farsz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój wątrobę na małe kawałki i usmaż na 1 łyżce oleju roślinnego.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Skręć w maszynce do mięsa.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Obierz marchewki, zetrzyj na grubej tarce.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smażyć na pozostałym oleju roślinnym.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wymieszaj wątrobę z marchewką. Dusić razem przez około 5-7 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj kawałek masła do powstałego mięsa mielonego i wymieszaj.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Połóż 2-3 łyżki na krawędzi naleśnika. l nadzienie i zwiń kopertę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Uformuj resztę naleśników w podobny sposób.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Umieść koperty naleśnikowe na patelni szwem w dół i smaż z obu stron na złoty kolor.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal / 100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal / 100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy