kurczak z pieczarkami w kremowym sosie toskańskim

niezwykle soczyste i smaczne-święto każdego dnia! Kurczak z pieczarkami w kremowym sosie gotuje się z grzybami na patelni z dodatkiem pikantnych ziół i przypraw. Gotujemy go w Toskanii, na oliwie z oliwek, z parmezanem i pomidorami. Okazuje się, że za pierwszym razem dla wszystkich, nawet dla początkujących, to proste!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 12 g
tłuszcze 55 % 16 g
węglowodany 3 % 1 g
204 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kurczaka z pieczarkami w sosie śmietanowym? Przygotuj niezbędne składniki. Do dania możesz użyć całego kurczaka, po pocięciu go na porcje lub natychmiast wziąć poszczególne części do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj kurczaka, osusz. Pokrój kurczaka na porcje i w razie potrzeby zdejmij skórkę. Zostawiłem tylko skrzydła ze skórą, odciąłem skórkę z pozostałych części, aby danie było mniej kaloryczne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj grzyby i pokrój w niezbyt cienkie plasterki. Małe grzyby można pozostawić w całości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj pomidory. Jeśli pomidory są duże, pokrój je w plasterki, jeśli są małe, jak moje - na pół. Pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Szpinak umyć, osuszyć. Użyłam świeżego młodego szpinaku, ale zrobi to również mrożony.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Czosnek obrać i drobno posiekać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce. Oprócz parmezanu możesz użyć zwykłego sera, takiego jak Rosyjski lub Gouda.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Ułożyć kurczaka, doprawić solą, pieprzem i oregano i smażyć przez około 8 minut z każdej strony na złoty kolor. Wyjmij ptaka z patelni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na tej samej patelni na średnim ogniu rozpuść masło. Dodaj grzyby i smaż, mieszając na złoty kolor.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj czosnek i smaż, aż będzie jasno pachnący, około 1 minuty.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj pomidory i szpinak na patelnię i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż szpinak zwinie wszystkie liście, około 3-4 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej śmietanę na patelnię, dodaj starty ser. Sól, pieprz do smaku. Mieszając, zagotuj mieszaninę na małym ogniu. Dusić sos, aż zgęstnieje, około 3 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wróć kurczaka na patelnię i podgrzej wszystko razem przez kolejne 5-7 minut. Dokładny czas gaszenia zależy od wielkości i grubości kawałków drobiu. Dlatego kieruj się gotowością kurczaka.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Udekoruj toskańskiego kurczaka natką pietruszki, plasterkami cytryny i podawaj. Smacznego!

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Oregano suszone - 306   kcal/100g
  • Oregano - 306   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g

Podobne przepisy