skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić naleśniki z kiełbasą i serem? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Mleko, woda i jajka muszą mieć temperaturę pokojową, aby ciasto było udane. Dlatego wyjmij je z lodówki z wyprzedzeniem - 1-2 godziny.
Krok 2:
Umyj jajka mydłem. W głębokiej misce ubij jajka z cukrem i solą. Nie musisz ubijać piany. Następnie dodaj mleko i mieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 3:
Przesiej mąkę, aby była nasycona tlenem, a naleśniki okazały się przewiewne. Wlej ponad połowę mąki do głębokiej miski, dodaj tam sodę, wymieszaj. Zrób zagłębienie w mące i wlej tam płynny składnik ciasta jajeczno-mlecznego. Mieszaj trzepaczką, aż będzie gładka. Resztę mąki dodawaj małymi porcjami, aż będzie trudno wymieszać.
Krok 4:
Powinieneś mieć gładkie, gęste ciasto. Rozcieńczyć wodą, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję. Oznacza to, że mąka może zająć ci więcej lub mniej niż wskazana w przepisie - miej to na uwadze.
Krok 5:
Gęstość ciasta powinna wyglądać jak ciężka śmietana. Pozostaw ciasto na 10-15 minut. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj trochę mąki, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję.
Krok 6:
Przygotuj nadzienie. Wybierz ser, aby dobrze się topił po podgrzaniu. Każdą gotowaną kiełbasę, którą wygodnie będzie zetrzeć na tarce. Nie można użyć papryki, ale zostawić tylko kiełbasę i ser do nadzienia, ale z dodatkiem warzyw smak jest ciekawszy.
Krok 7:
Zetrzyj ser i kiełbasę na grubej tarce. Dzięki temu nadzienie stanie się bardziej delikatne i jednorodne.
Krok 8:
Umyj paprykę, usuń łodygę, pokrój, obierz nasiona i pokrój wzdłuż całej papryki w paski. W sumie powinno być 24 kawałki.
Krok 9:
Weź patelnię o średnicy 22 cm - naleśnik lub taką, w której wygodnie pieczesz naleśniki. Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca. Posmaruj olejem roślinnym. Wlej na nią trochę ciasta i obracając je i przechylając, rozprowadź na całym dnie. Piecz naleśniki na średnim ogniu z jednej strony na złoty kolor, nie brązowiej mocno z drugiej strony. W razie potrzeby posmaruj patelnię olejem, jeśli zaczniesz przyklejać się do patelni.
Krok 10:
Dostałem 14 naleśników. Przejdź do wypełnienia naleśników nadzieniem. Połóż naleśnik bardziej smażoną stroną do góry. Połóż 2 słomki pieprzu na krawędzi.
Krok 11:
Zawiń paprykę trochę w naleśnik, a następnie do połowy naleśnika nałóż około łyżki nadzienia, zawiń brzegi, jakby je przykryły i lekko dociśnij.
Krok 12:
Delikatnie mocno przekręć naleśnik z nadzieniem.
Krok 13:
W ten sposób Zwiń wszystkie naleśniki.
Krok 14:
Następnie usmaż je na maśle z obu stron na średnim ogniu, aż się zarumienią. W takim przypadku nadzienie powinno się rozgrzać, aby ser się stopił.
podawaj takie naleśniki na śniadanie lub na przekąskę w ciągu dnia. Paprykę w nadzieniu można zastąpić według własnego uznania kawałkami świeżych lub suszonych pomidorów, ziół, grzybów. Ogólnie rzecz biorąc, pokaż swoją wyobraźnię i zdobądź naleśniki z różnymi nadzieniami.
jeśli przygotowujesz naleśniki z wyprzedzeniem, przechowuj je w pojemniku pod pokrywką, w torbie lub zawiń w folię spożywczą, aby nie pękały ani nie wysychały. I opiekaj lub podgrzewaj tuż przed podaniem.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
do ciasta użyj oleju o wysokiej temperaturze dymienia. Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa "amatorska" - 291 kcal/100g
- Kiełbasa "Ukraińska" - 404 kcal/100g
- Kiełbasa "cukrzycowa" - 254 kcal/100g
- Kiełbasa "doktorska" - 197 kcal/100g
- Kiełbasa dietetyczna - 170 kcal/100g
- Kiełbasa"mleczna" - 252 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Soda oczyszczona - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g