skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Naleśniki.
Krok 2:
Wymieszaj jajka z solą i cukrem.
Krok 3:
Wlej 200 ml mleka, wymieszaj.
Krok 4:
Przesiej mąkę i dodaj do ciasta. Konsystencja ciasta powinna być jak gęsta śmietana.
Krok 5:
Wlej pozostałe mleko i dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie. Wlej olej roślinny do ciasta.
Krok 6:
Wymieszaj i odstaw ciasto na około 20 minut.
Krok 7:
Upiecz naleśniki z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni na oleju roślinnym.
Krok 8:
Farsz.
Krok 9:
Pokrój wątrobę na małe kawałki i usmaż na 1 łyżce oleju roślinnego.
Krok 10:
Skręć w maszynce do mięsa.
Krok 11:
Obierz marchewki, zetrzyj na grubej tarce.
Krok 12:
Smażyć na pozostałym oleju roślinnym.
Krok 13:
Wymieszaj wątrobę z marchewką. Dusić razem przez około 5-7 minut.
Krok 14:
Dodaj kawałek masła do powstałego mięsa mielonego i wymieszaj.
Krok 15:
Połóż 2-3 łyżki na krawędzi naleśnika. l nadzienie i zwiń kopertę.
Krok 16:
Uformuj resztę naleśników w podobny sposób.
Krok 17:
Umieść koperty naleśnikowe na patelni szwem w dół i smaż z obu stron na złoty kolor.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal / 100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal / 100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g