skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kurczaka z pieczarkami w sosie śmietanowym? Przygotuj niezbędne składniki. Do dania możesz użyć całego kurczaka, po pocięciu go na porcje lub natychmiast wziąć poszczególne części do smaku.
Krok 2:
Umyj kurczaka, osusz. Pokrój kurczaka na porcje i w razie potrzeby zdejmij skórkę. Zostawiłem tylko skrzydła ze skórą, odciąłem skórkę z pozostałych części, aby danie było mniej kaloryczne.
Krok 3:
Umyj grzyby i pokrój w niezbyt cienkie plasterki. Małe grzyby można pozostawić w całości.
Krok 4:
Umyj pomidory. Jeśli pomidory są duże, pokrój je w plasterki, jeśli są małe, jak moje - na pół. Pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
Krok 5:
Szpinak umyć, osuszyć. Użyłam świeżego młodego szpinaku, ale zrobi to również mrożony.
Krok 6:
Czosnek obrać i drobno posiekać.
Krok 7:
Zetrzyj ser na drobnej tarce. Oprócz parmezanu możesz użyć zwykłego sera, takiego jak Rosyjski lub Gouda.
Krok 8:
Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Ułożyć kurczaka, doprawić solą, pieprzem i oregano i smażyć przez około 8 minut z każdej strony na złoty kolor. Wyjmij ptaka z patelni.
Krok 9:
Na tej samej patelni na średnim ogniu rozpuść masło. Dodaj grzyby i smaż, mieszając na złoty kolor.
Krok 10:
Dodaj czosnek i smaż, aż będzie jasno pachnący, około 1 minuty.
Krok 11:
Dodaj pomidory i szpinak na patelnię i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż szpinak zwinie wszystkie liście, około 3-4 minut.
Krok 12:
Wlej śmietanę na patelnię, dodaj starty ser. Sól, pieprz do smaku. Mieszając, zagotuj mieszaninę na małym ogniu. Dusić sos, aż zgęstnieje, około 3 minut.
Krok 13:
Wróć kurczaka na patelnię i podgrzej wszystko razem przez kolejne 5-7 minut. Dokładny czas gaszenia zależy od wielkości i grubości kawałków drobiu. Dlatego kieruj się gotowością kurczaka.
Krok 14:
Udekoruj toskańskiego kurczaka natką pietruszki, plasterkami cytryny i podawaj. Smacznego!
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Oregano suszone - 306 kcal/100g
- Oregano - 306 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g