naleśniki z kiełbasą i serem

najlepsze, przepyszne, ze zwykłych potraw! Naleśniki z kiełbasą i serem to obfite i pyszne śniadanie dla całej rodziny. A jeśli pokroisz je na kilka kawałków w poprzek, otrzymasz jasną oryginalną przekąskę na każdy świąteczny stół.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 9 g
tłuszcze 43 % 16 g
węglowodany 32 % 12 g
210 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić naleśniki z kiełbasą i serem? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Mleko, woda i jajka muszą mieć temperaturę pokojową, aby ciasto było udane. Dlatego wyjmij je z lodówki z wyprzedzeniem - 1-2 godziny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj jajka mydłem. W głębokiej misce ubij jajka z cukrem i solą. Nie musisz ubijać piany. Następnie dodaj mleko i mieszaj, aż będzie gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę, aby była nasycona tlenem, a naleśniki okazały się przewiewne. Wlej ponad połowę mąki do głębokiej miski, dodaj tam sodę, wymieszaj. Zrób zagłębienie w mące i wlej tam płynny składnik ciasta jajeczno-mlecznego. Mieszaj trzepaczką, aż będzie gładka. Resztę mąki dodawaj małymi porcjami, aż będzie trudno wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Powinieneś mieć gładkie, gęste ciasto. Rozcieńczyć wodą, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję. Oznacza to, że mąka może zająć ci więcej lub mniej niż wskazana w przepisie - miej to na uwadze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gęstość ciasta powinna wyglądać jak ciężka śmietana. Pozostaw ciasto na 10-15 minut. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj trochę mąki, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj nadzienie. Wybierz ser, aby dobrze się topił po podgrzaniu. Każdą gotowaną kiełbasę, którą wygodnie będzie zetrzeć na tarce. Nie można użyć papryki, ale zostawić tylko kiełbasę i ser do nadzienia, ale z dodatkiem warzyw smak jest ciekawszy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj ser i kiełbasę na grubej tarce. Dzięki temu nadzienie stanie się bardziej delikatne i jednorodne.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj paprykę, usuń łodygę, pokrój, obierz nasiona i pokrój wzdłuż całej papryki w paski. W sumie powinno być 24 kawałki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Weź patelnię o średnicy 22 cm - naleśnik lub taką, w której wygodnie pieczesz naleśniki. Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca. Posmaruj olejem roślinnym. Wlej na nią trochę ciasta i obracając je i przechylając, rozprowadź na całym dnie. Piecz naleśniki na średnim ogniu z jednej strony na złoty kolor, nie brązowiej mocno z drugiej strony. W razie potrzeby posmaruj patelnię olejem, jeśli zaczniesz przyklejać się do patelni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dostałem 14 naleśników. Przejdź do wypełnienia naleśników nadzieniem. Połóż naleśnik bardziej smażoną stroną do góry. Połóż 2 słomki pieprzu na krawędzi.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zawiń paprykę trochę w naleśnik, a następnie do połowy naleśnika nałóż około łyżki nadzienia, zawiń brzegi, jakby je przykryły i lekko dociśnij.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Delikatnie mocno przekręć naleśnik z nadzieniem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W ten sposób Zwiń wszystkie naleśniki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie usmaż je na maśle z obu stron na średnim ogniu, aż się zarumienią. W takim przypadku nadzienie powinno się rozgrzać, aby ser się stopił.

podawaj takie naleśniki na śniadanie lub na przekąskę w ciągu dnia. Paprykę w nadzieniu można zastąpić według własnego uznania kawałkami świeżych lub suszonych pomidorów, ziół, grzybów. Ogólnie rzecz biorąc, pokaż swoją wyobraźnię i zdobądź naleśniki z różnymi nadzieniami. 

jeśli przygotowujesz naleśniki z wyprzedzeniem, przechowuj je w pojemniku pod pokrywką, w torbie lub zawiń w folię spożywczą, aby nie pękały ani nie wysychały. I opiekaj lub podgrzewaj tuż przed podaniem.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

do ciasta użyj oleju o wysokiej temperaturze dymienia. Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa "cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Soda oczyszczona - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy